vissza

Várjuk finomságait!

dec
15
2012

Szeret egészségesen étkezni? Akkor Ön is küldjön nekünk recepteket! Dr. Nagy Erzsébet a Szent Imre Kórház főorvosa szintén tagja a recept-pályázat zsűrijének, melyet a Kor Kontroll Társaság és a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság hirdetett meg. Igazság szerint - hiszen diabetológus- autentikus abban, hogy mit együnk vagy mit ne együnk ahhoz, hogy egészségesek maradjunk.

- Főorvos asszony! Mikor érzi majd eredményesnek ezt a pályázatot, melyet nem orvosok és tudósok állítottak össze, hanem a nép egyszerű gyermekei?

- Akkor fogom érezni, hogy a pályázat eredményes volt, ha legalább több tucat ember gondolkodását sikerül átalakítani. Ha a rossz beidegződések eltűnnek, akkor már nyert ügyünk van! Reményeim szerint sok emberhez eljut a felhívásunk, de mint tudjuk a lavina elindításához is elég 1 hópihe.

- Népegészségügyi szempontból kívánatos lenne, hogy ne csak a recept-pályázatra készüljön egészséges étel. Mint vélekedik, a magyar ember felkészült már egy étkezési váltásra?

- Nyilván népegészségügyi szempontbók kívánatos lenne a változtatás, de ez nagyon lassan fog menni. Az évszázadok során kialakult étkezési szokásokat nehéz megváltoztatni.

- Csak a könyveket vesszük meg? Az eladott  diétás-könyvek alapján már mindenki karcsú ebben a világban, és nem maradt egyetlen elhízott sem.

- Azt szoktam mondani, hogy az én betegeim "VERBALISAN tökéletesen tudnak diétázni. Valahogy így vagyunk mi ezzel. Önmagában a könyv megvétele kevés, nyilván elhatározás is kell hozzá.

- A diéta és különösen a cukor-diéta nagyon drága műfaj. (Nem mindig volt az!) Hogy lehet ezt az ellentétet

- Én személy szerint vitatom, hogy a " cukor-diéta " (borzongok ettől a kifejezéstől, bár tudom, hogy szeretik ezt használni)  drága műfaj. Évek óta vita van erről, de leginkább ez  csupán megerősítésre szolgál, abban a tekintetben, hogy miért nem diétáznak azok, akiknek kellene. Hazai alapanyagokból is lehet diétás salátát csinálni, csak az nem olyan érdekes.

-  A nyertes pályaművet (műveket) szívesen megkóstolja majd? Netán beépíti a saját otthoni  étrendjébe?

- Én a betegeimnek is csak olyan ételt  ajánlok, amit én is megkóstoltam. Bár hozzáteszem, hogy nekem hobbim a sütés-főzés, saját szórakoztatásomra évek óta " gyártok" olyan  ételeket, melyek egészségek, nem hizlalnak, gyorsan elkészülnek,  s még élvezhető az ízük is. Legnagyobb kritikusaim a velem együtt élő három férfi, a két fiam és a férjem.

Bozsán Eta

Partnereink