vissza

Receptverseny 2. helyezés: Töltött Cheddar sajtos édesburgonya

dec
6
2018

Dávid Krisztina vagyok. Évek óta a tudatos táplálkozás híve vagyok, melyről blogot is vezetek. (fittdieta.cafeblog.hu) A célom, hogy minél több emberhez eljusson, hogy  az egészséges, tudatos táplálkozás nem kell, hogy egyoldalú és unalmas legyen. Így is lehet élvezni az étkezéseket, úgy, hogy elkerüljük a cukorbetegség, az elhízás és más népbetegség kialakulását.

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 760 g édesburgonya
  • 100 g csiperkegomba
  • 1/2 vöröshagyma
  • 20 g rizstejszín vagy mandulatejszín
  • 300 g csirkemell filé
  • szerecsendió ízlés szerint
  • bazsalikom, rozmaring, kakukkfű ízlés szerint
  • fokhagyma ízlés szerint
  • 60 g vörös cheddar sajt
  • kevés olívaolaj vagy kókuszolaj

Elkészítés:
Első lépésként az édesburgonyákat alaposan megmossuk, majd félbe vágjuk. A tetejét megszurkáljuk egy villával és előmelegített sütőben 180 fokon 40-45 percig sütjük. Ezután hagyjuk kihűlni, addig pedig elkészítjük a tölteléket. A töltelékhez a csirkemellet apró kockákra vágjuk, és késes aprítóban ledaráljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, és egy magas falú edényben kevés olajon üvegesre pirítjuk. Erre rádobjuk a darált csirkemellet és fehéredésig pirítjuk alacsony hőfokon. Ha szükséges adjunk hozzá kevés vizet is. A bazsalikommal, rozmaringgal, kakukkfűvel, fokhagymával, himalájai sóval ízesítsük ízlés szerint. A gombát apróra vágjuk fel, és adjuk a csirkéhez. Addig főzzük az egészet, amíg a csirke teljesen megpuhul. Ezután az édesburgonyákat óvatosan egy kanállal kanalazzuk ki, úgy, hogy a szélén és az alján maradjon nagyjából fél cm. A kikanalazott édesburgonya pürét tegyük a késes aprítóba, adjunk hozzá szerecsendiót, majd a tejszínt és daráljuk krémesre. Szükség esetén adjunk hozzá vizet is. A krémes pürét keverjük hozzá a csirkéhez. Ha szükséges még fűszerezzük. Ezzel a töltelékkel alaposan töltsük meg az édesburgonyákat. Ízlés szerint lehet kicsit púposabb is a töltelék. A vörös cheddar sajtot reszeljük le, és szórjuk a megtöltött édesburgonyák tetejére. Mindegyiket tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire és előmelegített sütőben 180 fokon süssük 20 percig. Nagyon laktató, így egy egyszerű jégsalátával tálaltam.

Élettani hatás:
Az édesburgonya húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere béta-karotinban gazdag. Tartalmaz B1, B2, B6, C és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, fehérje található benne. Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. A fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe. Az édesburgonya biztonságos keményítő forrás, így diétázóknak és hormonális problémákkal küzdőknek is tökéletes szénhidrát forrás.
Az étel nem tartalmaz laktózt és glutént sem, így arra érzékenyek is fogyaszthatják. A cheddar (ha egy éven túl érlelt sajt) paleo diétába is beilleszthető.