vissza

Fehér János borlovagrendet alapított

jan
20
2010

A Semmelweis Egyetem emeritusz professzora, az Orvosi Hetilap főszerkesztője, a májbetegségek egyik hazai specialistája alapító tagja az1999-ben létrehozott Pannon Császári és Királyi Borlovagrendnek.

- Minek köszönhetik a borok kedvező élettani hatásukat?

- Többek között a bennük lévő polifenolos vegyületeknek. Ezek vitaminszerű anyagok, melyek lekötik a szabadgyököket, azaz antioxidáns hatásúak. Ezen kívül sok egyéb jó tulajdonságuk is van, például, meggátolják a vérlemezkék összecsapzódását, trombózismegelőző hatással rendelkeznek, tágítják az ereket, tehát csökkenteni képesek az érszűkületet- ez különösen a szív- és agyi erekben jelentős. Vagyis, kis mennyiségű bor az agyi károsodás, a stroke és a szívinfarktus előfordulásának kockázatát redukálhatja.

- Orvosként pontosan tudja, hogy a nagymennyiségű alkohol miként hat a májra. Csakhogy civilként is kötődik a jó borokhoz. Hogyan született az ötlet, hogy alapítson egy borlovagrendet?

- Ahogy szárnyra kapott a borok iránti érdeklődésem, olyan szakemberekkel kezdtem megismerkedni, akik a bor készítésével, terjesztésével foglalkoznak. Később meg-meghívtak különböző rendezvényekre, köztük borlovagrendi ülésekre is, ahol előadásokat tartottam a borról. Úgy tűnik, elnyertem a hallgatóság tetszését, mert egyre több felkérést kaptam, egészségügyi, orvosi oldalról, és borlovagrendektől egyaránt. Legalább 5-6 borlovagrend ülésén adtam elő, ma már ezeknek tiszteletbeli tagja vagyok. Innen már csak egy lépés volt a „saját” borlovagrend. Sümegen, ahol 15-20 éve résztvevőként, illetve szervezőként rendszeresen megfordulok orvosi konferenciákon, szinte baráti kapcsolatot alakítottam ki az ottani borászokkal, ők ültették a bogarat a fülembe. Így történt, hogy 10-15-en összejöttünk, és megalapítottuk a Pannon Császári és Királyi Borlovagrendet. A tagok között akadnak helyi bortermelők, és olyan nevek is, mint mondjuk Szeremley Huba, vagy Sára Sándor.

- Miért pont Pannon Császári és Királyi Borlovagrend?

- Szeremley Huba javasolta, hogy legyen császári és királyi borlovagrend, a pannon előnév pedig tőlem származik. Arra gondoltam, hogy a Dunántúl egy részén kívül kapcsoljuk magunkhoz Szlovéniát, és Horvátországnak, illetve Ausztriának azt a területét, amelyik Pannóniához csatlakozott. Szlovéniából és Horvátországból vannak is borlovagrendi tagjaink.

- Így már értem a névválasztást. Milyen feladatai vannak egy borlovagrendnek, szerveznek-e borbemutatókat, konferenciákat?

- Először is: tiszteljük a bort. Ehhez hozzátartozik a szőlő termesztésével, a bor eladásával kapcsolatos kérdéskörök megvitatása, kultúrtörténetének felölelése, egészségügyi szakemberként pedig feladatomnak tekintem az egészségre gyakorolt hatásairól való tájékoztatást; például arról, hogy mennyit igyunk, miért jó, ha mértékkel iszunk, vagy, hogy kinek nem ajánlatos alkoholt fogyasztani. A „hadiszállás” Sümeg, ott a székhelyünk, oda jönnek az érdeklődők, ott tartjuk az üléseket, ugyanakkor megfordultunk már Somlón, Erdélyben és Szlovéniában is, ahol az ülésezésen kívül megismerkedünk a helyi borokkal, emberekkel.

- Tartjuk a kapcsolatot más borlovagrendekkel is, és a Magyar Borrendek Szövetségének egy „sejtjeként” részt veszünk az országos borrendi találkozókon. - Ha már itt tartunk, Ön melyik bort kedveli jobban, a vöröset vagy a fehéret?

- Az egyik sümegi ülésen annak a plébánosnak, aki megszentelte a lovagrendet, feltettem ugyanezt a kérdést. Így felelt: „Jánoskám, a fehéret tisztán, a vöröset meg piszkosul”. Valahogy így vagyok ezzel én is. Hozzáteszem, igyekszem a helynek és az ételnek megfelelően bort választani. A világ bármely pontján vagyok, mindig megkóstolom azokat a borokat, amelyeket ott készítenek.

- Úgy tudom, a bor nemcsak „belsőleg” lehet egészséges, hanem külsőleg is. Avassa be olvasóinkat a borterápia rejtelmeibe!

- Egy új terápiás módszerről van szó, amely pár évvel ezelőtt a franciaországi Bordeaux-ból terjedt el, ma már Ausztriában és Olaszországban is alkalmazzák. A terápia szerves részét képezi, hogy az ember egy alkoholmentesített borfürdőben pihen.

- Hadd kérdezzek közbe; miért fontos, hogy kivonják az alkoholt?

- Gondoljon csak bele, mi történne, ha egy borral teli kád alkoholtartalma mind felszívódna a bőrön keresztül…

- Attól tartok, jól berúgnánk tőle.

- Úgy bizony! Ráadásul, a bőrt is nagyon irritálná. Visszatérve a kezeléshez, a szigorúan alkoholmentes fürdő után következhet egy szőlőmagolajat tartalmazó krémekkel történő masszázs, és egy speciális törkölypakolás, mely az iszappakoláshoz hasonlít. A szőlőben, borban gazdagon megtalálható polifenolok szabadgyök-fogó hatásuknak köszönhetően bizonyos bőr- és ízületi betegségeket, például a degeneratív ízületi elváltozásokat jelentős mértékben képesek csökkenteni. Ideális esetben mindehhez szép környezet, kellemes légkör, sok gyümölcsöt, zöldséget, halat tartalmazó könnyű étrend, és finom borok mértékletes fogyasztása társul, ezért a borterápia leginkább egy wellness hotelban valósítható meg.

- Magyarországon találunk ilyen hotelt?

- Egy-két szuperluxus szállodában már hasonló formában gondolkoznak a tulajdonosok, de tudomásom szerint itthon még nincs borterápia, pedig a módszer bevezetése jót tenne a magyar szállodaiparnak. Biztos vagyok benne, hogy sok vendéget csábíthatnának magukhoz.

- Nem titok, hogy a terápia Önt is megihlette, hallottam egy Fehér János- Szeremley Huba féle intézetről rebesgetni.

- Badacsonyban szeretnénk létrehozni egy borterápiás intézetet, amelynek egy XVII. századi kolostor adna otthont. A munkálatok elkezdődtek, a kolostor átépítése az én tanácsadásommal már folyamatban van. A feladat nem könnyű, hiszen nehezebb egy ilyen épületből luxusszállót varázsolni, mint egy újat felépíteni. A hely szelleme miatt nem lehet „csak úgy” átalakítani, vannak formai követelmények, amelyeknek meg kell felelni. Ezzel együtt jól haladunk, ha minden igaz, jövőre megnyitja kapuit a Fehér Kolostor.

Bulla Bianka

Partnereink