vissza

Karfiol parmezános ropogós pizzák

júl
24
2015

Hozzávalók:
1 kisebb fej karfiol
1 kk Himalája só
2 nagy tojás
20 dkg reszelt mozzarella
20 dkg reszelt cheddar sajt
¼ tk szárított oregánó
1 tk szárított bazsalikom
½ tk szecsuani bors – vagy őrölt bors
2 gerezd fokhagyma
8 friss bazsalikomlevél apróra vágva

chili szósz
friss bazsalikomlevél
12 szelet paradicsom
3 dkg reszelt parmezán

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt.
Egy elektromos mixerben aprítsuk fel a karfiol rózsáit, melyet előzőekben szétszedtünk. Tegyük hozzá a tojásokat, reszelt mozzarellát, cheddar sajtot, oregánót, bazsalikomot, a szecsuani borsot, fokhagymát és a sót, és jól keverjük össze.
Egy sütőlapot, vagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A karfiolos masszát osszuk kb. 12 részre. Formáljunk belőlük golyókat, tegyük a sütőlapra és lapítsuk ki. Süssük 15 percig, amíg a szélei arany barnák lesznek.
Ha letelt az idő, kenjük meg egy ecset segítségével, chili szósszal a tetejét, szórjuk meg bazsalikomlevelekkel, és reszelt parmezánnal, és paradicsomszeletekkel.
Ezt követően még kb. 5-10 percig pirítsuk arany barnára. Önmagában is nagyon finom, de akár húsok mellé köretnek is tálalhatjuk.

Élettani hatás:
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. Ezen kívül B-vitaminokban is gazdag, a B12 vitaminon kívül az összes fajtáját tartalmazza. Amelynek köszönhetően nem csak az immunrendszerünket erősíthetjük, hanem az idegrendszer egészséges működésének is jót tesz a karfiol fogyasztása. Ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, mangán, magnézium, kalcium és a réz is. Ezek az enzimek különösen fontosak a szervezet salaktalanításához, a vérnyomás csökkentéséhez, de a depressziós tünetek megakadályozásához, illetve a csontrendszerünk egészségéhez is nélkülözhetetlenek. A karfiol folsav tartalma csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét, de az erek elmeszesedésének megakadályozásában is nagyon hatékony. Bizonyos vizsgálatok még azt is kimutatták, hogy a folsav az Alzheimer-kór kialakulását megelőzheti, sőt a kialakult betegség tüneteinek romlását is lassíthatja. A szelén tartalma miatt a káros szabad gyökök elleni harcban is kiváló segítség a karfiol, de szemünk egészsége érdekében is nélkülözhetetlen, ugyanis megakadályozhatja a szürke hályog, illetve a sárgafolt kialakulásának esélyét.

Sebők Klára