Tészta (4 főre)
Hozzávalók:
Tetejére
Elkészítése:
A csicsókát megpucoljuk, megfőzzük, összetörjük pépesre. A hozzávalókat összegyúrjuk kivéve a sajtot. A vizet is beleöntjük, amennyit felvesz. A deszkán elnyújtjuk, és sajtot reszelünk közé, ezt összesen kétszer összehajtjuk. A tetejét késsel megcsíkozzuk és szaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét lekenjük tojás sárgával, és szezámmaggal leszórjuk. Addig kell sütni amíg a sárga a tetején meg nem barnul. Nekem egy tepsinyi lett belőle.
Körülbelül: 200C –on
körülbelül : 20 percig
Nem kell semmit sem várni rá azonnal nyújtható, mivel sütőporos. Ki lehet próbálni élesztővel is, csak akkor a csicsóka vizében kell felfuttatni.
Szezámmag: Telítetlen zsírsavakat nagy arányban tartalmaz, tömegének több mint felét olaj teszi ki. Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamin van benne. Kalciumban különösen gazdag, de más ásványi anyagoknak, így például káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása. Lecitin-, szezamin tartalma miatt a fogyasztása a magas koleszterinszintűeknek különösen előnyös, szív- és érvédő táplálék, mivel koleszterincsökkentő hatású illetve akadályozza az érfalakon a plakk-képződést.
Oregáno: Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést. De enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a tüdőgyulladást is, eltünteti a szemölcsöket valamint a fejbőrről a korpát, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja.
Csicsóka: Nyomelem tartalmuk kiemelkedő, jellemzően magas réz, króm, mangán, cink tartalmuk, de számos egyéb elemet is tartalmazhatnak termőhelytől függően (szelén, bór, stb) Az említett nyomelemek támogatják a szívizom, az idegrendszer működését, az anyagcsere-folyamatokat, az enzimatikus működést, védik a bőrt, érrendszert, nyálkahártyákat, és számos egyéb létfontosságú folyamatban részt vesznek.
Kiss Marica
Segítsen, hogy az ön igényeihez igazodva alakítsuk az oldalt!
Google adatvédelmi iránylevek
nem
igen