vissza

Bor és barátság

júl
28
2012

Tapolca környékén ismert és népszerű borász, borlovagrend-alapító, borpince-, bormúzeum- és szállodatulajdonos, aki rendszeresen tart borbemutatókat és - kóstolókat orvosi rendezvényeken. Barátja Hubert János tapolcai háziorvos ajánlja figyelmükbe, és persze Mezőssy Zoltán értékrendjét is megismerhetik írásunkból.

hubert5.jpgBadacsony, Balaton, bor, barátság: nem szótárat lapozgatok, hanem akkor tolulnak eszembe ezek a „bé-betüs” szavak, amikor nekikezdek egy barátom bemutatásának. A négy „B”-ből 3 adott volt: hiszen a Balaton mellett élünk, ahol a Badacsony és hegytársai kínálják a jobbnál jobb borokat. A barátság meg csak úgy jött. Ahogy szokott. A hosszú, tisztességes együttmunkálkodás során kialakult, és bízvást már nem változik….
A sors így hozott össze 1998 tavaszán, Mezőssy Zoltánnal, aki akkortájt sikeres borászként vette át a Tapolcai Gabriella Hotelt a festői szépségű Malomtó partján. Korban is gondolkodásban és –sajna- körfogatban is közel álltunk- és ahogy a képeken láthatják - állunk egymáshoz, még az íz világunk sem esik messze. A sok rokon vonás mellett még az is kiderült, hogy borász barátom valamikor orvos szeretett volna lenni, persze ma már nem bánja, hogy élete másként alakult.

„ Az őseim mezőgazdasággal és borászattal foglalkoztak, egyértelmű volt, hogy én is erre indulok. Balatonbogláron nőttem fel, a Boglári Állami Gazdaságban szerettem volna dolgozni. Később Balatonfüredre kerültem, majd a Badacsonyvidéki Pincegazdaság ösztöndíjasa lettem. Ausztriában is tanultam másfél évet. 15 pincével kezdtem, Esztergomtól Sopronig minden borfajtát megismertem. Hogy még közelebb kerüljek a borokhoz, 1987-ben alapítottuk több társammal együtt a Badacsonytomajhoz tartozó Rizapusztán a Vinum Vulcanum Borlovagrendet. Már majdnem 100 taggal büszkélkedhetünk. A Hotel Gabriella éttermében igyekszünk bemutatni a bor és a gasztronómia gyöngyszemeit, és odafigyelünk az egészségre is. Most a medvehagymás fogasfilé a sláger. „
hubert2.jpgA több ezer borbírálat- volt vagy 6000 az Országos Borbíráló Bizottságban- megmutatták, és megtanították neki, hogy milyen az igazán finom bor. Néhány évvel ezelőtt vásárolt egy pincét Szigligeten, amelyet vinotékává alakított. A Szigligeti Borház néven ismert pincében jó minőségű, táj jelegű borokat kóstolhatnak a betérők. …
„„Meglepően jól ismerik az orvosok a borokat, nagyon sok hozzáértő hozzászólást hallottam tőlük. Néha úgy éreztem egy igazi sommelierrel beszélgetek. Talán mert járják a világot, és sokféle borral találkoznak.. Mindig felmerül a kérdés, hogy a fehér vagy a vörös a jobb?
A vörösbor kedvező élettani hatásairól – állítólag a franciák ügyes marketingje miatt – sokat tudunk. A fehérbor pozitív hatásai kevésbé közismertek. Pedig van olyan fehérbor, amely ősi magyar szőlőfajtából, a Pintesből készül. A vörösbor tele van antioxidánssal, amely megakadályozza a rossz koleszterinek kialakulását, sőt az újabb kutatások szerint olyan fehérjéket is felszabadít, amelyek elősegítik a fiatalodást. A fehérborban viszont sikiminsav van, ez a madárinfluenza elleni gyógyszer egyik hatóanyaga. A vörösbort hosszabb ideig kell érlelni, és ezalatt az antioxidánsai veszítenek a hatásukból, a fehérborban viszont a sikiminsav végig jelen van. A fehérbor azoknak is ajánlható, akik rosszul bírják a csersavat. Magam becsülöm, tisztelem a bort. A gasztronómia fontos kiegészítője, de önmagában is nagyon fontos élvezeti cikk, amely előnyösen változtatja meg az ember hangulatát, életkedvét, ha megfelelően bánunk vele.”

Ha az alábbi linken tovább olvassa, Mezőssy Zoltán a sült kacsamell, saját májával töltve, grillezett vargányával, háromborsmártással, pirított házi dödöllével receptjét is megosztja Önnel.

http://www.vandb.hu/files/_index/doc/hipertonia-14.pdf

Forrás: Bekopogtató a Magyar Hypertónia Társaság és az EGIS periodikája