Ha ön szereti az olasz konyhát, de akkor is, ha nem ismeri, csak kíváncsi rá: lapozza fel az Ízes Itáliát. Kipróbálná, hogy milyen a csuszatészta , vagy a csirkemáj trieszti módon? És a házinyulat parasztosan szívesen megkóstolná? De igazán ínycsiklandó nagymama pogácsája, vagy a guba is, ahogyan a Natisone völgyében készítik. Itália és az olasz konyha szerelmesei jobbnál-jobb recepteket találhatnak az új, frissen megjelent havilapban. Az Ízes Itália Olaszország húsz régiójának gasztronómiáját, kultúráját, tipikus ételeit, szokásait mutatja be. Az első szám főszereplője: Friuli-Venezia Giulia régió. Az Olasz Kulturális Intézetben tartott kóstolóval összekötött igazán jó hangulatú sajtótájékoztatón Haas Márta a lap szerkesztője elmondta, hogy az olasz régiókat keletről nyugati irányba, északról délre haladva mutatják be, így esett a választás elsőként a Magyarországhoz legközelebb eső régióra. A régiók sorrendje a következő: Friuli-Venezia Giulia, Trentino-Alto Adige/Südtirol, Veneto, Lombardia, Valle d’Aosta és Piemonte, Liguria, Emilia-Romagna, Marche, Toscana, Umbria, Lazio, Abruzzo, Molise, Puglia, Campania, Basilicata, Sardegna, Calabria, Sicilia. A havonta megjelenő magazin felvillantja az adott régió és Magyarország múltbéli és jelenkori kapcsolatait is. Az első számban például az olasz Tocai Friuliano és a magyar Tokaji borok névhasználata miatti "háborút" -, de megemlékezik a régióból származó hírességekre, és bemutat Magyarországon élő olasz vendéglősöket, ügyvédeket, üzletembereket.
„ Arra vállalkozunk , hogy a régiók tipikus termékeit, tipikus ételeit, szokásait mutassuk be az olvasóknak. Úgy gondolkodtunk, hogy a sokaknak megfizethetetlen, gyönyörű kiállítású szakácskönyvek, drága magazinok mellett érdemes egy népszerű, az egyszerű háziasszonyok által is megvásárolható olcsó, de tartalmilag egyáltalán nem igénytelen sorozatot vinni a nyomtatott lapok piacára. Aki elindul Olaszországba, zsebre vághatja, aki itthon marad, sorozatot állíthat össze az egyes számokból. Szándékunk az, hogy a helyi élelmiszerek, ételek megismertetése mellett tegyünk az írások mellé sok-sok itthon is elkészíthető receptet. Szórakoztató, olvasmányos formában adjunk egy kis történelmet, egy csipet kultúrát. Publikálunk egy olasz gasztronómiai szótárfélét is folytatólagosan A-tól Z-ig, de sorra bemutatjuk majd a különleges, egyedi olasz élelmiszereket is, így például az extraszűz olívaolajat, a kávét, a balzsamecetet, a tésztát, vagy a fagylaltot. Az Ízes Itália utolsó blokkja a turizmusé. Bemutatjuk a látványosságokat, furcsaságokat, a falusi turizmus nyújtotta lehetőségeket, a gasztronómiához kapcsolódó,népszerű rendezvényekről szóló információkkal kiegészítve.”
Ha az olvasónak van kedve játszani , akkor, nyerhet is. Hiszen a Mobil Kiadó web oldalán belül - www.mobilkiado.hu létrehoztak egy Ízes Itália menüpontot is.
Oda kattintva megtalálhatja a következő szám előzetesét, és kvízjátékban is részt vehet, ha „lusta” postán visszaküldeni a megoldást , de van internet hozzáférése. A gasztro-kvíz megfejtői között első alkalommal a budapesti Osteria Fausto’s vendéglő két személyre szóló, 20 000 forint értékű, a bort is magában foglaló vacsorautalványát sorsolják ki.
A fotón balról: Gianni Annoni, Haas Márta, Faragó Rita, Salvatore Ettorre
Segítsen, hogy az ön igényeihez igazodva alakítsuk az oldalt!
Google adatvédelmi iránylevek
nem
igen