Erre lesz szükséged:
Linzertésztához
Túrós töltelékhez
Gyümölcsszószhoz
Díszítéshez
Elkészítés:
Elkészítjük a linzertésztát. Az átszitált durum lisztet, a darált diót és a kávédarálón megőrölt eritritet
egy nagy tálban összevegyítem. A hűtőből kivett margarint darabokra vágom és elmorzsolom a
“cukros” lisztben, majd összegyúrom egyneművé a masszát. Ne gyúrjuk túl, mert különben
szakadni fog a tészta a nyújtásnál! Gombócot formázok belőle és olyan 10-15 percre hűtőbe teszem.
A sütőt azután 190 fokra bekapcsolom.
Egy sütőlemezt sütőpapírral lefedek, majd ráhelyezem a 23 cm-re állított tortagyűrűm, majd a gyűrű oldalát margarinnal kikenem. Ha hagyományos tortaformám van, akkor az egészet béleljük ki sütőpapírral!
Kiveszem a tésztát a hűtőből, enyhén lisztezett felületen kör alakúra nyújtom, majd kibélelem vele a tortaforma alját és amennyi tészta maradt, az oldalát is. Villával megszurkálom, majd elősütöm.
Mikor már arany barnás színe lesz, kikapom a sütőből. Ezalatt az idő alatt a tölteléket épp el tudom készíteni.
A töltelék összetevőit egy nagy tálba teszem, majd kézi habverő segítségével alaposan összemixelem.
Érdemes elsőként a túrót, az eritritet, a tojásokat, a görög joghurtot és a vaníliát összekeverni, majd jöhet a citrom reszelt héja és leve, a keményítő, végül pedig a tej is. A tölteléket a formába öntöm, majd 190 oC-on kb. 90 percig sütöm.
Olyan 15-20 perc után ajánlott alufóliát tenni a torta tetejére, mert hamar megég!
Amíg a tortám sül, elkészítem a gyümölcsszószt. A megmosott gyümölcsöket és az eritritet egy
lábasba teszem, majd víz hozzáadása nélkül elkezdem főzni. Mikor a gyümölcs levet ereszt,
folyamatosan kevergetve felforralom, majd kézi turmix segítségével pépesítem, végül újra
átforralom. Tűzről levéve, hűlni hagyom edényében.
Mikor kisült a torta, kiveszem a sütőből és olyan jó 3 órán át hűlni hagyom. Egy sima pengéjű
késsel a forma mentén körbevágom a tortát. a keretet leveszem róla, majd egy szép tálra helyezem.
A gyümölcsszószt a torta tetejére halmozom, majd rászórom a friss, megmosott, érett
áfonyaszemeket.
Sima pengéjű, éles késsel 16 darab szeletre osztom, vágom.
Energia- és tápanyagtartalmi jellemzők:
Egész adagra vonatkoztatva:
Energia (kcal) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g) Rost (g)
3118,5 146,5 139,5 311 12
1 szeletre vonatkoztatva:
Energia (kcal) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g) Rost (g)
195 9,2 8,7 19,5 0,75
Kinek ajánlott ez a recept?
Bárkinek, aki szeretne odafigyelni az egészségtudatosabb táplálkozásra, legyen akár a testtömeg
megtartása, vagy éppen a testtömeg csökkentése a cél.
Egy szelet sütemény 200 kalóriát és 20g szénhidrátot tartalmaz. Az alacsony kalóriatartalmat az
alacsony zsírtartalmú tejtermékek és a cukor helyett alkalmazott eritrit választása garantálja.
Jó hír, hogy a torta egy szelete (amennyiben a receptben leírt szeletre osztjuk) éppen beilleszthető a
cukorbetegséggel vagy inzulin rezisztenciával diagnosztizált betegek uzsonnájába is!
A kedvező kalória- és szénhidráttartalom mellett, a receptben alkalmazott durumliszt biztosítja a
lassabb vércukorszint emelkedést, a linzertésztában található dió értékes omega-3 zsírsav forrás és a
torta tetejét díszítő áfonya és ribizli pedig magas rost-, vitamin- és antioxidáns tartalommal bír. A
túró, a joghurt és a tej pedig a megfelelő fehérje- és kalcium bevitelről gondoskodik.
Íme egy példa arra, hogy egy sütemény is lehet az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásunk
része!
Beküldő:
Nagy Nóra dietetikus
Segítsen, hogy az ön igényeihez igazodva alakítsuk az oldalt!
Google adatvédelmi iránylevek
nem
igen