vissza

Medvehagymás barna cipó/ 1. helyezett

ápr
7
2016

Herendi Ágoston 11 éves tanuló Balatonalmádiból. Sajnos nem vehettek részt a díjátadón, mert Ágostonnak éppen kosárlabda versenye volt, és nem hagyhatta cserben a csapatot.

Idézet édesanyja leveléből:” Ágoston négy gyerekünk közül a második a "sorban".Nagyon kedves,jószívű, mások véleménye szerint is intelligens kisfiú .Nem is annyira kicsi a maga 172 centijével sok osztálytársánál egy fejjel magasabb .Ezért nagyon örültek neki a kosárcsapatban.
Zongorázik és jelen állás szerint tervező-mérnök szeretne lenni. Ehhez minden esélye is megvan,mert jól tanul .A konyhában kiskora óta szeret sürgölődni.Amikor jómagam készültem a receptversenyre és sütögettem a kenyeremet megkérdezte:
- Anya, én is indulhatok a receptversenyen?
- Persze Ágoston, nem tudok róla, hogy lenne korhatár szabva. De nem én fogok dolgozni ezen (is),hanem keress egy receptet,megcsináljuk,de a forrásanyagokat is te fogod kikeresni az internetről és "bepötyögni" a felhasznált anyagok élettani hatásait. Így is lett. Ágoston felment a szobájába és hamarosan egy könyvvel jött le, .A címe:Étkezz egészségesen!
Pár éve kapta az évzárón a jó tanulmányi eredményéért. Ebből nézte ki a barna cipó receptet,amit kicsit átvariáltunk,egészségesebbé tettünk. Mindent egyedül akart csinálni,ő keverte ki kézzel a tésztát(pedig van dagasztógépünk).Csak a tészta kiadagolásánál segítettem,mert az nem ment könnyen. Nem hagyományos állaga van a tésztának,hanem kicsit ragadós,de egy benedvesített kanállal szépen formázhatók a cipócskák.
Az első sütésnél jól rátapadtak a sütőpapírra a cipók (az összes), így medvehagymás barna,sütőpapíros cipók nevet is adhattunk volna neki. De aztán másodjára hagytuk a sütőpapírt és egyszerűen megkentük a tepsit vajjal, megszórtuk egy kis liszttel(ahogy az én nagymamám mutatta)és gyönyörűen sikerült minden.
Lefényképeztük, Ágoston kimásolta az internetről az élettani hatásait és elküldtük. A cipókat pedig mind megettük...”

A medvehagymás cipó hozzávalói:

  • 3 dl. langyos víz
  • 1 tk. só
  • 1 ek.extra szűz olivaolaj
  • magvak: dió,napraforgómag, szezámmag
  • ajánlott fűszerek: 1 kk. őrölt köménymag,3 ek. aprított medvehagyma,
  • 45 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 
  • 1 kk. szódabikarbóna

Elkészítése:

  1. A kimért lisztet egy nagyobb tálba öntöm. Ujjammal elkeverem benne a sót és a fűszereket.
  2. Hozzáöntöm a langyos vizet, és két kézzel pár percig jól átdagasztom.
  3. Konyharuhával  letakarva kb. 10 órán át pihentetem. Érdemes este kikeverni,másnap kisütni.
  4. Másnap a szódabikarbónát fél dl. vízben feloldom, és a tésztára öntöm.
  5. Egy kis olajat is hozzáöntve az egészet jól összedolgozom, a medvehagymát most rakjuk bele és a tésztájába is keverjünk magvakat.
  6. Közben a sütő aljába berakok egy vízzel teli hőálló edényt, hogy a párolgó vízgőzben puhábbak legyenek a cipók. Előmelegítem a sütőt.
  7. Egy nagy tepsit kivajazok.
  8. A tésztából vizes kézzel nagyjából 10- 12 egyforma cipót formázok.
  9. A tetejére kedvünk szerint szórunk a magvakból.
  10. Beteszem a meleg sütőbe, és 150 C°-on egy órán át sütöm.

„Élettani hatás:
Teljes kiőrlésű liszt:
A rostbevitel elsődleges az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása a túlsúly, az érrendszeri betegségek és egyes rákos megbetegedések megelőzésében is rendkívül fontos.

Olívaolaj:
Az olaj gazdag antioxidáns tulajdonságú A- és E-vitaminban, melyeknek szerepe van a káros szabadgyökök semlegesítésében. Egyszeresen telítetlen olaj, csökkenti az úgynevezett rossz koleszterin (LDL koleszterin) szintjét.

Dió:
A diófélékben bővelkedő étrenddel megelőzhetjük az infarktus veszélyét. Maga a termés telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Növényi omega 3 zsírsavtartalma igen gazdag. A dió húspótló étel is lehet. A vegetáriánusok sok olyan tápanyaghoz juthatnak, amelyeket az ember hagyományosan állati táplálékokból vehet fel. Például fehérjéken kívül a B-vitaminok, a foszfor, a kálium, a vas, a réz. Amikor a diót kenyérfélével egészítjük ki, az étrendünk egészséges arányában fogja tartalmazni az összes esszenciális aminosavakat. A dió, mint E-vitamin forrás is jelentős.

Medvehagyma:
Kitisztítja a májat, az ereket, a belet. Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, „ólommentesítő" hatása miatt. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését.

Szezámmag:
A szezám parányi magvait összetételük rendkívül értékes táplálékká teszi. Telítetlen zsírsavakat nagy arányban tartalmaz, tömegének több mint felét olaj teszi ki. Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamin van benne. Kalciumban különösen gazdag, de más ásványi anyagoknak, így például káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása. Lecitin-, szezamintartalma miatt a fogyasztása a magas koleszterinszintűeknek különösen előnyös, szív- és érvédő táplálék, mivel koleszterincsökkentő hatású illetve akadályozza az érfalakon a plakk-képződést.„