vissza

Igyon egy jó kávét diabétesz ellen!

máj
16
2011

A kávé szó eredetének megfejtésére két megoldás is kínálkozik. Döntsék el önöknek melyik a szimpatikusabb! Az egyik szerint egy etiópiai vidék, Kaffa nevéből származik, a másik lehetőség alapján az arab kahwa szó – amelyből a mi kávé szavunk ered – a kiindulópont, ez azonban eredetileg bort jelentett. A kávészemek élénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel Krisztus előtt 300-ban, aki észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelésznek, sokkal élénkebbek lesznek. Elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek belőlük. A másik történet szerint a kávéra egy Phazes nevű arab orvos bukkan reá, aki 900-ban már orvosságként használta. A kávéivás szokását az adeni mufti honosította meg a XV. század közepén Boldog Arábiában. A kávé innen hamarosan eljutott Damaszkuszba, és Konstantinápolyba is, majd az Észak-Afrika felé terjeszkedő török birodalom oda is magával vitte . Az első kávéház az 1600-as évek első felében Velencében nyílt meg . Kíváncsiak arra mennyit iszunk a fekete levesből naponta? Az átlagos fogyasztás: 3,2 csésze. A nők és a férfiak: ugyanannyi kávét fogyasztanak, csakhogy a nőket jobban érdekli a kávé ára, mint a férfiakat. A nők inkább a relaxáló, a férfiak inkább a serkentő hatásáért isszák.

Arabica, vagy robuszta?

Többféle kávé létezik. Az arabica finomabb és jobb minőségű kávébab, a kávészemek illata pörkölés után rendkívül intenzív és egyedülállóan aromás. Az arabicából készített ital gyümölcsös íze sokáig érezhető a szájban, és jól felismerhetőek benne az egyes termőterületek jellegzetességei. Az érzékeny cserje a magas fák árnyékában virágzik, és 1300 –1800 méter közötti tengerszint feletti magasságon érzi magát legjobban. Minél magasabbról származik a cserje, annál jobb. Tegyük hozzá az ára is borsosabb a többinél. A robuszta főként a trópusi síkságokon terem, és az előbbinél jóval nagyobb terméshozamú, jobban bírja a hőséget, és sokkal kevéssé fogékony a betegségekre. Igen erős, 2-3-szor magasabb a koffeintartalma az előzőnél. Ízvilága jellegzetes, jóval kesernyésebb és durvább .Ugyanakkor nem szabad a robuszta kávét teljesen leírni. A jól pörkölt robuszta az arabica fajtákkal keverve (10-15%-os arány) kiváló keverék lehet. Érdekes, hogy a világ egyik legdrágább kávéja az Indonéziában termő Kopi Luwak is robuszta fajta. A legkomplexebb kávénak tartják, mely az ott honos cibetmacska kedvence. Aromáját a macska emésztőrendszerében végbemenő természetes emésztési folyamatnak tulajdonítják. A cibetmacskák a menyéthez hasonló, de jóval nagyobb testű éjszakai ragadozók. Ők „takarítják be” a friss kávészemeket, és gondoskodnak a világ legdrágább kávéjának „gyártásáról”. Éjszaka kúsznak-másznak a robuszta fák ágain, az édes piros kávébabszemek után szimatolva, kiválasztva a legízletesebbeket. A gyümölcshús megrágását követően lenyelik azt a kemény magvakkal együtt A kávészemek végighaladnak az állat bélrendszerén, közben „fermentálódnak" ( ez megegyezik a kávé úgynevezett nedves erjesztése során végbemenő enzimes emésztéssel), majd megjelennek az állat ürülékében. Miután azt összegyűjtötték, és kinyerték belőle a kávét, megpörkölik, majd ízesítik. Rejtély, hogy erre ki és hogyan jött rá, mindenesetre a szumátriai lakosok a macska ürülékből származó kávénak köszönhetik hírnevüket. Marcone - a világ egyik vezető élelmiszer-szakértője – az indonéz Szumátra szigetén az esőerdőkben 5 kilogrammnyi, kávészemeket tartalmazó cibetürüléket szedett össze. A kanadai Ontario állambeli Guelph egyetemen található laborjában azóta is ezt a mintát használja etalonként a „kopi luwak” kávék minőségi értékeléséhez.. Tájékoztatása szerint a valódi „kopi luwak” elsődleges zamata gazdag, étcsokoládéhoz hasonlatos, másodlagos íze mohos, földes tónusú. Íze pedig sokáig megmarad a szájban – órákkal a kávé elfogyasztása után is.

