vissza

Indul a TörzsPraxisKör

ápr
19
2009

A Dimenzió Egészségpénztár és a  MAPOSZ, vagyis a Magyar Praktizáló Orvosok Szövetsége összefogott  a betegek minőségi ellátásért. Az első körben 100 önkéntes belépő orvos írta alá azt a megállapodást, ahol azt deklarálták, hogy eztán az ISO-EMI minőségirányítási rendszernek megfelelően látják el a betegeket.
A sajtótájékoztatón, ahol ezen dolgok elhangzottak, a kérdésekre a  válaszokat dr. Kricsfalvi Péter a Dimenzió ügyvezető igazgatója , valamint dr. Kollai Balázs  a MAPOSZ elnöke  és  dr. Cserni István Verőce háziorvosa adták meg. A moderátor B. Király Györgyi volt, aki a felvezetőben elmondta, hogy a magyar lakosság egészségi állapota még mindig drámai. Hazánkban, a magas vérnyomásban szenvedők száma 70 %-kal magasabb az EU-átlagnál. A cukorbetegség növekedése 22 %-s, ami EU rekord.

- Központi szándék híján – vette át a szót dr. Kollai – nem érdemes tovább tétlenül nézni a válság hatását az egészségügyi szolgáltatásokra. Ezért civil kezdeményezést indítottunk el az egészségügyi szektorban, és megalakítottuk a TörzsPraxisKör-t. A kezdeményezés a MAPOSZ-tól indul, de a Dimenzió Egészségpénztár segítsége nélkül nem jutott volna messzire.

- Mit nyer a beteg?  dr. Cserni István háziorvos szerint sokat.

- A magas vérnyomás mérésével kapcsolatban elemeztük a Hipertónia Társaság ajánlását, amit egyelőre nem tudunk alkalmazni. Az ugyanis fél vagy 1 órát is igénybe venne. Az igazi mérés szerintük úgy lenne, hogy bejön a beteg, leül, pihen tíz percig, és utána kezdődik a mérés, a jobb és balkaron, valamint, ha szükséges a lábon is. Közben persze újabb és újabb pihenők választanák el a méréseket. Napi 30-40 beteg esetében ez teljesen kivihetetlen. Viszont  nem kizárt, - mert  fő elvünk a biztonság, a minőség. -  „Hogy holnap egy kicsit jobban legyünk, mint ma” - ez a mottónk.

- Miért jó ez a rendszer a Dimenziónak?  dr. Kricsfalvi a következőképpen foglalta össze:

-A Dimenzió Egészségpénztár az elmúlt tíz évben tízezer beteget tudott nyomon követni. A figyelem és az állandó szűrések következtében 200 tragédiát kerülhettünk el  tagjaink sorában,  hiszen szűrőprogramunk életeket mentett . Tízezren vettek részt a stroke programunkban, náluk  2 százalékkal csökkent a stroke gyakorisága.,  az időben felfedezett magas vérnyomás kezelése és a személyre szabott életmód tanácsadás miatt.

- A rizikófaktorhoz tartozókat ugyanis kiemeltük, és a kezeléssel megelőztük a tragédiát.  A Dimenzió az egészséget tekinti értéknek, éppen ezért 500 háziorvos költségeit vállaljuk át ebben az esztendőben, azaz 50 millió forintot invesztálunk a TörzsPraxisKör-be. Tesszük ezt azért, hogy a tagjainkat (és nem betegeinket!) ezekbe a rendelőkbe irányíthassuk, hiszen 35 ezres a taglétszámunk, így országszerte vannak „dimenziósok”. Ilyen alkalmakkor az orvos olyan programokat is elvégez, ami nem rutin feladat. Ezen felül minden egyes praxisról tájékoztató készül, mely a betegek komfortérzését, eligazodását, életminőségének javítását szolgálja.  A TörzsPraxishoz tartozó  háziorvos természetesen a praxisához tartozó valamennyi beteget emelt szinten látja el, nemcsak a dimenziósokat.  -
Ezzel a civil kezdeményezéssel a beteg csak nyerhet. Hiszen azt érzi, hogy fontos, hogy odafigyelnek rá, így javul az elégedettsége,- és persze az egészsége is-  mert  a saját bőrén tapasztalja, hogy az orvosa többet törődik vele.

Bozsán Eta

Partnereink