vissza

Tud jól aludni?

jún
19
2017

Vagy esetleg alvászavaros? Ha az utóbbi, akkor tartson velünk!
Dr. Ádám Ágnes, Dr. Szakács Zoltán alvásszakértő, és dr. Böszörményi Nagy Klára a Springmed kiadó igazgatója arról beszélnek, hogy a rossz alvás, hogyan keserítheti meg az életünket, meg arról is, hogy miért kell vele orvoshoz fordulni, hiszen sok esetben csak a jéghegy csúcsa. Az összes pszichiátriai zavarhoz – kivéve talán az evészavarokat – társul alvási elégtelenség, leggyakrabban a depresszióhoz, pszichózisokhoz és szorongásos zavarokhoz.

Az alvászavar a kialvatlanság miatt eleve rontja az életminőséget, és növeli a betegségek kialakulásának kockázatát. Azt is tudjuk már, hogy a napi öt óránál kevesebbet alvók halandósága jóval magasabb , mint akik öt óránál többet alszanak naponta.
És ne feledkezzünk meg a stresszről, mint az alvászavar okáról!
Az egyik legjobb stresszkezelési módszer a mozgás. Egyes nyugat-európai alvásközpontokban addig nem is kezdenek el foglalkozni a kliensekkel, amíg azok ki nem alakítanak egy mozgásprogramot. Csak akkor veszik gondozásba a betegeket, ha a rendszeres mozgás ellenére még mindig fennáll az alvászavaruk.
Az emberek többsége azonban, ahelyett, hogy sportolna, elmegy a háziorvoshoz és felíratja az altatót. Világszerte megfigyelhető, hogy az alvászavarral küszködők tömegesen szedik az altatót, de semmi mást nem tesznek a jó alvás érdekében. Persze, mert egyszerűbb felíratni az altatót, mint felhagyni a rossz szokásokkal és egészséges életvitelt kialakítani. A gyógyszer azonban csak ideig-óráig hat, aztán újrakezdődik az alvászavar, mert a páciens szervezete hozzászokik a gyógyszerhez.
Nézőink választ kapnak arra a kérdésre is, hogy egy pohár jó bor segít-e az elalvásban, hogy miért kelnek a kakassal az idősek, és, hogy lehet-e tenni valamit ellene? A leggyakoribb alvászavar az alvási apnoé, a légzéskimaradás, amit általában a partner vesz észre.
A légzéskimaradás következtében fellépő „fulladásoknak” minden esetben az idegrendszer vet véget, köszönhetően egy úgynevezett ébresztési mechanizmusnak, amikor az agyunk néhány másodpercre otthagyja az alvást a levegővételért. Na, ilyenkor horkantunk egy hatalmasat. Azt is megtudhatja, hogy a háziorvos az Európai Unió szabályai szerint miért ellenőrzi a jogosítvány meghosszabbításakor , hogy van-e alvási apnoéja, vagy nincs.

Női szemmel / hatoscsatorna

Partnereink