vissza

Van egy jó receptje?

jan
8
2013

romeo1.jpgJanuár 25-ig még beküldheti! Címünk: receptverseny@korkontrolltarsasag.hu
Szentgyörgyi Rómeót egy egész ország ismeri. Ami nem csoda, hisz 1994 – és 2004 között a Magyar Válogatott tagjaként trió kategóriában hatszoros Világ-, kétszeres Európa-bajnok, majd a Világjáték győztes lett. Rendszerint látni őt valamilyen egészséggel összefüggő tévés műsorban, hiszen személyi edzőként élete a mozgás. Ő is bekapcsolódott a Recept-pályázat népszerűsítésébe, méghozzá az egyik legfontosabb poszton, ugyanis elvállalta, hogy tagja lesz a zsűri csapatának.

- Csak pár pillanatig tartom fel, hallom éppen edzést tart. Mikor lesz boldog, hány pályaműnél érzi majd, hogy ez „férfimunka” volt!?

- Párszáz recept beküldése esetén is már azt mondom, hogy boldog vagyok! Azt hiszem, a pályaművek nagy része be sem fér majd a készülő recept-könyvbe. Nehéz előre a pontos számot felmérni, mert úgy gondolom, nem mindenki veszi a fáradtságot, hogy le is írja kedvenc ételének receptjét. Viszont sokan elgondolkoznak azon - ha csak pár percre is - mi lenne az az étel, amit ő másoknak ajánlana. Tehát a gondolatokban bizonyára megjelenik.

- Országosan mit gondol, hány ember látja be a diétához tartozó mozgás fontosságát?

- Remélem sokan! Az egyik legfontosabb dolog a fokozatosság, ezt mindenképp tartsuk szem előtt! Hosszabb szünet után ne ugorjunk fejest a mozgásba, mert azzal csak túlterheljük a szervezetet. A fogyás szempontjából a leghatékonyabbak a hosszú távú kardio-edzések, melyek során a pulzus megemelkedik ugyan, de egy úgynevezett zsírégető tartományban marad, vagyis: a szervezet főleg a zsírtartalékokból nyer energiát, nem pedig szénhidrátból. Aki súlyt akar veszíteni, fusson, kocogjon, kerékpározzon, ússzon, túrázzon, görkorcsolyázzon...
Kezdetnek elég például 15 perc futás. A következő alkalommal már 20 percet futhatunk, így növeljük fokozatosan az időt és a mennyiséget. A kardio-edzésekhez nincs szükség nagy nekikészülődésre; fölvesszük a cipőt és indulás. Ennyi. Szerintem a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a sikeres diétához a mozgás elengedhetetlen. Hogy kinek van ereje, kitartása azt véghez is vinni, erre nincs statisztika, holott ezen múlik minden. Látszatra ez a recept-pályázat csak egy kis lépés az egészséges életmódhoz vezető úton. Én mégsem tartom annak, hiszen szükség van minden figyelemfelhívásra, ösztönzésre akár ilyen játékos formában is. Ahhoz, hogy majd egyszer elmondhassuk, hogy mindenki tudatosan él, táplálkozik, mozog és törődik magával. Egyet ígérhetek, hogy a győztes pályaműveket nemcsak megkóstolom, de a saját honlapomon is közzé teszem szívesen.

Partnereink