vissza

Egészségedre!

nov
20
2013

Egy igazán egészséges recept érkezett Szilviától receptversenyünkre.

Kóstolja meg, és küldje el a sajátját!

Pulyka medalion tormamártással és pirított gombával

Hozzávalók:

  • 70-80 dkg pulykamell
  • 70 dkg apróbb szemű barna csiperke
  • olivaolaj
  • só, bors
  • szárnyas fűszerkeverék
  • 2-3 dkg vaj
  • 1 ek. graham liszt
  • 3-4 dl 1,5%-os tej
  • reszelt torma ízlés szerint
  • 1-2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

Besamel mártást készítettem (a vajat megolvasztottam, beletettem a lisztet, majd fokozatosan felöntöttem a tejjel...annyi tejet adok hozzá, hogy szépen csorgó mártás sűrűségű legyen), amit fokhagymával, sóval, borssal és reszelt tormával ízesítettem. Kicsit összerottyantom, de vigyázva nehogy odaégjen és a torma élettani hatásai is megmaradjanak.

A pulykamellet viszonylag vastagabb medalionokra/ korongokra felvágtam, enyhén sóztam, borsoztam, szárnyas fűszerrel bedörzsöltem  (ha esetleg sütés előtt pár órával megejtjük ezt a műveletet, annál finomabb lesz). A mell darabok mindkét oldalát 3-4 percig  kevés olajon, magas lángon megpirítom, hogy ilyen szép pirosas-barna legyen, mint a képen, majd visszavéve a gázt kicsit még sütögetem. Akkor jó, ha megnyomom és kicsit még ruganyos és nem teljesen kemény...akkor lesz kívül isteni ropogós belül pedig megtartja a természetes nedvességét.

A gombát megtisztítom, de a héját nem kell leszedni, mert abban vannak a szervezetnek hasznos anyagok. A tönkjének a fonnyadt végét levágtam. A kisebbeket egyben hagyom, a nagyobbakat félbe vagy negyedbe vágom. Veszek egy jófajta teflon serpenyőt, akár grill serpenyőt, jól felforrósítom és szárazon beleszórom a gombát, néhány perc elég neki. Mielőtt kivenném, kevés olivaloajjal meglöttyintem, de épp' csak "megmutatom" neki, és ki is veszem. A csirkét a gombával tálalom, majd meglocsolom a tormamártással.

Igazából az a legjobb ennél a receptnél, ha két serpenyőben egyszerre tudunk dolgozni, mert a gomba és a pulyka is frissen igazán finom. De ha csak egy áll rendelkezésre, én a húst csinálnám előbb, majd melegen tartanám, mert a gomba hamarabb összeesik.

A gomba kifejezetten jól beilleszthető a fogyókúrás étrendbe, mert kevés kalóriát tartalmaz (30-40 kcal/10 dkg), kiváló fehérje és rostforrás. A héjában nagyobb mennyiségben van cink, kálium és foszfor, ezért nem kell leszedni. A sovány fehérhúsok mint például a pulykamell pedig szintén a kiegyensúlyozott egészséges étrend elhagyhatatlan összetevői. A tormát azért válaszottam, mert markáns íze nagyon jól illik a lágyabb csirkéhez és gombához, valamint antibakteriális hatása előnyös a légúti problémák megelőzésében. Ezen kívül segíti az emésztést és fokozza a vérkeringést.

Partnereink