vissza

Vissza a józan észhez!

nov
10
2011

Az idei influenza szezont megelőzően, országos tájékoztató kampány indult háziorvosok részére, melynek fő üzenete: „Vissza a józan észhez !” A kampány szakmai támogatója az Országos Alapellátási Intézet, célja, hogy korrekt, valós tényeken alapuló szakmai tájékoztatás nyújtásával kiemelje és segítse az influenza megelőzésének fontosságát, és visszaállítsa a bizalmat a védőoltások alkalmazásának tekintetében.
Szakmai fórumokon előadásokkal, tájékoztató anyagokkal és publikációk megjelentetésével szeretnék elérni, hogy a családorvosok minden szükséges információt megkapjanak még az influenza idény előtt.
Sajnos, az elmúlt két évben a H1N1 vírustörzs megjelenése kapcsán számos olyan információ látott napvilágot, amelynek egy része szándékos félrevezetés volt, más része pedig olyan szakértők által került publikálásra, akiknek nem tartozott illetékességi területükhöz a téma. Ez gyakorlatilag elbizonytalanodáshoz, szakmai megosztottsághoz, és oltási „pánikhoz” vezetett, amelynek eredményeként megnövekedett a megbetegedések száma, a szövődmények száma, és sajnos az értelmetlen halálesetek száma is, különösen a fiatal korosztály és a kismamák esetében. Az influenza elleni védőoltásokkal kapcsolatosan kialakult kaotikus véleményáradat különösen nehéz helyzetbe hozta a háziorvosokat. Egyedüli döntések meghozatalára kényszerültek az oltások alkalmazásának tekintetében.
Az Országos Alapellátási Intézet szakmai támogatásával és közreműködésével segíti a háziorvosok felkészülését az idei influenza szezon előtt, előadásokkal, tájékoztató anyagok kiadásával járul hozzá, hogy a megelőzés még hatékonyabb lehessen, illetve a korrekt információk mindenkihez időben eljuthassanak. Országos szimpóziumot szervez, kiadja a családorvosok lapjának Influenza különszámát, valamint szakmai, tájékoztató anyagot kap minden háziorvos, a megelőzésről és a szezonális védőoltásokról.

vedooltas.jpgGyakorlatilag az influenza védőoltások kockázat és szövődmény mentesek

„Az elmúlt évek adatai és szakmai feldolgozása egyértelművé tették és teszik, hogy gyakorlatilag az influenza védőoltások kockázat és szövődmény mentesek. Mai szóhasználattal a kockázat és a haszon összehasonlíthatatlanul a hasznosság oldalára billen, itt az ideje, hogy visszatérjünk a józan észhez!” – mondta Dr. Balogh Sándor az OALI főigazgatója.
Magyarországon van olyan vakcina, amely már 16 éve forgalomban van és már több százezernyi pozitív tapasztalatot szereztek vele az orvosok és a páciensek egyaránt.
Az orvos szakma megfelelő tájékoztatása mellett a tervek között szerepel a lakosság bevonása is, hiszen a megelőzés közös egészségügyi érdek! Mivel a lakosság alapvetően figyeli a médiában megjelenő influenzával kapcsolatos híreket, publikációkat, elengedhetetlenül szükséges, hogy a terület valódi szakembereitől, a valós információk kerüljenek kommunikálásra számukra. Fontos annak tudatosítása is, hogy családorvosaik felkészültek, bátran fordulhatnak hozzájuk kérdéseikkel, kérjék véleményüket, tanácsaikat, mind a megelőzés, mind a védőoltások tekintetében! „A mai rohanó világban nincs idő betegnek lenni! – mondta Dr. Balogh Sándor. Más nem egészségügyi ok, és még egy betegség is sokat ront a közérzeten. Egészségesnek kell maradni, a betegségeket, a szenvedéseket meg lehet előzni, illetve le lehet rövidíteni és jobb közérzettel lehet élni.”
Minden felkészültség ellenére az idei influenza is bizonyára okoz majd megbetegedéseket, okoz majd szövődményeket és fájdalmas ugyan, de lesznek áldozatai is. Azonban mindez elkerülhető. Mindenki saját felelőssége, hogy önmaga és környezete, családja számára megtegye, ami a legjobb mindenkinek, hogy ha lehetőség van rá, akkor megelőzze! Vissza a józan észhez , mert az influenzát ideje komolyan venni!

Forrás: www.drinfo.hu