vissza

Áttörés a szív prevenciójában

nov
17
2012

Tudományos áttörésről számoltak be Budapesten, a Cardiologia Hungarica és a Pharma Nord  tudományos tanácskozásán. A több mint ötven százalékos kardiovaszkuláris halálozás csökkentést eredményező svédországi vizsgálat eredményeit Urban Alehagen professzor, a kutatási team vezetője ismertette nagyszámú hazai szívgyógyász előtt. A többéves kutatás igazolta, hogy a speciális szerves szelén és a vitaminszerű koenzim Q10 kombinált kezelésével szignifikánsan csökkenthető a kardiovaszkuláris-halálozás az idős emberek körében. A természetes hatóanyagok erősítik a szívizom hatóerejét, amely megnöveli a munkavégző-képességet is.
A klinikai vizsgálat öt évig tartott, az úgynevezett placebo-kontrollált vizsgálatban több mint négyszáz, hetven év feletti életkorú ember vett részt. Alehagen és munkatársai demonstrálták, hogy a szelént és a koenzim Q10-et tartalmazó kapszulát kapott vizsgáltak között a kardiovaszkuláris halálozás mintegy fele volt azokénak, akik a hatóanyag nélküli placebó készítményeket kapták. A kutatók a világhírű a svéd Karolinska Egyetemi Kórház és a Linköping Egyetem munkatársai voltak.
Korábbi vizsgálatokban már felmerültek hasonló következtetések, például egy finn tanulmány a szelénhiányos betegeknél 2,9-szeresre növekedett kardiovaszkuláris halálozásról számolt be, míg számos más tanulmányban figyelték meg az alacsony koenzim Q10 betegeknél a szívizom gyengeségét. Alehagen professzor kiemelte a magyar szívgyógyászok szakmai felkészültségét és megjegyezte:a svédországi egyetemi kórházában például három magyar sebész szakember is dolgozik, kitűnő szakmai felkészültséggel.
Magyarországon a leggyakoribb rettegett betegség a szívinfarktus és a stroke, ezektől félnek leginkább az emberek. A bejelentett kutatási vizsgálati eredményeket jelentősnek tartja Tóth Kálmán professzor, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára. Szívgyógyászatunk eredményeinek elismerését is jelenti, hogy Magyarországon kerülhetett sor a kutatáshoz kapcsolódó tudományos szimpóziumra – hangsúlyozta a nemzetközileg elismert kardiológus professzor. A hazai kardiológia nyitott a világon megjelenő legújabb tudományos eredmények alkalmazására, és szakmailag érdekelt, hogy minél gyorsabban beépíthessék a napi terápiás gyakorlatba.
(Forrás: Napidoktor.hu)

Mi az a koenzim Q10?

Vitaminszerű anyag, létfontosságú szerepe van a szervezet energia-anyagcseréjében. A koenzim Q10 más enzimekkel együtt vesz részt a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok energiává alakításában. A magas energiaszükségletű szövetek működése különösen függ a megfelelő mennyiségű koenzim Q10 ellátottságtól. A Q10 szervezetünk fontos antioxidánsa, az e-vitaminnal együtt védik a sejtmembránokat a szabad gyökök támadásától.

Hogyan keletkezik az energia?

A koenzim Q10 a sejt mitokondriumában (erőművében) található meg. Azoknál a sejteknél, amelyeknek nagyobb az energia igényük, a mitokondriumok is nagyobb sűrűségben vannak jelen a létfontosságú szerveinkben. A mitokondriumokban a koenzim Q10 biztosítja a tápanyagok elégetésével előállított energia szállítását ahhoz a molekulához (ATP- adenozin-trifoszfát), amely az energiát tárolja a sejtekben. Az ATP-t használja a sejt minden tevékenységnél, ahol energia szükséges, mint például az izomaktivitás, emésztés, agyi aktivitás, immun tevékenység stb.

Mi a szelén?

Létfontosságú nyomelem, fontos összetevője egy antioxidáns enzimnek, amely más antioxidánsokkal együtt megvédi a DNS-t az oxidatív károsodásoktól. A szelén fontos az immunrendszer és a pajzsmirigy megfelelő működéséhez és a spermiumok képződéséhez.
A szelén lényeges összetevője az egyik nagyon fontos antioxidáns enzimnek, a glutatiton peroxidátnak (Gsh-Px), mely egyike szervezetünk legerősebb védekező mechanizmusának, amely megvéd a szabadgyökök káros hatásaitól. A szelén olyan vitamin, mint az A, a B6 és a C-vitaminok, melyek alapvetően szükségesek az immunrendszer fenntartásához.

Partnereink