vissza

Köleses túrótorta étcsokoládéval

jún
19
2017

Nyersanyag (4 főre):

  • 250 g félzsíros túró
  • 100 g hántolt köles
  • 50 g 75%-os étcsokoládé
  • 200 ml tej
  • 75 ml víz
  • 1 csapott evőkanál steviapor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 mokkáskanál citromlé
  • fahéj
  • 1 g só

Elkészítése:
A kölest kimérjük, átmossuk és feltesszük főzni a víz és tej keverékébe, beletesszük a félbevágott, kikapart vaníliarudat, fahéjat és nagyon kevés sót. 10 percig főzzük, majd tűzről lehúzva és lefedve állni hagyjuk 10 percig. Közben a túrót áttörjük és ha a köles kicsit kihűlt összekeverjük, formába öntjük majd 200 ºC-ra előmelegített sütőben 7 percig sütjük. 10 perc elteltével a hőmérsékletet 150 ºC-ra mérsékeljük és további 10 percet sütjük. Sütőből kivesszük, kissé hűlni hagyjuk, közben az étcsokoládét gőzfürdőn megolvasztjuk és a tetejére csorgatjuk. Lehűtve tálaljuk.

Élettani hatások:
A vanília antioxidánsokat tartalmaz, továbbá rendelkezik enyhe nyugtató és gyulladáscsökkentő hatással is. A fahéj emésztésjavító, hangulatfokozó és képes csökkenteni a vér káros LDL szintjét is, az inzulin hatását is javítja, ezáltal kedvezően befolyásolja a vércukorszint változását. A stevia cukorbetegek számára is biztonságosan fogyasztható, mert nem emeli meg a vércukorszintet, valamint fogyókúrázóknak is kiváló választás, mivel az édes ízért felelős anyagok nem szénhidrát-eredetűek, hanem steviol glycoside-ok, amelyeket az emésztés során különösebb lebontás nélkül továbbítódnak. Kutatások kimutatták, hogy a Stevia csökkentheti a magas vérnyomást is.

Szőke Andrea