vissza

Főzz másképpen!

nov
21
2014

Cukkinis-csokoládés muffin, cukkinis csokoládékrémmel, ahogyan Martinka Diána készíti

Hozzávalók:

  • 14 dkg szénhidrátcsökkentett lisztkeverék
  • 100 gramm cukornak megfelelő mennyiségű édesítőszer
  • 2 db tojás
  • 2 dl zsírszegény tej (1,5%) vagy azoknak, akik nem fogyasztanak tejet: kókusztej
  • 100 ml kókuszolaj
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 3-4 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
  • 1 kávéskanál só
  • fél csomag sütőpor
  • 1 közepes db cukkini (kb. 200-300 g-os darabot válasszunk)

Elkészítés:

Először megpároljuk a cukkinit, majd botmixerrel pürésítjük, s félretesszük.
Egy tálban a tojásokat habosra verjük, majd hozzáadjuk a kókusz olajat, az édesítőt, a reszelt citromhéjat és a tejet. Egy másik tálban összekeverjük a száraz elemeket (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, kakaópor, fahéj) és a tojásos részhez adjuk, összekeverjük, majd hozzákeverjük a párolt cukkinit.
A kész masszát papír kapszlikkal bélelt vagy kókuszolajjal kikent muffin formákba töltjük, a 25-30 perc alatt megsütjük.
A túl sűrűre sikerült tészta egy-két evőkanál natúr joghurttal, tejjel/kókusztejjel lazítható, ha túl híg, kakaóporral sűríthető.
Tálaláskor cukkinis csokoládékrémet adhatunk mellé:

Csokoládékrém hozzávalói:

  • 400 g cukkini
  • 30 g zsírszegény kakaópor
  • édesítő
  • rumaroma (elhagyható)

A cukkinit megpároljuk, majd botmixerrel pürésítjük és hozzá turmixszoljuk a többi hozzávalót.
Dióval, mandulával tálaljuk.

A felhasznált élelmiszerek, alapanyagok egészségre gyakorolt jótékony hatásainak ismertetése:

Az ételben felhasznált jótékony hatású alapanyagok közül kiemelném a cukkinit, melyet alacsony kalória és magas ásványi anyagtartalom jellemez.
Alacsony kalóriatartalma miatt nagyszerűen alkalmazható különböző diétákban. Magas ásványi anyag-, valamint C- és B9-vitamin-tartalommal bír. Hashajtó hatása révén kiváló székrekedés ellen, vízhajtó tulajdonságának köszönhetően pedig segíti a feleslegesen felgyülemlett víz kiürítését.Egy közepes méretű cukkini mindössze 25 kalória körül mozog, így valóban nyugodt szívvel ajánlhatjuk a fogyókúrázóknak.
A C-vitamin tartalmát figyelembe véve, a cukkini nagyon jó antioxidáns tartalmú növény, segíti az asztma kezelését, és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik
Fogyasztásával megelőzhetők a C-vitamin hiánya miatt kialakuló betegségek, a skorbut és a bőrelszíneződés. Az utóbbi esetében a kis vérerek sérülnek, ami lehetővé teszi, hogy a vörösvértestek a sejtekbe, szövetekbe jussanak.
A cukkini rendszeres fogyasztása csökkenti a magas homocisztein szintet. A homocisztein szervezetünk számára nélkülözhetetlen fehérje, de a normális értéknél magasabb szintje súlyos betegségeket okoz. Megfigyelték, hogy a perifériás artériák elzáródásában és trombózisban, agyi katasztrófában szenvedő betegek homocisztein szintje minden esetben magasabb, mint az egészséges embereké.
A cukkini rendszeres fogyasztása csökkenti a szklerózis multiplex kialakulásának rizikóját.
Magas víztartalma, táplálkozástani értéke kevés kalóriával párosul, ezért fogyókúrázók kedvelt ételévé válhat.
A C-vitaminon kívül még sok folatot, káliumot, A-vitamint is tartalmaz. A C-vitamin és a lutein együtt szemünk egészségét védik. A cukkini a felsoroltakon kívül még nagyon jó B6-, riboflavin- és mangánforrás. A többi zöldségfélével együtt, gyakran fogyasztva, a vastagbélrák megelőzésében is fontos szerepet kap.
Tudjuk, hogy a szívbetegségek megelőzésében jelentős szerepet kap a koleszterinszint szabályozása, amit helyes táplálkozással, sok zöldség fogyasztásával különösebb erőlködés nélkül megvalósíthatunk.
A cukkini héja béta karotint tartalmaz, tele van antioxidánsokkal, segít megelőzni a sejtek károsodását. Mivel ez a zöldségféle magnéziumot és foszfort is megfelelő mennyiségben juttat szervezetünkbe, ezért ez is egy lehetőség a tej mellett, vagy a tej helyett, hogy segítséget kapjunk a csontok felépítésében és megtartásában.
Kakaópor
A kakaó jótékony hatását régóta ismerjük, néhány szóban felhívnám azonban a figyelmet a kakaóbabban megtalálható antioxidánsokra, amelyek képesek növelni a vér áramlását az agyban. Több tudományos kutatás is alátámasztotta a kakaó sokféle egészségvédő hatását. Amerikai tudósok egy csoportja felfedezte, hogy a rendszeres kakaófogyasztással csökkenthető a rákos megbetegedés kockázata: a kakaó ugyanis tele van antioxidánsokkal, amelyek kutatók szerint fontos szerepet játszanak a ráksejtek kialakulásának megakadályozásában. Az utóbbi években több tanulmány hívta fel a figyelmet a tea, a vörösbor és a kakaó egészségjavító tulajdonságaira.
A New York-i Cornell Egyetemen összehasonlító vizsgálatokat végeztek, hogy megállapítsák, mennyi antioxidáns van a teában, a vörösborban és a kakaóban. A győztes a kakaó lett. Azt tapasztalták, hogy egy csésze kakaóban kétszer annyi antioxidáns van, mint egy pohár vörösborban, háromszor annyi, mint egy csésze zöld, és csaknem ötször annyi, mint egy csésze fekete teában.
Talán meglepő, de a kakaó hamarosan felkerülhet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott élelmiszerek listájára: egy új, átfogó vizsgálat eredményei szerint a flavanolokban gazdag kakaóital - a meghatározott mennyiségben történő fogyasztás esetén - kifejezetten jót tesz a diabéteszes betegek ereinek.
A 2-es típusú (inzulinnal nem kezelhető) diabéteszben szenvedő páciensek érműködése a súlyosan rendellenesről a normálisra változott az egyhónapos kakaó-kúrát követően, melynek során a résztvevők különleges összetételű, flavanolokban gazdag kakaót fogyasztottak.
Egy holland tanulmány azt mutatja, hogy a kakaó fogyasztása csökkenti a vérnyomást és a korai elhalálozás kockázatát.

Íme a pályázati kiírás, várjuk a te receptedet is!
www.korkontrolltarsasag.hu/hu/cim:Fozz-maskeppen

Partnereink