vissza

Kopnak az izületeink

okt
10
2010

Dr. Ortutay Judit az októberi Fájdalom nap egyik vendége, az Országos Reumatológiai- és Fizioterápiás Intézet reumatológusa, pontosabban osztályvezető főorvosa. Még a diplomaosztás előtt beleszeretett a reumatológiába. Beteg sajnos bőven van elég, hiszen a kopásos elváltozások hazánkban – kb. 1 millió embert érintenek.

- Mindenkinek volt gyerekkora. A tiéd milyen volt?

- Szép gyermekkorom volt, szerető szülőkkel.

- Később miért döntöttél a reumatológia mellett?

- Egy fiatalkori sportsérülés kapcsán én is megtapasztaltam, hogy milyen ízületi fájdalommal élni, az egyetemen a különböző szakterületekkel megismerkedve pedig azt gondoltam, hogy ez talán egy békésebb szakma, jobban összeegyeztethető a családi élettel. Amikor ötödéves koromban elkezdtem bejárni az ORFI-ba Bozsóky Sándor professzor nagyvizitjeire, akkor pillanatok alatt beleszerettem a reumatológiába. Igaz, hogy szabadidőben sem akkor, sem most nem bővelkedem, de a szakma szépsége ezt nagyban kompenzálja.

- Volt időd férjhez menni? És szülni?

- Férjem radiológus, 2 fiút neveltünk fel.

- Hogy egyezteted össze az asszonyi és az orvosi szerepet? Vannak trükkjeid?

- Egyrészt, ha a másik fél is orvos, könnyebben megérti az időbeosztásbeli nehézségeket. Másrészt ésszerű kompromisszumokat kell kötni, és súlyozni a tennivalókat, mindig az aktuális legfontosabbra koncentrálva.

- Általános butaság, amit kérdek: van előrehaladás az ízületi-reumás betegek gyógyításában? 100-ból hányan lesznek tünetmentesek?

- A „reuma”, vagyis a reumatológiai betegségek fogalma több mint kétszáz kórképet takar, ezért erre a kérdésre így nem lehet válaszolni. Legfontosabb tüneteik a beteg számára a fájdalom, a mozgáskorlátozottság és a funkciócsökkenés, amely komoly nehézségeket okozhat a munkában és a mindennapi életben is. Ezen a területen viszonylag kevesebb az a sikerélmény, hogy valamit teljes egészében meg tudunk gyógyítani: a betegek jelentős része krónikus panaszokkal kénytelen együtt élni. Hazánkban, legnagyobb számban az ízületek és a gerinc kopásos jellegű elváltozásai jelentkeznek, amelyek idősebb korban gyakoribbak, de az artrózis másodlagos, például sérülések után kialakuló formája fiatalabb korban is okozhat nehézségeket. A mintegy 900 000 csontritkulásos beteg kezelése a törések megelőzése miatt fontos. A nagy gyulladásos kórképek szerencsére ritkábbak, egyik képviselőjük, a rheumatoid arthritis vagyis az idült sokízületi gyulladás a lakosság mintegy fél százalékát érinti. Világszerte számos kutatócsoport dolgozik a betegségek minél jobb megismerésén, és a minél hatékonyabb terápiás eljárások kidolgozásán. Bátran mondhatjuk, hogy az utóbbi néhány évtizedben igen jelentős előrelépés történt ezen a téren. Mindenesetre a tünetmentesség eléréséhez nemcsak az orvosok munkájára van szükség, a betegeknek is számos „házi feladat”-ot adunk: életmód változtatás, testsúlycsökkentés, naponta végzett gyógytorna, stb.

- Sok-sok tablettát kell lenyelni hozzá? Vagy szteroidot adni? Csupa-csupa ártalom, viszont használ. Ez kettős mérlegelést igényel.

- Természetesen adódik olyan helyzet, amikor szükség van tablettákra, sőt injekciókra is, ezek lehetnek egyszerű fájdalomcsillapítók, nem szteroid, vagy szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők, izomlazítók, vagy éppen a betegség alaptermészetét befolyásoló, úgynevezett betegségmódosító szerek. Azt szokták mondani, hogy amelyik gyógyszernek van hatása, annak van mellékhatása is, de ezekről a felíró orvos tájékoztatja a beteget. Nagyon fontos azonban, éppen a mellékhatásokra tekintettel, hogy mindig csak az előírt adagban, és –ideig szedjék a gyógyszert. Valamint tájékoztassák az orvost egyéb, állandóan szedett gyógyszereikről is. A reumatológiában szerencsére rendelkezésünkre áll a fizioterápia számos egyéb lehetősége is, a masszázstól a gyógyfürdőkig és az elektromos kezelésektől a laser terápiáig.

- Bár már említetted, hogy nincs sok szabadidőd, mégis mivel töltöd szívesen?
Mi jelenti számodra a kikapcsolódást? Tévé? Színház? Koncert? Mozi? Könyv? Kutya? Bableves?

- Kevés szabadidőmet leginkább opera-, balett-, és koncertlátogatással, olvasással töltöm. Hobbim a gasztronómia, elméleti és gyakorlati szinten.

- Amikor fórumokon összetalálkozol az emberekkel, mi az a kérdés, ami mindig felmerül?

- Általános tapasztalat, hogy amikor betegeknek tartunk bármilyen témában felvilágosító előadást, a kérdések csaknem minden esetben személyes jellegűek. Az illető saját panaszaira és betegségével való megküzdésére vonatkozik. Nagyon kevesen tesznek fel általános, másokat is érdeklő kérdéseket. Ezért tartom nagyon fontosnak a beteg felvilágosítást és oktatást. Valahogyan pótolnunk kell azt az időt, amire a rendeléseken nem futja, mármint a betegekkel való hosszabb beszélgetésre. A megfelelő beteg-orvos kapcsolat, különösen krónikus betegségek esetén a gyógyítás alapfeltétele a jó együttműködés. Hiszen nélkülözhetetlen az a részletes információ, amely segíti a beteget a betegséggel való együttélésben, a lehető legjobb állapot elérésében, az orvost pedig a legmegfelelőbb gyógymód kiválasztásában.

Bozsán Eta