vissza

Összefogtak Veronika doktornőért!

jan
16
2013

Örömmel értesítjük az érdeklődőket, hogy „Az év praxisa a Kárpát medencében” pályázat 2012. december 30-án lezárult. Ahogyan már olvashatták a www.azevpraxisa.hu portálon a több mint 200 beérkezett pályázatból 122 felelt meg a pályázati kiírásnak. Szívet melengető, megható, olykor életmentő történeteket küldtek be a hálás betegek a zsűrinek. A határon túli hírportálok, napilapok és a Duna Televízió segítségével sikerült az ottani betegeket is aktivizálnunk, így a beérkezett érvényes ajánlások egyharmada határon túli/ Erdély, Szerbia, Felvidék/. Kétharmada hazai, Pécstől Salgótarjánon át Baktalórántházáig számos fővárosi és vidéki történet érkezett. A legfiatalabb ajánló a 13 éves Kitty, a legtöbb ajánlást - 23 történet! – egy budapesti orvos kapta, őt baktalórántházi kollégája követi 20 ajánlással.

A betegek háziorvosaik türelmét, empátiáját, gyors és pontos diagnózisát, szakértelmét, pszichológusi szerepét, vagyis a lelki támasz nyújtását emelik ki. Elismerik, ha valaki profi módon szervezi meg rendelését, sorszámmal, telefonos időpont-egyeztetéssel, külön gyógyszerfelírási renddel csökkentve a várakozási időt. Nem egy háziorvos rendelési idő után is rendelkezésre áll, a legelhivatottabbak pedig meglátogatják betegeiket a kórházban, vagy éppen otthon , hívás nélkül is. Akad doktornő, aki saját édesapja MR vizsgálatát adja át betegének, hogy ne kelljen egy hónapot várnia kislánya agydaganat gyanújával. Aztán dicsérik a háziorvost, mert megmentette inzulinos betege életét, újraélesztette infarktusos betegét a másik páciensnek pedig megmentette lábát az amputációtól. A beteg számára fontos, ha orvosának vannak érzelmei, empátiája, nem hiánycikk nála a jó szó, a mosoly, és használja az alternatív gyógymódokat is. A hétköznapi történetek főhőse az orvos, olykor kerékpáron jelenik meg, máskor pizsamában, köntösben rohan, ha éjszaka hívják, rendszeresen szervez szűrővizsgálatot, és akad, aki a beteg helyett még a gyógyszert is kifizeti.
A bírálóbizottság tagjai - Dr. Balogh Sándor, Bakonyi Péter, Dr. Bedros J.Róbert, Berszán Lajos, Dr. Farsang Csaba, Dr. Fekete György, Dr. Hajnal Ferenc, Dr.Illyés László,Dr. Kásler Miklós Dr. Kiss Róbert, Lenkefi Ida, Oszwald Marika és Zettwitz Sándor - hosszas töprengés , és egyeztetés után választották ki a bőséges kínálatból a 10-10 legjobb történetet, illetve praxist. Egészen pontosan azt a tíz-tíz orvost határon innen és határon túl, aki munkatársával együtt ringbe szállt az év praxisa díj elnyerésért.

A sorrendet viszont, ahogyan az elmúlt esztendőkben is, az Önök szavazatai döntötték el.  December 15-től december 30-ig szinte napról napra, óráról órára változtak a helyezések. A végeredmény tehát a kéthetes internetes szavazás alapján született meg. A hiteles eredmény még várat magára, de azt már most is elmondhatjuk, hogy összefogtak Veronika doktornőért Oromhegyesen.
Balla Laci Oromhegyesről/ Szerbia/ a Facebookon található Év praxisa oldalon aggódva jelezte december 30-án/ a szavazás utolsó napján/ este 10 körül, hogy talán meghackelték a portálunkat, mert nem érik el. Aztán kiderült nem nálunk van a baj, náluk túlterhelt a szolgáltató. Példaértékű, ahogyan egy egész falu állt csatasorba orvosáért. Olvassák Balla Laci az Oromhegyesi Helyi Közösség elnöke sorait: 
„ Pont éjfélkor a határon túli orvosok közül dr, Gazdag Veronika (nem hivatalosan) az 1. helyen állt. Ezt követően eltűnt a sorrend, azonban azt hiszem, hogy Oromhegyes (szerbül: Trešnjevac), a falu lakosai (mind a majdnem 1800), az orvosi rendelő munkásai, de leginkább Veronka doktornő és Gizi nővér ettől szebb újévi ajándékot nem kaphatott. Mindezt mi és barátaink (szerte a nagyvilágban) értük el, amiért köszönet jár, én pedig büszke vagyok rátok! Nem tudom, hogy megjelent-e már régebben e hír, mert lefagyott a gépem, csak most tudtam újraindítani.”
Januárban beszámolunk Önöknek arról, hogy kik állnak a toplista élén, és a díjátadás pontos időpontját és helyszínét is közöljük majd. Addig „ Az év praxisa „ portálon ABC sorrendben láthatják a 10-10 jelöltet.