vissza

Jön a receptverseny!

márc
22
2018

Ismét kiírjuk Fő az egészség! receptversenyünket, addig is egy kellemes és egészséges reggeli tavalyi receptjeink közül:

Zabkásavariációk
Reggelire, edzés után, tejjel, tej nélkül, vízben, gyümölcslében, pudingosan, gyümölcsökkel, túróval, magokkal, joghurttal, kávéval, lekvárral, édesen-sósan, melegen, hidegen, főzve vagy áztatva.... a lehetőségek tárháza végtelen.

A recept egészséges és egyszerű:
2-3 dl tejben - vagy vízben, vagy gyümölcslében - főzzünk meg 2-3 evőkanál zabpelyhet vagy zabkorpát, (a kívánt sűrűséget több/kevesebb folyadékkal vagy több/kevesebb zabpehellyel kedvünkre alakíthatjuk) majd ízesítsük gyümölccsel, lekvárral, magvakkal, joghurttal, kókusszal, kakaóporral...stb.
Magas falú pohárban vagy tálkákban ízlés szerint, a hozzávalókat rétegezve tálaljuk.

A zab a gabonafélék egyik legkiválóbbika: tápláló, vitaminban gazdag, magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, sőt számos betegség esetén segít legyőzni a bajt, és persze egészség megőrző szerepe is van.

A zab, pontosabban a belőle készült zabkása, őseink egyik legfontosabb tápláléka volt. Az utóbbi években egyre több dietetikus, táplálkozási szakértő, orvos ismerte fel, hogy bizony egyáltalán nem elhanyagolhatóak a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai. Sőt, nemcsak egyszerűen lassan felszívódó, gluténmentes szénhidrátról van szó, hanem igazi szuper táplálékról. Igen gazdag B és E-vitaminban. Az ásványi anyagok közül vasat, káliumot, kalciumot, foszfort és magnéziumot tartalmaz nagy mennyiségben.

A zabról tudni érdemes, hogy gyorsan teltségérzetet okoz, ezért a diétázóknak, fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott. Magas rosttartalma miatt sem terheli meg az emésztő szerveket, sőt kifejezetten ajánlott emésztési problémák esetén, nyugtatja a gyomrot, a beleket.

Martinka Diána
Tamási