Mindenki másképp csinálja!

Hogy készül a kávé? A marokkóiak speciális kávéja a Qahwa, amelyet a sajátos török módszer szerint készítenek el., az így kapott sűrű, édes és erős kávét gyakran ízesítik borssal és sóval. Nem így a törökök! Az igazi török kávé az ibrik módszerrel készül: a kávét fogyasztás előtt háromszor le kell főzni. A kávét elsőként mindig a legidősebb és legtiszteletreméltóbb személynek illik kínálni. Fontos hogy az apró kávéscsészéket soha ne töltsük tele, mert az modortalanságra vall. Indiában a hagyományos lefőzést követően újrafőzik kevés pálmacukorral és vízzel elkeverve. Végül egy kis tejet adnak hozzá. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztják. Az oroszok inkább a teára esküsznek, s ez az elkötelezettségük a kávézási szokásaikon is visszaköszön. Gyakran isszák kávéjukat egy szelet citrommal ízesítve! A statisztikák szerint a finnek iszák a legtöbb kávét a világon. Egy finn átlagosan öt csésze kávét fogyaszt naponta. Az olaszok hagyományosan szenvedélyes kávéfogyasztók. A reggelihez általában tejeskávét (caffé latte) isznak, az igazi olasz espresso és cappuccino pedig a többi napszak itala. Náluk honosodott meg a professzionális kávékóstolás is. Amíg egy doboz energiaital 500 mg koffeint tartalmaz, addig a mérsékelt kávé fogyasztás napi 200-300 mg koffeinnek felel meg, ami 2-3 csésze kávét jelent.

Igyál kávét, ha egészséges akarsz maradni!

És végül vegyük szemügyre a kávéfogyasztás hatását egészségünkre. A skandináv és török szűretlen elkészítési mód esetén nagy kocentrációban visszamaradnak a diterpének, amiket olajoknak is hívnak: cafestol és kahweol. A diterpének egyesekben enyhe hypercholesterinaemiát okozhatnak Az instant vagy filteres kávéknak nincs ilyen hatásuk A kávé kissé növelheti a homocystein szintet, ennek azonban nincs egészségkárosító hatása. Figyelmeztetni szokták a változó korban lévő hölgyeket a kávé oszteoporotikus törési kockázatát fokozó hatására. Nos , Waugh metaanalízise szerint sem a koffein, sem az alkohol fogyasztás nem növeli az osteoporosis kockázatát azoknál a hölgyeknél , aknek kalciumbevitele megfelelő. A kávé átmenetileg - néhány órán át- kissé fokozhatja a vizelet kalcium excretiót, ez azonban a 24-órás kalcium ürítésben nem jelent növekedést. Kissé csökkentheti a kalcium absorptiót, ez azonban normális kalcium bevitel esetén nem szignifikáns, tehát érdemes tejjel inni a kávét! A mértékkel fogyasztott kávé pozitív élettani hatását számos korábbi kutatási eredmény támasztja alá. A protektív hatásokért a kávéban lévő főbb antioxidánsok: a klorogénsav a legfontosabb , a kaffeinsav, a melanoidinek és a metilpyridinium a felelősek. A legújabb vizsgálatok azt mutatták, hogy a pörkölt kávé több antioxidánst tartalmaz, így jobban véd az oxidatív stressz által okozott idegsejtdegeneráció ellen, mint a zöld kávé. Olasz, amerikai és japán vizsgálatok igazolják, hogy a kávéfogyasztás erős védőfaktor a 2-es típusú diabétesszel és a cardiovaszkuláris eseményekkel szemben. Napi 3-4 csésze kávé rendszeres fogyasztása estén csökken az életkorral összefüggő kognitív diszfunkció, sőt az Alzheimer-kór kockázata is. Véd a fogszúvasodás, a májzsugor, az epekő és az asztma ellen is! Jó kávézást önöknek!

Dr. Alföldi Sándor endokrinológus
/ Forrás a Bekopogtató című hipertónia magazin/

Partnereink