vissza

Receptverseny 3. helyezett

márc
23
2015

Érlelt lazac avokádó salátával

Hozzávalók:

  • Avokádó 4 db
  • Füstölt Lazac 40dkg
  • Bazsalikom 5 dkg
  • Szárított paradicsom 10 dkg
  • Fokhagyma: 2 dkg
  • tengeri só 2dkg
  • Fehérbors 2 dkg
  • extra szűz olívaolaj 2 dl
  • Citrom 2 db

Elkészítés:
A lazacot felkockázzuk, borssal és 2 kanál olívaolajjal ízesítjük.
Az avokádót (érdemesebb puhát választani hozzá) megtisztítjuk, majd apró kockára vágjuk, ízesítjük még a szintén apróra vágott szárított paradicsommal, fokhagymával,bazsalikommal fél citrom levével, majd sózzuk, borsozzuk.
A krémesebb állag eléréséhez 4 kanál olívaolajjal, villa segítségével összetörhetjük.

Élettani hatás:

1. Avokadó
Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Kiváló krém vaj helyett pikáns szendvicsekhez; így például pirítós kenyéren kaviárral, vagy összetörve egy kis citromlével. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin-) termelését! Az avokádó csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, tápláló. Segíti az ekcéma megelőző és tüneti kezelését. Jótékonyan hat az arthritises (ízületi) fájdalmakra, csökkenti a koleszterinszintet.

2. Lazac
A lazac rózsaszín színét adó astaxantin elnevezésű festékanyag jelentősen csökkenti a vérben található gyulladást jelző fehérje szintjét. Növeli az immunrendszer aktivitását

3. Bazsalikom
A bazsalikomot manapság inkább fűszerként, mintsem gyógynövényként használják, ennek ellenére jótékony hatása számos betegség esetén bizonyított. Friss levele evés előtt elrágva étvágygerjesztő, étkezés után emésztéssegítő, és gyomorrontás esetén is segítséget nyújt

4. Paradicsom
Az, hogy a paradicsom egészséges, közismert tény. Az étvágygerjesztő piros héj alatt nemcsak A, B, C- és E-vitamint találunk, hanem különböző ásványi anyagokat és nyomelemeket is. Kevésbé ismert azonban, hogy az egészséges hatás nem csak a salátát vagy mozarellát gazdagító nyers paradicsomra érvényes. A piros zöldség szárított formában is érdekes mind az ínyencek, mind az egészséges táplálkozásra törekvők számára. A paradicsomban lévő likopin kiéhezteti a daganatos sejteket
Vértisztító, vérnyomáscsökkentő hatású, magas a tápanyagtartalma és segíti az emésztést is

5. Fehérbors
A fehérbors élénkítően hat a vérkeringésre, elősegíti a vörösvértestek működését, így a vérszegénység esetében is segítséget nyújt, fokozza az izmok vérellátását, növeli a szervek, szövetek oxigénellátását, segíti az emésztőrendszer működését, étvágygerjesztő hatású a bors jelenléte az emésztőrendszerben elősegíti és fokozza a tápanyagok hatékonyabb felszívódását

6. Olívaolaj
Az olívaolaj értékes tulajdonságait és előnyös élettani hatásait a mogyorófélék olaja és az avokádóolaj közelíti meg, ezután következik a hidegen préselt napraforgóolaj, majd a többi olajfélék, amelyek közül kiemelendő a szőlőmagolaj és az édes sárgabarackmag olaja. A gyógyászati célra is használt olívaolaj 70-80%-ban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsav-észtereket, valamint nyomokban fitoszterint és lecitint is.

7. Citrom
A citrom a magas C vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert, megelőzi a meghűléses betegségeket, csökkenti azok tüneteit. Bioflavon-tartalmának köszönhetően vértisztító hatású, és regenerálja a véredényeket. Serkenti az emésztést, erősíti a gyomorfalat. Lúgosító hatású, és kiválóan oltja a szomjat. Segíti a méregtelenítést, a salakanyagok kiürítését

Beküldte: Papp Károly séf / Gringos Amigos étterem/