vissza

60 után kezdődik az élet

okt
15
2008

Dr. Pados Gyula

A fenti gondolatot Pados doktor úr a Mallorca-i repülőtéren olvasta, ahol az odaérkező turistáknak szóló mondat úgy folytatódik: 60 után mindent újra kezdünk! Valószínűleg megtetszett ez a frappáns gondolat neki, mert így magyarázza:- Meghosszabbodott az átlagéletkor, ami azt jelenti, hogy egy 60 éves ember ugyanolyan értékes életre képes, mint a fiatalabb. Mindez attól függ, hogy életmódjával, evési szokásaival hogyan járul hozzá saját egészségéhez. Sokszor szerepeltem B. Király Györgyi rádió műsoraiban, és ennek alapján kért fel, hogy vegyek részt a Korkontroll Társaság működésében, hiszen az idősek életmódjával behatóan foglalkozom. A társaságban elsősorban belgyógyászati, elhízási, koleszterinszint témakörökben működök közre. De, a szívinfarktus rizikófaktorai tárgykörben, nemrégen egy egész napos ismeretterjesztésben vettem részt az Uránia moziban.

- Ön időtlen idők óta a Szent Imre Kórházban dolgozik, számtalan híres és nem híres embert vezetett vissza a kilók útvesztőiből. Azaz segített lefogyni

- 1983 óta több mint 18 ezer túlsúlyos kereste fel osztályunkat, akiket 500-800 kalóriás diétával arra képeztünk ki, hogyan változtassák meg táplálkozási szokásaikat.

- Ön főszerepet vállalt abban, hogy Magyarországon tért nyerjen a lipidológus képesítés, valamint, hogy a lipidológiai hálózat megalakuljon. Mi az a lipid?

- A lipid szó zsírt jelent. 1983-ban, amikor elkezdtünk foglalkozni a zsíranyagcsere betegség gyógyításával, kellett egy rövid összefoglaló név, ekkor esett a választásunk a lipidre. Kétségtelen, hogy elég sokan nem ismerik, de az is, hogy azért már sokhelyütt közismertté vált és azonosítható az elhízással és a koleszterinnel kapcsolatos zavarokkal. Van egy ilyen nevű klubunk is, ahol esetenként 80-100 fő részére ismeretterjesztő előadásokat tartunk. Ezen kívül működik egy Lipid Ambulancia, ahová hetente háromszor gyakorló orvosok küldhetik el betegeiket.

- Se szeri, se száma tudományos tagságainak, díjainak. Kapott Életműdíjat, Semmelweis díjat, nekem mégis a „Kiváló Orvos” elismerés tetszik a legjobban.

- Ehhez nem tudok mit hozzáfűzni. Legfeljebb annyit, hogy nagyon örültem neki.

- Marad szabadideje? Mit csinál a hétvégén?

- Klasszikus értelemben vett szabadidőm igen kevés van. Éjszakánként és hétvégén szakmai tudományos kérdésekről olvasok. Ilyenkor van időm megírni az előadásaimat, a cikkeimet, megtervezni a szakmai összejöveteleket. Aktuálisan éppen most készülök 14 orvosi társaság irányelveit összehangolni. Ugyanis novemberben lesz a III. Magyar Terápiás Konszenzus Konferenciája.

- Ez akár rémítően is hangozhat…

- Kicsit enyhítem. Vannak olyan hétvégék, amikor az unokáimra is jut időm ilyenkor, a fiam ikreivel foglalkozunk. Vagy elutazunk Hannoverbe Mónika lányomhoz, ahol szintén két unoka vár: Szofi és Richard.

Partnereink