vissza

Szakadó esőben az Orczy kertben…

jún
13
2009

Akik szombaton eljöttek az Orczy kertbe, egészen biztosan nem  bánták meg. Fantasztikus látvány volt például, amikor Pintér Tibor a  Komáromi Lovas Színház tagja egy  musical betétdal éneklésekor lóra pattant, de legalább ennyire hatásos,  hogy a  zuhogó eső ellenére a színpad előtt maradtak fellépése nézői, kölcsönösen buzdítva egymást.

Az  első percek – úgy félkilenc körül – némi izgalommal teltek, mert nem volt  kábel  a sátrak közelében- márpedig jó néhány szűrővizsgálathoz kellett az áram… Szépen lassan a kábelek is  odakígyóztak a sátrak mellé, majd  titkárunk és egyben operatőrünk Góczán Andris, Seregély István rendezővel együtt felállították a színpadot fedő pavilon sátrakat. Bizonyítván,  hogy egy civil szervezet  szimpatizánsainak mindenhez kell érteniük. Közben  Csapó Ági és Csapó Gyuri kijelölték a kiállítók helyét, illetve feltették a színpad közelébe a nagy plakátot, hogy a nézők tudják milyen programokra számíthatnak.

Dr. Dénes Margit alpolgármester köszöntője után, hepatológusok, sebészek vették birtokba a színpadot, akiket a nézők a fűben üldögélve hallgattak.  Kiderült, hogy a  Hepatitisz C vírus  nemcsak vérátömlesztés, testékszer, tetoválás  ,  vénás drogozás útján terjed, hanem szexuális úton is, a betegek 5 százaléka fertőződik így.  Perner Ferenc  professzor anekdotával is színesítette a  beszélgetést. Annak idején- amikor Magyarországon még nem hajtottak végre májátültetést- Michael Jackson – aki köztudottan vonzódik a gyerekekhez- kiválasztotta az egyik budapesti klinikán Béluskát és finanszírozta  a hatéves kisfiú brüsszeli máj transzplantációját. Perner professzor külön gépen vitte ki magával a donor májat, majd 24 órás műtét után utazott haza Brüsszelből, menetrend szerinti légi járattal.Igen ám, de a jegy árát sohasem fizette ki Michael Jackson, így  a sebésznek  még pénzébe is került, hogy elvégezhette a  műtétet. Lengyel Gabriella hepatológus elmondta, hogy szereti a  vörösbort, koccint is néha, de csak mértékkel teszi. Éppen azért mert a hölgyek- a diszkrimináció még itt is létezik- egy-két decit ihatnak naponta , az urak 2-4 decijével szemben májkárosodás nélkül.  Ekkora mennyiségnek egyébként jótékony hatása is van, erre épül a francia paradoxon, az tudni illik, hogy a franciák körében- bár szeretik és isszák a finom vörösborokat- kevés az infarktus. Éppen azért, mert a vörösborban található polifenol óvja az ereket, csökkenti a koleszterin lerakódást.

Szentgyörgyi Rómeó hatszoros aerobic világbajnok jól átmozgatta azokat, akik hajlandóak voltak ledobni a cipőt és beállni  egy rögtönzött aerobic órára. Aztán ismét beszélgetés dohányzásról, szerencsejátékról Bulla Bianka vezetésével. Mucsi János tüdőgyógyász felhívta a figyelmet a COPD és a dohányzás összefüggéseire, illetve arra, hogy sohasem késő abbahagyni, eldobni a cigarettát, még akkor is, ha nehéz. Mert ha nem tesszük, csak még nehezebb lesz megküzdeni a tüdőrákkal, vagy éppen az érszűkülettel. Horváth Szilárd és Dudits Dénes – a Józanság Program igazgatója- saját történetükkel  mutattak példát. Szilárd alkohol és játékautomata függő volt hosszú éveken át. Kijött belőle, tiszta, olyannyira, hogy ma addiktológusként segít egykori társainak. Dénes éveken kábítószerezett fiatalkorában, ma ő is egy másik utat jár, és segít a leszokni vágyóknak. Szentgyörgyi Rómeó a színpadra is felült, hogy elmesélhesse, vannak  pozitív szenvedélyek, amik kizárják az alkohol, vagy a dohányzástól való függést. Ilyen a sport. Nemcsak endorfint  termelünk közben, amitől jó hangulatunk lesz, hanem karban tartjuk ereinket, csontozatunkat, és még egy jó közösség tagjai is lehetünk.

Karda Bea és tanítványai ezúttal is hozták a formájukat. A nézők boldogan csápoltak Sasvári Annamária és a szépnevű Kiss Koppány dalai alatt is.  A sátrakban számos okos és hasznos látnivaló akadt. A Fresenius munkatársai a testünkben lévő víz mennyiségét mérték- a vese működése szempontjából igen fontos-a Plazmaferezis Kht munkatársai bemutatták  gépüket, illetve tájékoztattak a  vérplazmából előállított  életmentő készitményekről, a Medical Group munkatársa mérte a  véroxigént és a vérnyomást, de volt biorezonanciás dohányzás leszoktatás, vércukor mérés a 77 Elektronika sátrában,  az IQ Medicina jóvoltából pedig  a szívinfarktus rizikójának  kockázatbecslése.

Külön köszönet a Hálózat az Echó , az MTV és a Duna Televíziónak. Az előző kettő  15-20  alkalommal sugározta spotunkat   rangos műsorai előtt, az MTV az Itthon Otthon –ban,  a Duna pedig  Családbarát című műsorában hívta fel ránk a figyelmet. Partnereink voltak a különböző hírportálok: a www.hazipatika.com, www.kulturkalandor.hu, www.drinfo.hu, www.port.hu, www.daganatok.hu, www.oali.hu, www.tudobeteg.hu, www.infovilag.hu, www.harmonet.hu, www.mentsukmegaferfiakat.hu, www.nana.hu, www.gyogyhir.hu, www.novagyok.hu, www.patikamagazin.hu, www.gyogyhirmagazin.hu
Köszönjük.

Meghívó és galéria!

Bozsán Eta