vissza

Mi az a MOMOT?

nov
10
2011

Bedros.foto.jpgA jó fogyókúra alapjai. Mintaétrendek az egész családnak. Néhány jó tanács az egészséges életmódhoz. 4x5 tipp a Harvard Egyetem ajánlásával. Találomra válogattam a MOMOT portálján, ahol egészen biztosan talál érdekes ötleteket, praktikus tanácsokat, jópofa linkeket az érdeklődő. A társasággal karöltve szervezi következő nyílt napját a Kor Kontroll Társaság november 28-án az Aesculap Akadémián / XI. Halmi 20-22 / ahová önt is szeretettel várjuk. Aki a kérdésre válaszol: Dr. Bedros J. Róbert a Szent Imre Kórház főigazgatója, a MOMOT elnöke.

- 2007-ben hoztam létre a hazai obezitológia tudományos társaságát. Az motivált, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság kétharmada tartozik a testsúlyproblémákkal küszködők közé, a túlsúly sajnos egyre több gyermeket érint hazánkban is. Egyébként világméretű problémáról beszélünk, nem véletlen , hogy az elhízást a WHO 1998-ban idült betegségnek nyilvánította. Az Egyesült Államokban, de a fejlett ipari országok többségében is beértek a hatvanas-hetvenes évek népegészségügyi erőfeszítései, amelyek a kóros vérzsírszint kezelését, a magas vérnyomás elleni küzdelmet, illetve a dohányzás visszaszorítását állították középpontba. Csakhogy amikor már mindenki elégedetten hátradőlt a székében, az 1990-es években új veszély ütötte fel a fejét. Az elhízás, amely a metabolikus szindrómával együtt az egyik legjelentősebb népegészségügyi problémává vált. Azt pedig közgazdászként állítom, hogy mindenképpen számolnunk kell az elhízás és kísérőbetegségei kezelésének nemzetgazdasági következményeivel is. Tekintettel arra, hogy az elhízás és társult betegségeinek kezelése nagyon súlyos gazdasági terheket ró a költségvetésre. Hat az élelmiszer- és gyógyszeriparra is, és komolyan veszélyezteti a társadalom keresőképes rétege egészségének megtartását. Éppen ezért alapítottam meg a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaságot !
Jelenleg több száz tagunk van, kiemelkedő szaktudású és neves szakemberek mellett a civil szféra képviselői is szép számban vannak jelen közöttünk. A társaság minden érdeklődő számára nyitott. Kedvcsinálóként mondom a portálunk címét: www.momot.hu

„A szénhidrátszegény táplálkozási módszernek éppen az a lényege, hogy nem várja el követőitől a koplalást, az állandó éhségérzettel való együttélést. Olyan ételeket vesz fel a mindennapi menübe, amelyek a teljes értékű táplálkozás élményét adják, megfelelő mennyiségű fehérjével, nyers zöldségekkel, olajos magvakkal, természetes olajok használatával (például olívaolaj). Az étrend betartása mellett nem lép fel éhségérzet. Ugyanakkor mégis fogynak a kilók, s az egészséges testsúly egész életen át megőrizhető." „ A Te életed, avagy a Sztárok diétája, diéták sztárja” című könyv ismertetőjéből idéztem, amelynek szerzője beszélgetőpartnerem. Az elvet tehát kiválóan ismeri. És mit mutat a gyakorlat? Elégedett a saját testsúlyával?

- Kétféle embertípus van: az egyik, aki stressz alatt fogy, mert nem tud enni, és a másik, aki a stresszre evéssel válaszol! Láthatja, hogy én az utóbbihoz tartozom, de a könyvem alapján, remélem hamarosan elérem a célsúlyomat! Egyébként köszönöm enyhén célzatos, de jogos kérdését. - A főigazgató elmosolyodik, majd visszakanyarodik kedvenc témájára. - A társaság szeretné visszaszorítani az elhízás terjedését, további célja az aktív testmozgás elterjesztése, a mozgásban gazdag életmód kialakítása és az egyre általánosabb gyermekkori elhízás megelőzése. Kutatásokat végzünk az elhízás megállítása érdekében, kidolgozzuk az obezitológiai ellátóhelyek feltételrendszerét, az obezitológus képzés rendszerét. Nagy örömömre a Szent Imre kórházban lipid centrum és kardiometabolikus centrum is működik, melyek a MOMOT-tal szorosan együttműködve segítik az elhízás elleni szakmai tevékenységünket!

Honnan hozta magával az útravalót?

- Kemencéről, egy aprócska faluból származom, számomra ez a Börzsöny legcsodálatosabb gyöngyszeme. Gyermekéveim után szüleim aggodalma ellenére Budapestre kerületem. Édesanyám matematika és testnevelés szakos tanárnak, édesapám diplomatának szánt, én meg egy huszárvágással az orvosira jelentkeztem, s közben még karate edző is lettem!
A végzés után letettem négy szakvizsgát. Voltam reumatológus, belgyógyász és nőgyógyász is, majd következett a közgazdasági végzettség és a tudományos minősítés megszerzése. Akkoriban én voltam 37 évesen Magyarország legfiatalabb főigazgatója a BM Kórházban. Belügyi munkám elismeréseként 7 miniszteri dicséret mellett miniszteri főtanácsosi kinevezést, miniszteri díszkardot, Szent György érdemjel kitüntetést, valamint a Köz Szolgálatáért Érdemjel arany fokozatát is megkaptam. Aztán később a Flór Ferenc Kórház főigazgatójaként a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével is megjutalmazták munkámat. De nem erre vagyok a legbüszkébb, hanem elsősorban a szüleimre, akik a mai napig mindig mellettem vannak, és arra, amit kórházigazgatóként, és a MOMOT elnökeként a gyógyítás és az egészséges életmódra nevelés érdekében a betegekért tehetek.

B. Király Györgyi

Partnereink