vissza

A főigazgató a Catalina bárban hallgatja a jazzt

szept
24
2008

Kricsfalvi Péter

Nagyon jó dolgom van, mert csupa olyan emberrel találkozom, akiknek csodálatos életútjuk van. Olyanokkal, akik tudásukat és életüket a gyógyításra tették fel. Ha a betegek kevesebbet szenvednek, nekik köszönhető. Dr. Kricsfalvi Péter nagyon is ilyen. Évtizedekig reumatológusként dolgozott, de volt a Népjóléti Minisztériumban miniszteri biztos is. Meghívott oktató volt a Nyugat-Ausztrál Egyetemen, mindeközben remek, közérdeklődésre számot tartó publikációi jelentek meg. 1998 óta a DIMENZIÓ Egészségpénztár ügyvezetője, illetve a Biztosító Csoport főigazgató főorvosa.

- Hol kezdjük? Van remény a reumás betegek részére?

- Van. Kétféle reumás betegségről beszélhetünk. Az egyik a gyulladásos, a másik a kopásos. A kopásosnál fontos a megelőzés, már a korai életszakaszban oda kell figyelni a testsúlyra, a kálcium bevitelre, a mozgásra. A klasszikusan egészséges életmóddal felvehetjük ellene versenyt. A krónikus sokizületi gyulladás kissé már bonyolultabb. Ennél megváltozott a gyógyítás koncepciója, mert az utóbbi időben azonnal a leghatékonyabb gyógyszerekhez nyúlunk. Azelőtt ez fordítva volt, csak lassan jutott el a beteg a citosztatikumhoz. Ma ezzel nyitunk, ugyanis így hamarabb le lehet küzdeni az aktív gyulladást. Egyébként, ha ennek ellenére csúnya izületi elváltozások alakulnak ki ott a reuma sebészet, mely szintén rengeteget fejlődött. A legtöbbet, mint mondtam maga a páciens tehet. Helyes táplálkozással, mozgással csökkentheti a degenerativ elváltozások kialakulását. Az egyén kooperációja az orvossal nagyon fontos mozzanat.

- Láttam az önéletrajzában, hogy Ausztráliában is tanított. Milyen emléke maradt?

- Szép ország. Úgy mentem ki, hogy a szemeszter befejezése után, ha tudok, maradok egy pár évig. Csakhogy abban az időben, szinte lehetetlen volt ezt az ötletemet megvalósítani. Nem adtak licencet a gyógyításra. Több száz orvos taxisként helyezkedett el. Ma viszont naponta hívnak, hogy azonnal menjek, mert orvoshiány van. Ezt elégtételnek fogom fel.

- Marad ideje egy kis kikapcsolódásra?

- Hát persze, egyrészt az öt unokámmal, akik olyanok, mint az orgonasíp. Másfél és kilenc éves kor között vannak. A velük való együttlét nagy odaadást igényel, melyet díjaznak és viszonoznak. Aztán ott van a tenisz, de szívesen olvasok, vagy jazzt hallgatok. A jazz-el úgy vagyunk a feleségemmel, hogy autentikus helyen szeretjük hallgatni. Például Los Angelesben a Catalina bárban. Ott énekel egy 80 éves jazzénekesnő, aki igazi professzora a szakmájának. Holott, élete első 56 évében nem énekelt, hanem takarított. Tetszik nekem, amikor idős korában váltani tud egy ember. Amikor másod-, harmad-, vagy negyed virágzását meg tudja tervezni, sőt megélni!

- Most elnézést kérek, de megkérdezném, mi az a DIMENZIÓ?

- Egy biztosító egyesület, egy nyugdíjpénztár és egy egészségpénztár. Az egyesület a rendszerváltás után jött létre és az öngondoskodás képességét segített kialakítani. Szlogenünk az, hogy „Egészségesen a biztonságos nyugdíjig!” Az a figyelemfelkeltő ebben a biztosítóban, hogy minden tagunk tulajdonos is. Aki 15 éve tagunk, mára már milliomos. Tevékenységünk eredményeként 2-300 ember úszta meg az agyvérzést, vagy a szívinfarktust. Kiszűrtünk 50 daganatos beteget. Miközben segítünk megelőzni a bajt, a tagok számláján gyűlik a pénz. Ma már 40 ezer tagot számlálunk, és 300 munkáltatóval vagyunk kapcsolatban.

- Ha belépnék ebbe az egészségpénztárba, mitől lenne jobb az életem?

- 24 órás készenléti szolgálatot biztosítunk, csak egy zöld számot kell felhívni baj esetén. Ilyenkor a beteg kiemelt ellátásban részesül. Ha van megtakarítása, akkor hozamot is kaphat, amely az infláció indexét meghaladóan 6-8 százalék.

- Meggondolandó. Mondja, hogy találtak egymásra a Kor Kontroll Társasággal?

- Hallottunk róluk, és azon a ponton tudtunk kapcsolódni, hogy mindketten az egészséges szép életet tekintjük célnak. A nyugodt időskort. Most kóstolgatjuk egymást, mivel elég új az ismeretségünk. Igyekszünk közös rendezvényeken részt venni, szeptember 29-én a budaörsi repülőtéren lesz az első ilyen. Melynek témája a helyes életmód. Az a legfontosabb közös bennünk, hogy nekünk is van egy életmódosító programunk, és jó az olyan partnerekkel együttlépni, akik ugyancsak erről az oldalról kívánják szolgálni az embereket.

Bozsán Eta

Partnereink