vissza

Szavazz Embey doktorra!

Tart még a szavazás „ Az év orvosa” díjról.
fajdalom1.jpg Huszonhét történet került az "Év Orvosa - Astellas Díj pályázat" döntőjébe, a nagyközönség on-line szavazással választhatja ki közülük a három, Astellas díjban részesülő orvost. Örömmel értesítjük olvasóinkat, hogy a 27 orvos között ott van dr. Embey-Isztin Dezső az Országos Onkológiai Intézet fájdalomspecialistája is, aki többször szerepelt a Pallas Páholyban , televíziós filmjeinkben , és egészségnapjainkon is.
Idézünk a www.dijazorvosokért.hu weboldalon szereplő ajánlásból, mely Tranguszné Jancsó Katalin tollából született.
”…azoknak a nevében is szeretnék szólni, akiknek Embey-Isztin Dezső dr életük utolsó szakaszát fájdalommentessé tette.
Hogyan ismertem meg Embey doktort? Addigra megjártam Magyarország összes neves kórházát köztük Debrecen, Szolnok, Budapest számos intézményét. Éppen hazafelé tartottam vonattal, akkor is már egy több hetes kezelésből Debrecenből, amikor véletlen, de sorsszerűen megismerkedtem egy kedves hölggyel, aki egy neves sebész Dr. Szabó Zoltán unokahúga volt, s az ő nagybátyja irányított Embey doktorhoz.
Megmondom őszintén, nagyon kétkedve léptem be 2002 februárjában az Országos Onkológiai Intézetbe a nálam lévő egy szatyor lelettel, csalódottan a sok orvosi ígérgetéstől, többszöri műtétek után is mozgásképtelen kezemmel, és szinte pszichikai esetnek feltüntetve és kinevetve sok helyen, miután azt mondtam, rágásra fáj a bordám, mellizmom környéke jobb oldalon
Mi volt az első benyomásom? Ez az orvos nem kertelt, nem akart nekem tetszelegni, mentes volt minden attitűdtől, nem várta el hálálkodjak, mint annyi sok helyen, időt nem sajnálva elolvasta az egy szatyornyi leletem, és elmondta, mit lehet tenni, és milyen szövődmények lehetnek. Egy speciális ganglion stellátum blokádot adott
a 7.-ik nyakcsigolya környéki idegdúcba, amelybe mérnöki pontossággal bele kell szúrni. Ez az egyik legveszélyesebb beavatkozás. Akkor, ott 26 évesen döntenem kellett, aláírtam egy papírt, hogy vállalom, mert a fájdalom mindennél erősebb volt, és megszavaztam a bizalmat ennek az embernek. Ő nem egy negédes típus, megmondta, egy ideig nem beszélek, mivel a hangszálaim is lezsibbadnak, és fél arcom is. Amikor megvolt az első beavatkozás, és meg tudtam szólalni, negyedóra múlva fájdalmam elvágták.
Kérdezte: nos milyen volt? -mondom NB1-es. Szóval ilyen fanyar humorral, de igazi szeretettel és megbecsüléssel tette a dolgát, és én is közel 6 évig jártam az intézetbe, legalább 50 beavatkozás után teljességgel jól vagyok, a kezem mozog, erősebb, mint valaha. A kerámiát, amit évekig elhagytam, ma tudom folytatni, mozognak az ujjaim.
A sok év alatt sok emberrel találkoztam, akiket Embey dr kezelt, van és volt ezek között híres színész, költő, politikus, egyszerű faluról feljáró reményteli emberek, fiatalok, akik utolsó stádiumukban hozzá fordulnak enyhülésért. Nála nincs megkülönböztetés, ő csak szerényen teszi a dolgát, nem törleszkedik senkihez.
Több mint 3 évtizedes munkája alatt egyedülálló szaktekintélye Magyarországon a fájdalomcsillapításnak, megalapítója a Fájdalom Társaságnak. Ő képviseli kishazánkat bárhol a világban, ha kell, nevét már régen tanítani kellene az orvosi egyetemeken, mert tevékenysége egyedülálló. Ő már nem fiatalember, ha eltávozik közülünk, senki utódja nem lesz, életében kell őt kitüntetni, nem a ma divatos posztumusz díjakat osztogatni - mit ér azzal valaki..
Egy szaktekintély, mint Embey tanár úr nem szabad, hogy elvesszen a magyar egészségügy útvesztőjében, még életében kellene őt elismernie az orvostársadalomnak, és a nemzetnek.
Nem biztos, hogy egy daganattal küzdő, de jelenleg is kezelt betege tollat ragad, de azok, akik jártak már nála, és ismerik őt, azok most csatlakoznak hozzám.
Remélem hozzászólásom nem megrökönyödést vált ki őszinteségem miatt, hanem követőim lesznek, ezért az igaz ügyért. Aki életében már átélt fájdalmat, vagy szenvedni látta hozzátartozóját, biztos kérte a jó Istent, bár enyhítené valaki a fájdalmát a szeretett embernek, nos Embey főorvos úr naponta ezt teszi. Ezért jelölöm őt az év orvosa díjra, nagy szeretettel és igazi megbecsüléssel.
Tisztelettel és köszönettel:
Tranguszné Jancsó Katalin
kerámikus

2010. február 1-ig szavazhatnak a www.dijazorvosokert.hu weboldalon. A tavalyi év három legemberségesebb orvosa 2010. február 16-án kapja meg az Astellas Díjat a Magyar Tudományos Akadémián. Reméljük Embey Dezső közöttük lesz.