vissza

Szexeljünk vagy együnk?

Fodor Miklós ”Szex újratöltve” című könyvében olyan szókimondóan ír, hogy ha prűd lennék, az első oldal után eldugtam volna a könyvét is, a témát is az ágy alá.

- Mit ért azon, hogy ha nem akarod, hogy vadásszanak rád, te magad se légy vadász?

- Mindkét nemnél vannak „pillanatragasztó” percek, nehéz lerázni őket, mert mindenáron nyomulnak, meg akarják szerezni a másikat. Fel kell ismerni a pillanatot, hogy mikor, kinél lehet esélyünk. Ez váltódik át a „vadászás” élményévé. A „feljössz hozzám, fel, rádumáltál” kapcsolatoknak ritkán van „egy érintésnél” hosszabb futamidejük.

- Egy helyütt azt írja, hogy a járásnak, a ringásnak mekkora szerepe van a szexualitásban.

- A férfiak azokhoz a nőkhöz közelednek inkább, akik jeleznek a testbeszédükkel. A szexis járás például önbizalommal teli nőt takar. A mutatós nők után megfordulnak a férfiak és a járásukat, a lábukat, a feneküket mérik fel egy kis vágyfantáziával színesítve. A járás, a csípő mozgása, a riszálás, többet jelez, mint az arc vagy az alak. Vágyfokozó járásra a legszebb extrém példa a Stan és Pan film egyik jelenetében, amikor a hölgy a lába közé dobnak egy vanília fagylaltot, és ő úgy rázza finoman magát a járásnál, hogy a fagyi észrevétlenül leessen.

- Még én is elpirulok kifejezéseitől. A „dugástól” kezdve a „mekkora a hímvessző” tabuknak számítanak, de Önnél mintha létjogosultságot nyernének.

- A legtöbb ember olyan sietősen űzi a gyönyört, hogy túlrohan rajta. Odáig eljutott a közgondolkodás, hogy legalább a futamidőt betartsák. Sokan képesek arra, hogy hosszan tartó élvezetekben részesítsék barátnőjüket, és ne egy rapid aktussal tudják le az aznapi penzumot. Nem feltétlenül az orgazmus a cél a szeretkezésben. Az élet fricskája, hogy önmagában a jó szex kevés egy jól működő párkapcsolathoz. Teljesítményorientált világunk szexuális életünkre is hat, sajnos, nem éppen előnyére. Még mindig kevesen értik, hogy a szexualitást tanulnunk kell. Nemi életünk fejlődését pszichológiai, kulturális és társadalmi tényezők alakítják. A szex hirdetésben már a férfiak is célpontok lettek, a potenciafokozókat, a hímvessző növelő csodaszereket és műtéteket már nyíltan ajánlják.
A hímvessző hossza 12 cm-től bármekkora lehet, nem ez határozza meg az orgazmus élményét, hanem a partnerek finom, egymást gerjesztő mozgástechnikája. A szex igazi csapatjáték, persze kétfős csapatban.

- Egy Korán idézettel folytatnám, amire szintén a könyvében leltem: „Isten a táplálékodat egész életedre kimérte, ha hamarabb eszed meg, hamarabb halsz meg.” Tényleg ilyen veszélyes ez a kaja dolog? Tényleg tévhit, hogy zsírból zsír lesz? Minden borul amit eddig hallottunk?

- A testünk képes szénhidrátokat átalakítani zsírrá, majd azt beépíteni a szövetekbe.
Az utóbbi két évtizedben a test megítélésében újfajta viszonyok alakultak ki. A test alakítható, néha a plasztikai sebész és a szilikon segítségével, mert a cél a megformált, kisportolt alak elérése. A fogyókúra a magánügyből társadalmi jelenség lett. A tudományos igényű táplálkozás mechanikussá tette az éhség és a jóllakottság érzését, a táplálkozás nem mindig az örömszerzés, hanem a kalóriákkal vívott harc része lett.

Mi lett szegény grillcsirkéből?

