vissza

Jönnek a vérszívók, kezdődik a kullancsszezon.

máj
16
2012

A tavasz beköszöntével a kullancsok által terjesztett betegségek is az érdeklődés középpontjába kerülnek. De pánikra semmi ok: megvannak az eszközeink a kullancs közvetítette betegségek elkerülésére, gyógyítására!
A hazai kullancsok által terjesztett betegségek közül egyet vírus, a többit baktériumok, paraziták okozzák. Leggyakoribb a Lyme-kór, évi ezer fölötti bejelentett esettel. Második helyen a kullancsencephalitis (kullancsvírus által okozott agyvelőgyulladás) áll évi 60-70 megbetegedéssel.
A kullancsencephalitisnek (kullancsvírus által okozott agyvelőgyulladás) Európában nyugatról kelet felé haladva fokozódik gyakorisága. A kórokozó a kullancsencephalitis vírus.

A nyugati megyékben több a megbetegedés

A kullancsok a hazai lombos erdőkben és füves-bokros területeken élnek, és ma már előfordulnak a városi parkokban, kertekben is. Magyarországon a legtöbb megbetegedés az ország nyugati megyéiben fordul elő. Zala-, Vas-, Somogy-, Nógrád-, Baranya- és Veszprém megyéből jelentik a hazai megbetegedések 90%-át. Kevésbé közismert - és 2007-ben erre is volt példa Zala-és Vas megyében-, hogy a vírus terjedhet a fertőzött állat (tehén, kecske, juh) nyers tejével.

Minden kétezredik kullancs vírushordozó

A kullancsencephalitis szezonja tavasszal, a külső hőmérséklet melegedésével kezdődik, amikor a kullancsok mozgása megélénkül, és keresik a fejlődésükhöz szükséges vérszívási lehetőséget. Májustól októberig észleljük a legtöbb megbetegedést, június-júliusi és egy kisebb októberi csúccsal. A hazai kullancsok közül kb. minden kétezredik hordozza a vírust, amit utódainak is átad, így a szemmel alig látható kullancslárvák is okozhatnak fertőzést.
A kullancscsípéssel fertőződött személyek többsége férfi, ami a foglalkozás jelentőségét mutatja. A nyers kecsketej útján szerzett kullancsencephalitisben megbetegedettek nagyobb része ezzel szemben nő volt.
A bejelentett betegek száma 2006-ban 57 volt. Ez több mint 2005-ben (53), de jelentősen kevesebb, mint másfél-két évtizeddel ezelőtt. A csökkenés magyarázata: a védőoltás bevezetése és a lakosság ismereteinek bővülése. A vas megyei megbetegedések száma jól követi az országos trendet. 2007-ben az újabb emelkedést a nyugat-magyarországi (Zala-és Vas megyét érintő) kecsketej -közvetítette járvány okozta. A kullancsencephalitis lappangási ideje 4-14 nap.
A betegség jellemzően két fázisban zajlik. Az első fázis tünetei: magas láz, fejfájás, izomfájdalom, levertség, szemfájdalom. A láz és a kísérő tünetek 3-4 nap után enyhülnek, és teljesen megszűnhetnek. Kedvező kórlefolyás esetén a betegség az első fázis után nem folytatódik, gyógyul, és rendszerint nem kerül felismerésre.
A második fázis két-három tünetmentes nap után újabb láz, hányinger, fejfájás, izomremegés, egyensúlyzavar, fénykerülés, agyhártyaizgalmi tünetek kíséretében kezdődik. A betegek többsége ebben a fázisban kerül kórházba. Az agyvízben emelkedett a fehérje és sejtszám. Az idegrendszer érintettségének súlyossága változatos. Enyhébb kórlefolyás esetén a beteg aluszékony, súlyosabb esetben eszméletlen lehet.
A láz általában egy hét után csökken, egyidejűleg enyhül a fejfájás és a hányinger. Szövődménymentes esetben 10-14. napos kórházi ápolás után távoznak a betegek. A legismertebb szövődmény a vállöv-bénulás, ritkábban más izomcsoportok bénulása. Kullancsencephalitisben a halálozás ritka, 1% alatt van. Gyermekekben a betegség enyhébb lefolyású, sokszor lázas betegség képében zajlik.

Kezelés
A kullancsencephalitisnek nincs specifikus gyógykezelése. A betegség magától gyógyul. A terápia tüneti. A kórházi kezelés feladata az ágynyugalom, a folyadék-és só-egyensúly, láz-és fájdalomcsillapítás, agynyomás-csökkentés, szükség esetén az életfunkciók biztosítása.

Megelőzés
A kullancsencephalitis megelőzhető a csípés elkerülésével, azaz megfelelő ruházattal, a bőrön alkalmazható kullancsriasztó szerekkel, a befúródott kullancs mielőbbi eltávolításával, aktív védőoltással, a nyers tej közvetítette fertőzés megelőzhető a tej forralásával, pasztőrözésével A keménysajtokban nem marad életképes a vírus.

Forrás:
dr.SchneiderFerenc
Vas Megyei Markusovszky Kórház