vissza

Aki kiveszi kezünkből a cigarettát

okt
7
2008

Takács Gabriella menedzser

Gabriella a Gyógyszerésztudományi Kar elvégzése után sokfelé dolgozott, majd 2000-ben (akkora már zsebében volt a közgáz diploma is) a Pfizernél helyezkedett el. Előbb, mint termékfelelős, napjainkban, mint a Kormányzati Kapcsolatok osztályának menedzsere. Mivel már előzőleg is dolgozott a dohányzásról leszokást segítő vényköteles tabletta magyarországi bevezetésén, így pontosan tudta, hogy ezt a projektet folytatnia kell.

- Meséljen erről a sokat tudó tablettáról. Milyenek a visszajelzések?

- A tabletta nevét sajnos nem említhetem, a nagyközönség felé a reklámtörvény értelmében tiltott, és kizárólag orvosi rendelvényre kapható.  Annyit eléárulhatok, hogy ez egy nikotinmentes tabletta. Aki szeretne leszokni a dohányzásról, mindenképp először a háziorvosától kell kérje. A terápia három hónapos, ugyanis a nikotinmegvonási tünetek eltűnése ennyi időt vesz igénybe. Az eddig ismert és forgalomba levő gyógyszerek közül ez a leghatékonyabb. Akik a terápia hosszát betartják, és végig szedik a tablettát, azoknak a 44 százaléka leteszi a cigarettát. Ez a 44 % nagyon jó adat, mivel tudjuk, hogy az önerőből leszokni vágyók közül 100-ból csak 2-3 ember tud, véglegesen megválni a szenvedélyétől. A visszajelzések jók a tablettáról. 2007 januárjától van forgalomban és az első évben, tízezren használták. Ez a szám persze egyre nő. Érdekesség, hogy a tablettát szedők hozzáférhetnek egy olyan internetes portálhoz, amely a cigarettához kapcsolódó rituálék leküzdését segíti. Szerintem nagyon hasznos, minden leszokónak ajánlom a használatát, mert ezzel nagyobb valószínűséggel éri el a kívánt hatást. Az internetes anyag egyébként betegtájékoztató könyv formájában is hozzáférhető.

- Mi a fő szlogenje a leszoktatás támogatásának? És hatékonyak-e a reklámok?

- A szlogen: „Erő a leszokáshoz. Forduljon kezelőorvosához tanácsért!” Biztosan sokan látták ezeket a reklámokat napilapokban és a TV-ben. A reklámról több felmérés is készült EU-ban és az USÁ-ban is. Általában elmondható, hogy a tévés és a plakátos kampányok, a cigarettás dobozokon lévő figyelmeztetések hatásosak. A csoportos leszokást segítő tréningek és a gyógyszerek 10-45 %-os hatékonyságúak. Mivel idehaza 2009 januárjától várhatóan betiltják a zárt közterületeken a dohányzást, a leszokást választók száma vélhetően megnő.

- Annyira evidens, mégis megkérdezem, hogy a Kor Kontroll Társasággal milyen kapcsolatot ápol?

- B. Király Györgyit 7 évvel ezelőtt ismertem meg, amikor együtt dolgoztunk egy könyv megjelenése kapcsán, amely a metabolikus szindrómáról jelent meg.

- Hoppá! Mi az a metabolikus szindróma?

- Az egy olyan gyakori állapot, amelyre elhízás, magas vérnyomás, magas vércukorszint és kóros vérzsír-összetétel jellemző. A felsorolt kockázati tényezők együttes jelenléte nagyban növeli a koszorúér-betegség a stroke és a cukorbetegség kialakulásának esélyét. „Négyesfogatnak” is hívják, Pados Gyula tanár úr sokat írt róla. Pont ennek a könyvnek a sajtótájékoztatóján találkoztam először Györgyivel, utána a Hálózat TV-ben Pados tanár úrral, a mi támogatásunkkal készült is riport a ”négyesfogatról”.

- Gabriella! Azt most már el tudom képzelni, mit és hogyan dolgozik. Meséljen valamit az élete élményeiről.

- Elsőként Amerika jut eszembe, ahová egy diákcsere kapcsán kerültem négy hónapra. Nem kifejezetten szakmai út volt, a Yellowstone Nemzeti Parkban dolgoztam grizzli medvék, farkasok és bölények között.

- Milyenek közelről a grizzlik?

- Misztikusak és egy kissé utópisztikusak, ahogy Mézga Géza mondta. Ha már egyszer evett ember, akkor még egyszer megpróbálja. Tilos egyedül menni a parkba, különösen nőknek, mert félelmetes szaglásukkal megérzik őket. Különböző rémtörténetek keringtek róluk, volt olyan sztori is, hogy a parkőr több mint 24 órát töltött a fán, ahova a medve elől menekült. Félelmetesen nagyra nőtt állatok ezek a grizzli macik!

- A nyár milyen terveket tartogat?

- Talán az Adriára megyünk a két kisfiunkkal, akik 3, illetve 5 esztendősek. És gyönyörűek. Ezen kívül elmegyünk Szarvasra, egy családi táborba, azt nagyon szeretjük.

- Eszerint mindenhol minden rendben.

- Amit még nem mondtam, hogy rendszeresen futok, többször lefutottam a félmaratoni távot. Egyszer talán nekivágok a maratoninak is. Kipróbáltam a sífutást is, remélem azt is folytatom a jövőben. Ahogy az abszurd angol humor mondja: mindenki a maga szerencséjének a pogácsa! Én jól érzem magam a bőrömben.    

Bozsán Eta