vissza

Ötéves a Kor Kontroll Társaság

szept
20
2010

Mozogj és számolj! Erre a szlogenre érkeztek a Gyomaendrőd környéki falvak lakói szeptember 18-án. A belépőket Krasznai Éva újságíró fogadta, egyik kezében almával, / a helybéli biogazda jóvoltából/ a másikban csokival a Mars ajándékaképpen. Almát ehet a diabéteszes, csokit nem, azt tessék hazavinni a gyerekeknek! - hangzott az instrukció. A szokásos köszöntők- Ungvölgyi János Templárius Alapítvány, B.Király Györgyi Kor Kontroll, Dr. Winkler Gábor Magyar Diabétes Társaság- sorából kiemeljük Várfi András polgármesterét, ő ugyanis a résztvevők előtt adta át a szolgálati lakás kulcsát a település fiatal háziorvosának. Aztán Bulla Bianka a rendezvény háziasszonya egy édesburgonyát emelt a magasba, és azt kérdezte: vajon mihez hasonlít. Az V.Gyomaendrődi Kor Kontroll Nap résztvevői kicsit bizonytalankodtak, majd megszületett a válasz: hasnyálmirigyhez. Kiderült, hogy az édesburgonya a cukorbetegek egyik legjobb barátja lehet, hiszen kíméli a hasnyálmirigyet, a benne lévő édeskés ízű, inulin nevezetű poliszacharid (összetett szénhidrát) feldolgozásához ugyanis nincs szükség inzulinra. Arra a vegyületre, amely a hasnyálmirigy sejtjeiben termelődik, s amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a cukor a vérből a sejtekbe juthasson. Nem véletlen a téma választás, hiszen a nap témája a diabétesz, , azon belül is a sokkal gyakoribb kettes típusú diabétesz volt. A résztvevők kaphattak praktikus táplálkozási tanácsokat, de ötleteket is arra, hogyan mozogjanak. Hiszen köztudott, hogy életmódváltással nemcsak a 2. típusú diabétesz, de a szív-és érrendszeri betegségek kialakulása is megelőzhető. Nem véletlen a szlogen: „ Mozogj és számolj! „ Számold például a glikémiás indexet!

Ez egy olyan szám, ami megmutatja, hogy milyen gyorsan/lassan / szívódik fel az adott ételben lévő szénhidrát, milyen mértékben emeli meg a vércukorszintet. A cukorbetegeknek az alacsony glikémiás indexű ételeket ajánlott előnyben részesíteni.

Fontos, hogy a szénhidrátbevitelre- vagyis az össz-szénhidrát mennyiségre is ügyeljenek- ugyanakkor nem szabad átesni a ló túloldalára sem, és zsíros, húsos dolgokkal jóllakni, hiszen a szív-érrendszernek az sem tesz jót, és mint tudjuk, a cukorbetegeket eleve fenyegeti az érelmeszesedés veszélye. Schmidt Judit dietetikus azt tanácsolta, hogy hússütésnél érdemes sütőzacskóban, zsiradék nélkül sütni. Sőt! rántott húst is lehet úgy készíteni, hogy a panírozott húst vékonyan kiolajozott tepsire tesszük, és úgy sütjük meg. Érdemes egyszer átfordítani, hogy mindkét oldala átsüljön. Dr. Torma Éva a városi Szakrendelő Intézet igazgatója a mozgás fontosságát hangsúlyozta, illetve, ideggyógyászként a cukorbeteg láb szűrésére hívta fel a figyelmet.

Praktikus tanácsok persze a plenáris ülésen is elhangzottak. Például az, hogy országos rizikó szűrés indult a Magyar Diabétesz Társaság szakmai felügyeletével. Ez azért fontos, mert a cukorbetegség hosszú éveken át panasz és tünetmentes, és a mikor kiderül, legalább öt éve zajlanak már szervezetünkben a kóros, káros folyamatok. Egy viszonylag egyszerű módszerrel kideríthető, hogy valaki a 2. diabétesz rizikó csoportjához tartozik, vagy sem. Nem kell szúrni, nem kell vizsgálni, csak toll és papír kell hozzá, a papíron viszont kell lennie valaminek. Mondjuk kérdéseknek. Ahogyan Winkler Gábor elmondta, a Nemzetközi Diabétesz Szövetség, és ennek megfelelően a Magyar Diabetes Társaság is az FINDRISK kérdőívet ajánlja a rizikócsoporthoz tartozók kiszűrésére . A módszert Finnországban dolgozták ki, pontosságát több felmérés is igazolta. Magyarországon a 77 Elektronika támogatja az országos felmérést. A cég vezetője Zettwitz Sándor hangsúlyozta, hogy szívügyük a diabéteszesek támogatása, amit egyébként nyilvános köszönet formájában Gellainé Tuboly Zsuzsanna a helyi Cukorbeteg Egyesület vezetője is megerősített. Ami a kérdőívet illeti: az egyszerű kérdések megválaszolását követően kapott pontszám alapján bárki megtudhatja, mennyi a kockázata annak, hogy 10 éven belül cukorbetegség alakul ki nála. Ha a teszt alapján magas kockázati csoportba tartozik, ajánlott felkeresnie háziorvosát további vizsgálatok elvégzése céljából! Az országos felméréshez a háziorvosok is kapcsolódnak. Ahogyan Füredi Gyula az Országos Alapellátási Intézet vezetője kiemelte, pályázatot írtak ki a háziorvosok számára, a kérdőíves felmérések elemzését, értékelését pedig az EGIS támogatja. A rendezvényen egyébként a két cég munkatársai / 77 Elektronika, EGIS/ végeztek szűrővizsgálatokat, ők támoagatták a gyomaendrődi egészségnapot is.

Ne feledkezzünk meg a katonaság által odavezérelt gulyáságyúról sem, aminek jóvoltából fantasztikusan finom ebédet kaptak a résztvevők. A programot Karda Bea és az Ildikó Sisters tagjai tették színesebbé. Bea most is hallatlan temperamentummal énekeltette és táncoltatta meg a résztvevőket. Aztán meglepetésként a 88 éves Uhrin Benedek bácsi énekelte el két kedvenc dalát. A helyi és a Budapestről érkezett tombola tárgyak - cipők, kozmetikumok, könyvek, lámpák, édességek , étkészletek-legalább 60 résztvevő örömére szolgáltak.

Bulla Bianka

Galériát itt tekintheti meg!

Partnereink