vissza

Aki bort „prédikál” és bort iszik

jún
15
2007

Mag László

Foglalkozására nézve, szinte felsorolhatatlan, hogy mennyi iskolát végzett el, hogy mennyi ismeretet szerzett be. Kezdve attól, hogy újságíró-kollega, a PR-ba, a fotózásba, a sportújságírásba, a könyvszerkesztésbe, a menedzserségbe és végül a bor marketingbe ásta magát bele. 2002-től az Első Magyar Bormarketing Ügynökség kommunikációs igazgatója.

- Hosszú utat járt be, még újságíró vonalon is.

- Így igaz! Voltam üzemi lapos, dolgoztam az Építők Lapjánál, kerületi lapnál, a Hegyvidék SCH Hírlevelének felelős szerkesztőjeként. Később a Magyar Nemzet, a Népszabadság, a Napi Gazdaság című lapokban publikáltam.

- Ma már csak a borral foglalkozik?

- Jelenleg is szerkesztem a Humanitás sportrovatát, és külső munkatársa vagyok a Rejtvénykoktél Magazinnak, valamint a Társkereső című lapnak.

- Életrajzából kiderül, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetségében is dolgozott, mint az Etikai Fegyelmi Bizottság elnökeke. Miért vált meg ettől a funkciótól?

- Egy közgyűlésen nem fogadták el a beszámolómat. Úgy gondoltam, akkor vagyok igazán etikus, akkor nem kérdőjelezik meg a munkámat visszamenőleg, ha lemondok. Nem akartam abba a hiába esni, hogy vizet prédikálok, és bort iszom.

- A kommunikáció és az újságírás szinte testvérek.

- Annál is inkább, mivel kapcsolatom B. Király Györgyivel még a rádiós évekre vezethető vissza. Mi rendeztük az első környezetvédelmi bált, ahol Györgyi is részt vett és akkor sokat beszélgettünk. Akárcsak az újságíró bálon.

- Ahelyett, hogy táncoltak volna, beszélgettek.

- De milyen eredményesen! Ott hallottam először a Kor Kontroll Társaságról és szinte azonnal „beléptünk” a támogatói körükbe. A párhuzamos elképzelések összehoztak bennünket. Nemrégen volt éppen a Pallas Páholyban egy előadásuk a májról, melynek a végén borokat mutattunk be. Nagyon egyet lehet érteni az elképzeléseikkel, hogy ne vegye úgy a társadalom, hogy 50 fölött már csak a temető következhet. Nem kell készülni a halálra, hanem ilyen kellemes hangulatú előadások után inkább kontrolláltassuk magunkat.

- Mit mondott a szakember a májról és az ivásról?

- A professzor úr azt mondta, hogy nőknél 1-2 deci, a férfiaknál 2-4 deci az, amely nem megy az egészség kárára. A vörösbor jó hatással van a vérkeringésre és az erekre is.  Egy angol kutatás szerint már az Alzheimer kór kialakulását is lassítja. Én mindenesetre évek óta megfogadom a javaslatot és este, ha hazamegyek, megiszom 1-2 deci bort. Ebben az évezredben még nem láttam orvost.

- Egy ilyen foglalkozás nem hozza magával az alkoholizmust?

- Hogy bort prédikálok, és bort iszom? Szó sincs róla! Előadásaink nagy része arról szól, hogy az egészséges ívást propagáljuk, és a túlzásoktól óvjuk az embereket.

- Mivel tölti az idejét, amikor nem kommunikál?

- Valamikor sportoltam, súlyt emeltem, úsztam. Mostanra annyi időm maradt, hogy az otthoni kis gépeken edzek. Egyébként imádok a hegyekbe túrázni és felfedezni új gasztronómiai helyeket.

- Család?

- Két nagyfiam van és megtaláltam újból életem párját.

- Mondhatni beteljesült minden vágya.

- Ami most van, azt el tudnám képzelni életem végéig. És nagyon remélem, hogy észreveszem, mikor kilépnem a körforgásból.

- Visszatérve a borra: melyik a legjobb?

- Ha nagyon sarokba szorít a kérdésével, akkor a Tokaji szomorodni-ra vagy a Soproni kékfrankosra szavazok. Ha nem szorít sarokba, akkor azt mondom, ez ugyanolyan, mint amikor azt kérdezik, hogy melyik nőtípus tetszik legjobban? Ilyenkor kész a válaszom: a vörös, a szőke, a fekete, a sovány, a molett. Három szerelmem van, a munkalendületem, a bor és a nők. Ha egy lakatlan szigetre küldenének, ezeket vinném magammal.

Bozsán Eta

Partnereink