vissza

A szeretet-kapcsolat a legfontosabb

febr
3
2008

Dr. Bagdy Emőke

A Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezető tanárával, a pszichológiai tudományok kandidátusával nagyon vártam a beszélgetést. Részben önös érdekből, hogy választ kaphassak arra, vajon a depresszió, a stressz által okozott betegségek hol tartanak manapság.

- Nagyon populárisan fogalmazva Ön szerint miért van egyre több lelki beteg? A depresszió szó szinte nem hiányzik egyetlen beszélgetésből sem. Akár két barát, akár anya és fia cseveg, ez a fogalom mindenhol jelen van.

- Nehéz erre válaszolni, mert az egész társadalom beteg. Az anómia vezetett a depresszióhoz, a levertséghez, a nehéz lelki és fizikai állapothoz. Az elreménytelenedés, az elbizonytalanodás mögött álló anómia elidegenedést jelent, a hit és remény elvesztését, a jövőkép hiányát. Ez a minket ért környezeti, és társadalmi hatások következtében alakulhatott ki. Ilyenkor nagyon magas a szorongás, a különböző függések kialakulása, gyakori a depresszió megjelenése. A betegségek megnyilvánulhatnak testi formákban is, ezeket nevezzük ”pszichoszomatikus” stressz-betegségeknek.

- Van visszaút?

- A reményt kell táplálni minden erővel és minden módon. Még akkor is, ha reménytelennek tűnik a helyzet. A remény ugyanis olyan, mint a hit: hiszek, mivel lehetetlen. Ha átadjuk magunkat a negatív hatásoknak, összeomlik az immunrendszer. Ha lélek feladja, a test aláveti magát a léleknek. Sajnos nagyon sok olyan magyar ember van, akinek sebzett a lelke. Ők megerősítésre szorulnak, ez lenne a gyógyítók dolga, felelőssége. Többségüknél hiányzik az életbátorság, a hit és a szeretet.

- Hogyan kapcsolódik a Kor Kontroll Társasághoz?

- Közösen adtunk be egy pályázatot. Ők a tájékoztatatásért, mi és a társasággal is kapcsolatban álló kft  egy szinte a világon egyedülálló programért vagyunk felelősek.  Olyan genetikai vizsgálaton és bio-aging készülékkel végzett állapotfelmérésen alapuló szakértői munkáról van szó, amelyben a készülék segítségével bárki választ kaphat arra, hogy érrendszere hány éves kornak felel meg, a vitál kapacitása, az izomállapota korának megfelelő-e, a keringési rendszere milyen állapotban van és így tovább. Nagyon sok tényezőt vizsgálunk. Ezen kívül van benne egy pszichológiai vizsgálati blokk is, amely mér szorongásszintet, társas toleranciát, indulatkezelést, depresszió-szintet és egyéb fontos lelki tényezőket. A mérés után a szakértő team, a kliens számára elkészít egy személyre szabott, az állapotához passzoló életmód tervet is. A többi az illetőn múlik, hogy mennyire akar és tud együttműködni. Ez a központ egy izgalmas és korszerű hely lesz, ahol személyi edzők, egészség-mentorok kísérik a klienseket.

- Gondolom, nem ez a fő „munkahelye”.

- A Kor Kontroll szívbéli elkötelezettség. A Károli Gáspár Egyetemen tanszéket vezetek, és büszke vagyok arra, hogy a pszichológia szak, melyet én alapítottam, a HVG felmérése szerint a legjobb magyar tanszéknek számít. 2000-ben 30 hallgatója volt (ez volt az indulás), ma már 650 fő szeretné elsajátítani a szakirányú tudást nálunk.

- Mit tart a legfontosabbnak, melyet nem téveszt szem elől?

- A szeretetkapcsolataimat. Van családom, lányom, vannak unokáim. Úgy gondolom, hogy mindenkinek kell egy olyan hely (Tamási Árontól szabadon), ahol otthon érzi magát a világban. Ezt a szeretetkapcsolatot vagy otthont éppen most a 17 hónapos Gergő nevű unokám jelenti. Adjuk-kapjuk egymástól a szeretetet. Ez pedig egészségben, életben tartó erő, amely mindnyájunknak a legfontosabb.

Bozsán Eta