vissza

Nyers, Vegán Töltött káposzta / 2. helyezett

ápr
7
2016

Nagy Szaffina táplálkozási és életmód tanácsadó, a nyers vegán étrend híve. A zsűrinek nagyon tetszett töltött káposztája. Azt mondja a gyerekek sokkal nyitottabbak az újdonságokra, a hagyományostól eltérő fogásokra, mint a felnőttek.

Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta, extra szűz olívaolaj, őrölt pirospaprika, fehérbors.
A rizses húsgombóchoz: ½ fej karfiol,    1 csésze áztatott dió, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, ½  liter magtejföl a tálaláshoz
A savanyú káposztát kevés olívaolajjal, őrölt pirospaprikával, fehérborssal megfűszerezzük. Készítünk rizses-hús gombócokat, melyeket gombócként teszünk rá, illetve fejes káposzta levélbe göngyölítjük.
A "húsgombócot" így készíthetjük: áztatott diót, és karfiolt aprítógépben összedarálunk, hozzá darálunk vöröshagymát, fokhagymát, és magyaros fűszereket, mint fehérbors, fűszerpaprika, Himalája só, kevés dióolajjal, vagy olívaolajjal még meglocsoljuk. Az így kapott masszából golyókat formázunk. Ez olyan igazi rizses-húsos gombócnak felel meg.
Magtejföllel ízesítjük és díszítjük. Ehhez a beáztatott napraforgómagot kevés vízzel krémes állagúra turmixszoljuk. Frissen facsart citromlével, kevés Himalája sóval, apróra vágott , vagy préselt fokhagymával ízesítjük.

Tipp:
A savanyú káposztát nem kell átmosni, hagyjuk csak meg az igazi, gyógyító, savanyú ízét. De érdemes nekünk készíteni, mert a piacon és a boltokban található káposzta, hagyományos konyha sóval készül.
A legjobb, és mutatósabb, ha gombócokat, és káposztába göngyölített ”husit” (nyers fasírozott) is felszolgálunk. A göngyölítésnél fogpiszkálóval, illetve díszkarddal tudjuk rögzíteni a káposztát.
Tehetünk bele egész feketeborsot is, főleg, ha tudjuk másnapra is marad, így hagyunk időt a borsnak, hogy kiárassza magából az ízeket. Feketebors helyett használhatunk fehérborsot, vagy borsika füvet.

Recept a blogon is elérhető:
http://szaffinafuszerkonyhaja.blogspot.hu/2015/07/toltott-kaposzta.html

Partnereink