vissza

A pszichiátria kijön a gödörből?

febr
4
2009

Füredi János professzor

Füredi János professzor életrajzában elmerülve, képzavarral élve többször elakadt a szavam. Munkáiból, előadásaiból előadó-körutjaiból olyan ember képe rajzolódott ki, akiről  a hétköznapi ember nem is  gondolná, hogy ilyen is van. Pedig van! Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézeten kívül tanszékvezető volt a Haynal Inre Egyetemen, majd tovább tanított a  Semmelweis Egyetemen. Tiszteletbeli és levelező tagsággal rendelkezik a világ több pontján, kitüntetéseinek se szeri, se száma. Nyírő-díjat kapott „Az öngyilkosság pszichés háttere” című könyvéért, valamint a többi között ő alkotta meg a Pszichiátria Magyar Kézikönyvét is. 2001-ben pedig Az Európai Családterápiáért kitüntetést vehette át. (Rengeteg kitüntetése van még, mindet nem sorolom fel.) Ugyanakkor sorozatszerkesztője 13 darab pszichiátriával foglalkozó kiadványnak. A professzor úr elfoglaltságai miatt, arra kért, hogy e-mailben tegyem fel a kérdéseimet, melyek közül ő dönti el, hogy mire válaszol. „Kezet ráztunk” telefonon, és íme az eredmény.


- Mikor tájt határozta el, hogy „nagy” ember lesz?
- Nem határoztam el és nem is lettem. Amit elértem az a szerencse műve, mert úgy vélem, hogy sok ember képes sok mindenre, a körülmények szerencsés összejátszása nélkül viszont, semmit sem lehet elérni az életben.
- Volt orvos a családjában?
- Édesapám körzeti orvos volt és reménykedett abban, hogy belőlem is az lesz. Amikor megtudta, hogy pszichiáter szeretnék lenni, az volt a válasza, hogy „pedig reméltem, hogy orvos leszel”.
- Feleség? Gyerek? Unokák? Róluk, ha mondani valamit.
- Mindegyik van, de szeretem a magánéletemet nem összekeverni a professzionális világgal.
- Hogy ismerkedett meg B. Király Györgyivel, illetve a Kor Kontroll Társasággal?
- B. Király Györgyi a Magyar Rádió legkiválóbb riportereinek egyike volt. Eleinte több műsorban szerepeltünk nála Veér Andrással együtt, barátságunk Veér András halála után erősödött meg. Előbb a rádióban szerepeltem nála, majd a Kor Kontroll Társaság Pallas Páholyában többször ért az a megtiszteltetés, hogy meghívott.
- Mivel tölti szívesen a szabadidejét?
- Hasonló kérdés, mint ami a családra vonatkozott. Egyrészt magam sem tudom, hogy mivel töltöm a szabadidőmet, másrészt az a magánszférába tartozik. Ugyanakkor megjegyezhetem, hogy egyetemista éveim egyetlen kiemelkedő személyisége Horányi Béla professzor „üzenetét” tartom mérvadónak: nem lehet sikeres orvos az, aki nem vesz részt a kulturális életben, ha nem műveli magát, mert nincs megalázóbb annál, ha a páciens kérdésére nem tud válaszolni, ha a gondolkodási folyamatában nem tud részt venni. Egyébként a legnagyobb szenvedélyem a pszichiátria.
- Mi a pszichiátria aktuális kérdése?
- Az aktuális kérdés, hogyan lehetne kimászni abból a gödörből, amelybe a 2007-es miniszteri döntés juttatta a szakmát. Három témában kellene segítséget kapnunk: 1./ a szétszakított aktív és krónikus ellátás egységének visszaállításában, 2./ a területi ellátás átalakításában, 3./ egy központi intézmény létrehozásában, magyarul a bezárt OPNI jogutódjának megteremtésében.
- Merre halad a pszichiátria?
- Sajnos, az egész orvostudomány a „minél előbb kerüljön ki az orvoslás futószalagáról a beteg” szemlélet felé tart. Csakis a külön megfizetett magánpraxis tud lehetőséget nyújtani az ember egészére, a megfelelő időre, a meghitt környezetre.
- Van rá külön magyarázat, hogy miért küzd minden második ember valamilyen pszichés panasszal? Vagy régen is volt ez, csak nem volt neve?
- Régen is ennyi volt, csupán arról van szó, hogy az erősebb közösségi élet (falu, kiterjesztett család, munkahely) nagyobb védelmet adott. Kisebb volt a munkahelyi elvárás. Továbbá nem volt a világ ilyen nyitott, nem volt tévé, ahol a hírekben állandóan katasztrófákról értesülünk. Most sem minden másodiknak, „csak” minden ötödik embernek van valamilyen pszichiáteri zavara, de ennek nagyon kis százaléka jut el szakemberhez. A pszichológiai kultúra javulása abban nyilvánul majd meg, ha valaki bajban  van, segítséget kér a megfelelő szakembertől.
- A professzor úr ma is praktizál?
- Természetesen. Hiszen egy pszichiáternek szerencsére csak egy megfelelő székre van szüksége. A betegnek pedig egy világhálóra, ahol megtalálja orvosát: a www.mensana2004.hu például ilyen.

Partnereink