vissza

Oktató kórház lett a Szent Imre

aug
23
2012

Ma oktató kórház, évtizedekkel ezelőtt Erzsébet sósfürdő. A Szent Imre elődjét is bemutatták archív képeken azon a bensőséges ünnepségen ahol a fővárosi kórházak közül elsőként a Szent Imre Kórház vehette át a rangos elismerést. A Pécsi Tudományegyetem kötött hivatalos szerződést, a kórházzal, amelynek keretében az intézmény megkapta az oktató kórház címet.

Ahogyan egy 1854-es keltezésű ismertetőben olvashatjuk egy Kelenföldön járó huszár: "E tájon vadászván, szomját itt kívánta oltani, s egy pohár vizet kért a tulajdonostól, s noha ennek rossz ízére figyelmeztették, azt mégis megízlelé, mire azon nyilatkozatra fakadt: ez ásványvíz.” A terület tulajdonosa Schleisz György pedig egy budai patikushoz, Unger Ferenchez fordult, aki azt állapította meg, hogy a "vegytani vizsgálat szerint ezen víz olyan mennyiségű kén- és sósavas sókat tartalmaz, hogy ez a leghíresebb gyógyvizek közé méltán sorolandó. „ Így aztán a híres sós-keserű vízre építve 1855-ben megnyílt az Erzsébet császárnénak keresztelt forrásra épült fürdőház tíz káddal és ivócsarnokkal. Az 1870-es években már negyvenszobás szálloda, ugyanennyi kád, sőt még egy kápolna is a gyógyulni vágyók rendelkezésére állt, az új tulajdonos Mattoni meg Ybl Miklósra bízta a bővítésre vonatkozó tervek elkészítését. A "svájci stílusban" megálmodott szanatórium 1882-re elkészült, ekkor a kádfürdők mellett már medencék is voltak, a palackozóüzem pedig évi hétmillió üveg keserűvizet állított elő. Aztán Kelenföld mégsem lett Karlsbad, hiszen 1950-ben nyitotta meg az egykori gyógyfürdő területén a Tétényi Úti Kórház és Rendelőintézet kapuit, a csodaforrás pedig- mára megmagyarázhatatlan okokból feledésbe merült.
A múltról és a jelenről is beszélt az ünnepségen Kerkovits Lóránt a Szent Imre Kórház megbízott orvos igazgató helyettese Több diaképet is levetített, melyeken korabeli urak és hölgyek szórakoztak a fürdőben.
Aztán áttért a Szent Imre Kórház történetére, és elmondta, hogy 1999 és 2012 között két rekonstrukción esett át a 678 kórházi ággyal rendelkező intézmény, amelynek már helikopter leszállója is van.
Ami az Oktatási Kórház címet illeti, hangsúlyozta, hogy 2011-ben 305 tudományos munkát publikáltak, 13 külföldi kongresszuson vettek részt, 50 közlemény jelentettek meg szakmai folyóiratokban. Mintegy 150 orvostanhallgatót, 48 központi gyakornokot és 12 szakorvosjelöltet fogadtak a Szent Imrében. Majd, hogy a helyes oktatás milyen nagy jelentőséggel bír, a nemzet, az emberiség jövőjét illetően, arra egy ferdített példát hozott a hipertónia tárgyköréből.” A 70 fölöttiek gyakran panaszkodnak szédülésről, levertségről, fejfájásról. Vérnyomásuk 180/100. Egy hajdani orvosi szakvélemény így hangzott: ebben az életkorban már nem szabad a vérnyomást változtatni. Egy év elteltével betege agyi vaszkuláris katasztrófa következtében elhunyt. A beteget úgy hívták: Franklin Delano Roosevelt. Az orvos rosszul mérte fel a helyzetet. „ Németh László szavait is idézte: „Akinek nem érdeke, hogy remeket csináljon, rabszolga, akár magányosok, akár az állam piramisát építi.”
Az Aesculap Akadémia díszterme zsúfolásig megtelt a vendégekkel , a széksorokban helyet foglaltak: Chile, Egyiptom, Irán, és Libanon diplomatái is, valamint Joseph Priel az Euromedic International cégcsoport elnöke. Az asztalnál pedig a későbbi megszólalók: dr. Bodrogi József miniszteri biztos, Török Krisztina a GYEMSZI főigazgatója, Bedros J. Róbert a Szent Imre Kórház főigazgató főorvosa, Misesta Attila professzor a Pécsi Tudományegyetem dékánja valamint Keller Ákos a Pécsi Tudományegyetem dékán helyettese.
Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgatója kiemelte, hogy a Szent Imre Kórházban nem csak magas színvonalú oktatói és gyógyító tevékenységet folytatnak: a kórház vezetésének egy év alatt az intézmény egymilliárd forintos adósságát is sikerült nagyjából 350 millió forintra csökkentenie.
Misesta Attila a Pécsi Tudományegyetem dékánja így fogalmazott:
- Megnéztük miért jönnek ennyien a Szent Imréből? Ellátogattunk a kórházba és horogra akadtunk. Néhány percen belül olyan szerződést írunk alá, melyben nincs kockázat. A klinikai szakorvos képzés itt a Tétényi úton elsőrendű.
Bedros J. Róbert, a Szent Imre Kórház főigazgatója szerint:
„ Nekem van egy almám, neked is van egy almád. Ha kicseréljük ugyanez lesz a helyzet. De ha neked van egy gondolatod és nekem is, ha kicseréljük mindkettőnknek lesz 2 gondolata”
Aztán eljött az ünnepélyes pillanat, amikor a főigazgató és a dékán aláírta a hivatalos okmányokat, melynek értelmében ezentúl a Szent Imre kapuján ott függ majd egy tábla: Oktató Kórház. Taps, villannak a vakuk és az ünnepi hangulatot még lehet fokozni a Duna Szimfonikus Zenekar vonósnégyesének előadásával.
- Nézze, a fővárosban megkapni egy Oktató Kórház címet magas fokú elismerés az intézmény számára- mondja az ünnepélyes aktus után a főigazgató. - De ha a fővárosi kórházak közül elsőnek kapja meg a Szent Imre, akkor az még nagyobb elismerés! Mindez az itt folyó szakmai és tudományos munka minősítése. Értékeli azt a képzést, azt az oktatói tevékenységet, melyet a nálunk lévő orvosok végeznek a hallgatók érdekében. Az intézetünkben sok neves professzor dolgozik, nívós tudományos elismerésekkel.
Értem. Szóval a múltukkal és a jelenükkel tették le a vizsgát.
- Inkább úgy fogalmaznék, hogy fel kellett nőni ehhez a feladathoz. Az új vezetőség irányítása mellett, az intézet képes volt, elérni azt az állomást, melyhez most érkeztünk el.
Mit érzékelnek ebből a betegek?
-A cím természetesen nemcsak az itt dolgozóknak szól, hanem az idelátogató betegek részére is kitüntetés, hogy egy oktató kórházban gyógyíthatjuk őket. Magas színvonalú munkával járulunk hozzá, hogy ezt minél inkább érzékelhessék. Azok a hallgatók pedig, akiket mi

képzünk, tudományosan és szakmailag is tovább viszik majd a nálunk tanultakat és tapasztaltakat, hogy még sikeresebben gyógyíthassák betegeiket.

Bozsán Eta

tablaszenti.jpg

alairas2.jpg

oktato2.jpg

alairasszent.jpg

alairasbedros.jpg

 Forrás : BeKopogtató Hipertónia Társasági Magazin

Partnereink