vissza

Együnk brokkolit!

nov
10
2011

Tudta, hogy a brokkoli gátolja a daganatok kialakulását?

 

Ez a nálunk még csak most terjedőben levő növény a káposztafélék népes családjának a tagja, és akárcsak közeli rokonai, ő is a Földközi-tenger vidékéről – valószínűleg Ciprus szigetéről – származik.

Története

Franciaországban, Olaszországban már régen fogyasztják, és Angliában is megbecsült, mindennapos zöldségféle. Az őshazájában vadon élő és gyűjthető növény vetésterülete világszerte növekszik, mert mélyhűtéssel eredeti külsejének és bel tartalmának megőrzésével nagyon gazdaságosan tartósítható. Az USA-ban a brokkoli termőterülete már nagyobb, mint a karfiolé. Vitaminokban – különösen karotinban és C-vitaminban – gazdag. Sok értékes ásványi anyagot és emészthető rostokat is tartalmaz. Az érzékenyebb gyomrúak is fogyaszthatják, mert a többi káposztafélénél könnyebben emészthető. 100 g brokkoliban 138 kJ (33 kal) „fűtőérték” van. Nálunk jelenleg még a különleges zöldségfélék közé soroljuk. Termelése azonban olyan gyorsan hódít teret a kiskertekben, hogy néhány év elteltével beilleszkedik a házi kertek megszokott zöldség szortimentjébe . Ezt elősegíti az a körülmény, hogy olykor a mélyhűtött brokkolit a kereskedelem is forgalomba hozza és – ritkán ugyan, de – a vendéglők étlapjain is megjelenik.

A brokkoli felhasználása

brokkoli.jpgA brokkoli egyike a legfinomabb zöldségféléknek. Nemcsak a rózsája és a mellékrózsái, hanem a szár egy része is fogyasztható, sőt a leveleit is fel lehet használni, ezekből a kelkáposztára emlékeztető ízű főzelék készül. A rózsákat – kifejlődésük idején – állandó megfigyelés alatt kell tartani, mert nyáron igen gyorsan fejlődnek. Akkor kell levágni őket, amikor már kifejlődtek, de még nem nyíltak szét. Ha ezt az időpontot elmulasztjuk, akkor a rózsák ágai szétnyílnak, a Sárga virágok kibomlanak. Ilyenkor a brokkoli konyhai felhasználásra már nem alkalmas. A kinyílt virágokat ne engedjük a tövön "díszelegni". Minél előbb vágjuk le őket, annál gyorsabban és erőteljesebben törnek elő a levelek tövéből a másodtermésnek minősülő rózsák.
A rózsák mindössze 5–10 perces főzést kívánnak, a hajtás valamivel többet. Elkészítésénél óvakodjunk a brokkoli finom ízét elnyomó túl erős fűszerektől. Legjobb kiegészítő ízesítője a fokhagyma, a citromlé és a fehérbor. (Bővebben Bálint gazda honlapján»)
Étvágygerjesztőként egy recept Bozsik Valéria „kincsestárából”:

Tojásos brokkoli

Hozzávalók: személyenként 20 dkg brokkoli, 2 tojás, 1 evőkanál tejföl, só, zsír, ízesítőül őrölt fekete bors, kakukkfű, bazsalikom, pirospaprika.
Elkészítése: a párolt brokkolit teflonedényben finoman körülpirítjuk, ráöntjük a tejföllel elkevert tojást, amelyet előzően megsózunk, és fedő alatt átsütjük. A fűszereket a tetejére szórjuk.
Felhasználható: reggelire, vacsorára, meleg előételnek, könnyű főételnek, gazdag körítésnek sült halhoz, baromfihoz kitűnő.
Igen jól eltartható mélyhűtőben 3-4 percnyi előfőzés (blansírozás) után.

Gátolja a daganatok kialakulását

A szulforafán, mely egy, a brokkolifélékben megtalálható kémiai anyag, sikerrel alkalmazható a daganatok megelőzésében – állítják az Oregoni Állami Egyetem munkatársai.
A megelőzést célzó preklinikai vizsgálatok szerint a szulforafán szelektív módon pusztítja a daganatos sejteket, de nem károsítja az ép prosztatasejteket. A szer alkalmazása főként az említett prosztatarák, illetve emlőrák esetén jön szóba. A szulforafán nagy mennyiségben főként a brokkoliban, és más kelbimbófélékben van jelen. Hatására jellemző, hogy gátolja a hiszton deacetiláz (HDAC) nevű enzim működését, mely egy igen ígéretes területe a rákos betegségek gyógyításának. A HDAC alapvető szabályozó hatását a DNS-en fejti ki, ezáltal befolyásolva azt, hogy mely gének fejeződjenek ki, melyek pedig ne.
A daganatellenes gyógyszerek legfőbb problémája a szelektivitás: a szer úgy károsítsa a daganatos sejteket, hogy az egészségek emellett ne pusztuljanak el. Dr. Emily Ho és munkatársai szerint az említett fitovegyület ezen feltételeknek megfelel, emiatt a megelőzésben is sikerrel lehetne alkalmazni. A Molecular Nutrition and Food Research oldalain megjelent tanulmány egyike a munkacsoport számos eredményének, mely a szulforafán biológiai hatásait taglalja. Egy korábbi állatkísérletben szulfofaránt tartalmazó étrend gátolta a prosztatarák növekedését. Az új vizsgálat viszont azt bizonyítja, hogy a vegyület szelektív módon támadja a prosztatában lévő jóindulatú és rosszindulatú daganatsejteket, ugyanakkor nem káros az egészséges szövetállományra. Emiatt az anyag mindenképp alkalmas a következő fázisba való továbblépésre, a klinikai vizsgálatok végzésére. A vizsgálat azt is bizonyítja, hogy szulforafántartalmú ételek nagy dózisban való fogyasztása nem rendelkezik toxikus hatással.

Forrás: www.balintgazda.hu