Az étel fogalma kalóriává vált a „súlyfóbia” miatt. Az étel – összetételétől függően – fehérjeként, szénhidrátként, vagy zsírként jelenik meg és nem az illatosan fűszerezett grill csirkeként. Állandó a bőséges élelmiszerkínálat, míg a rendszeres mozgás egyre kevésbé jellemző az emberekre, olyannyira, hogy azt az utóbbi évek fitness őrülete sem tudja kompenzálni.

- Akkor mit tegyünk? Diétázzunk? Vagy ne diétázzunk?

- A diéta lassítja az anyagcserét. Amikor valaki fogyókúrába kezd, szervezete ezt úgy éli meg, mintha éhezne. Épp ezért raktározni kezdi a zsírt. Az elhízás a zsírszövet mennyiségének kóros megnövekedését jelenti. A zsírsejtek száma a születésünktől kétéves korunkig növekszik, pubertáskorban ismét emelkedik, és végül a 18. életévünkre megállapodik. A fogyáshoz rengeteg különféle módszer, csodaszer és megváltó recept terjedt el a köztudatban, de eddig százszázalékos, mindenkire egyaránt alkalmazható és eredményes megoldás nem született. A mozgásszegény életmód melletti bőséges táplálkozás, a fennmaradásunk kulcsmechanizmusának számító zsírraktározás mára átokká vált. A drasztikusan lecsökkent kalória-bevitel mellett, vagy esetleg a teljes éhezésnél, szervezetünk a túlélési üzemmódba kapcsol, következésképpen pontosan azt tartja vissza, amitől leginkább meg akarunk szabadulni.

- Nemcsak a szexnél, hanem minden témánál „fejre állítja” a megszokott vélekedéseket.

- Pedig folytatom! Wim Saris, a maastrichti egyetem kutatója szerint a sport önmagában még nem elegendő a fogyáshoz, ahhoz az energia bevitelt is csökkenteni kell. Egy óra kocogással körülbelül egy tábla csokira elegendő energiát égetünk el. Máig az volt az álláspont, hogy heti 40 perc sport elegendő erre a célra, de ezt sajnos nem igaz. Legalább heti 4x60 perces sportolásnál várható csak az eredmény. A sport az egyetlen olyan követelmény, amiben minden táplálkozási tanácsadó egyetért, ráadásul az aktív életmód a testi és lelki közérzetet is előremozdítja.

- És mi van az eszkimókkal? Azt írja, hogy az Omega 3 halászati lobby terméke.

- Az omega-3 zsírsavfogyasztás egészségjavító hatásának van némi hibája. Először: a nagy omega-3 zsírsav fogyasztók átlag életkora 58,3 év az európai 72 évvel szemben. Ezért is kevesebb a szív- és éreredetű halálozások száma az eszkimóknál, mert nem élik meg azt a kort, amiben az európaiak meghalnak. Aztán: hiába alacsony glikémiás indexű a hal, de mégis nagymérvű inzulin kibocsátással jár. A magas inzulinszint először inzulinrezisztenciát, azaz sejtjeink inzulin iránti érzéketlenségét vonja magával, ami pedig egy olyan állapot, amikor a normális mennyiségű inzulin elégtelen hatást vált ki. És ez olyan folyamatot indít el, ami egyenes úton vezet az elhízáshoz és a 2-es típusú diabéteszhez, az inzulinhatás ugyanis elősegíti a zsírraktározást. Ezek a tények rávilágítanak arra, hogy tévedés lenne az alacsony omega-3 és a magas koleszterinfogyasztás között összefüggést keresni.

- Végezetül egy jó tanácsot kérek: szexeljünk vagy együnk?

- Egy 15 percnél hosszabb, jó lihegős szex 400 kcal diétának felel meg és mennyivel kellemesebb, mint naponta a megehető kalóriákat számolni. A nagy zabáktól jót lehet
szeretkezni.

Bozsán Eta

Forrás: Kopogtató 2010/1