vissza

Miért írtuk ki Országos receptversenyünket a Magyar Elhízástudományi Társasággal közösen?

szept
13
2018

A túlsúly és az elhízás együttesen a hazai felnőtt lakosság több mint kétharmadát érinti napjainkra! Különösen figyelmet kell fordítanunk a gyermekkori elhízás egyre nagyobb mértékére is, hiszen minden negyedik-ötödik  gyermek túlsúlyos vagy elhízott Magyarországon! Az Egészségügyi Világszervezet már 1998-ban krónikus visszatérő betegségnek nyilvánította az elhízást, így  semmiképpen nem tekinthető esztétikai kérdésnek.
Azt is tudjuk, hogy az elhízás számos krónikus betegség előidézője is egyben, így önálló kockázati tényezője szív- érrendszeri betegségek kialakulásának, közrejátszik számos szövődményes betegség, kiemelten a hipertónia, a 2. típusú diabetes, a  kóros lipidanyagcsere, valamint egyes daganatos betegségek kialakulásában is.
Ezért megelőzése egészségünk, életminőségünk, munkaképességünk, sőt mentális állapotunk szempontjából is alapvető, ugyanakkor a népegészségügy helyzete/ mortalitási és morbiditási mutatóink/ szempontjából sem elhanyagolható.
A túlsúly és az elhízás kialakulásában, megelőzésében és kezelésében a kiegyensúlyozott táplálkozás elsőrendű fontosságú. Korunk táplálkozási szokásait kóros mennyiségű és kóros összetételű tápanyagfelvétel jellemzi.  Rohanó életmódunk magába foglalja a rohamos étkezést és a hiperkalorikus táplálkozást, amely ellen kellő mértéktartással, tudatos étrendtervezéssel, főzési alapismeretek elsajátításával vehetjük fel a küzdelmet.
Ezért látjuk szükségesnek Országos Receptversenyünkkel is felhívni a figyelmet arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű ételeket fogyasszunk, azok megfelelő adagjait és elkészítési módját megismerjük, és a jó recepteket közzétegyük!

Reméljük indokaink az Ön érdeklődését is felkeltik!  Ünnepélyes díjátadónkat a Magyar Elhízástudományi Társaság novemberi kongresszusán tartjuk, addig is várjuk egészséges  receptjeiket! Olyasmit, mint az egyik tavalyi nyertesünké: Csákány Anitáé.
A pályázatokat e-mailben kérjük a következő címre eljuttatni: receptverseny@korkontrolltarsasag.hu

Gombás zöldbabfelfújt csicsókapürével

A Semmelweis Egyetem táplálkozástudományi Msc szakára járok, ezért kiemelkedően fontos számomra az egészségmegőrző ételek megalkotása.
A ételeket Édesanyámmal - akinek szintén fontos az egészséges táplálkozás- közösen készítettük, de a Gombás zöldbabfelfújt csicsókapürével főként az ő érdeme.

Hozzávalók:

  • 50 dkg champion gomba
  • 50 dkg fehérhüvelyű fagyasztott zöldbab
  • 50 dkg csicsóka
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 15 dkg pritaminpaprika
  • 40 g kapor
  • 10 dkg növényi margarin
  • 3 M méretű tojás
  • 3 teáskanál citromlé
  • 1 kávéskanál feketebors
  • 4 teáskanál só

Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát 5 dkg margarinon üvegesre párolom, hozzáadom a felkockázott gombát, sózom, borsozom, kissé lepirítom, hűlni hagyom.
Egy másik edénybe 3 dkg margarinon a zöldbabot és a pritaminpaprikát félpuhára párolom, sózom és végül a 20 gramm kaporral összekeverem.
A zöldbabos és a gombás keveréket egybeöntöm, összekeverem és hagyom kihűlni. A tojásokat kettéválasztom. A tojássárgáját habosra, a fehérjét kemény habbá verem. A kihűlt gombás zöldbabhoz keverem a tojássárgáját és végül óvatosan összeforgatom a kemény habbal.
A 10 cm átmérőjű formát margarinnal kikenem és a forma tetejéig megtöltöm. Előmelegített sütőben 200 C-on 35 perc alatt aranybarnára sütöm.
A csicsókát héjastól egészben vízben puhára főzöm, meghámozom, majd turmixolom. A maradék 2 dkg margarinnal, a 20 gramm kaporral és a citromlével összekeverem.
Tetszés szerint tálalom.

Élettani hatás: A zöldbab tápanyagai közül a legjelentősebb a C-vitamin tartalom, 1 csésze fedezi a napi szükségletet. A zöldbab emellett kiváló A-, K-vitamin-, rost és mangánforrásul szolgál, valamint sok benne a B2-, B3-vitamin, folsav, kálium, vas, magnézium, réz, kalcium és antioxidáns béta-karotin, lutein és zeaxantin.  A champion gomba kitűnő B2-, B3- és B5-vitamin-, szelén, réz , és káliumforrás, továbbá sok B1-vitamin, cink és mangán van benne; bioaktív növényi hatóanyagokat tartalmaz.  A csicsóka tartalmaz magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, B1-, B2-, és C-vitamint. Ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések, a mellrák, az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Legnagyobb részben inulint tartalmaz, mely támogatja a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését. Mivel feldolgozásához a szervezetnek nem kell inzulint termelnie, így a cukorbetegek egyik hasznos és kedvelt alapanyaga lehet.

Csákány Anita