vissza

A nyertes recept

márc
27
2013

Itt olvashatják receptversenyünk első helyezettjének receptjét. Jó étvágyat kívánunk elkészítéséhez!
Friss fűszerekben pácolt harcsafilé grillezve, pirított mandulával, zöldséges hajdinával, és fokhagymamártással.

Hozzávalók 4 főre: 

  • 80 dkg harcsafilé
  • ½ Csokor petrezselyem
  • 1 csokor friss koriander levél vagy friss bazsalikom
  • 4 evőkanál olíva olaj (lehet napraforgó olaj is)
  • Őrölt fekete bors, tengeri só
  • 5 dkg vékony szeletekre vágott mandula

A körethez:

  • 50 dkg hajdina
  • Tengeri só
  • 1-1 kisebb sárgarépa és cukkini
  • 1 közepes lilahagyma
  • 4 evőkanál olíva olaj (lehet napraforgó olaj is)

A mártáshoz:

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg margarin 
  • 2,5 dl tej (1,5%-os)
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • Tengeri só
  • Őrölt fekete bors
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

  1. A halfilét 4 egyforma szeletre vágjuk, majd megmossuk és leszárogatjuk. A zöld fűszereket fölaprítjuk, az olajjal és egy csipetnyi borssal összekeverjük, majd a halszeleteket alaposan bekenjük vele. Letakarva, hűtőszekrényben legalább egy órán át érleljük.
  2. A körethez az átválogatott és hajdinát hidegvízzel leöblítjük, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és jól lecsöpögtetjük.
  3. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Serpenyőben az olajat fölhevítjük, a zöldségeket beleszórjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk és kevergetve, rázogatva, megpirítjuk, végül a főtt hajdinával összeforgatjuk.
  4. A mártáshoz a fokhagymát megtisztítjuk, présen átnyomjuk, majd a fölolvasztott vajon óvatosan megfuttatjuk. A tejjel fölöntjük, fölforraljuk, majd a kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
  5. A pácolt halszeleteket sütés előtt enyhén besózzuk, majd forró serpenyőben oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük.
  6. Tálaláskor a halat a szárazon pirított mandulával meghintjük, a zöldséges hajdinával körítjük, a mártást külön mártásos csészében kínáljuk hozzá.

Friss fűszerekben pácolt harcsafilé grillezve, pirított mandulával, zöldséges hajdinával, és fokhagymamártással

Elkészítési idő: 45 perc + érlelés
Egy adag: 1881,4 kJ / 450,1 kcal
Fehérje: 45,7 g
Zsír: 6 g
Szénhidrát: 52,2
Rost: 2,98
Hozzáadott só egy adagra: kb.0,3 g
4 adag költsége: kb.1785 Ft
1 adag költsége: kb.443 Ft

Tipp: A fokhagymamártást, tálalás előtt, finomszűrőn szűrjük át, így finom, selymes állagú lesz. Aki nem a hajdinát nem szereti, készítheti a köretet rizzsel vagy kölessel is.

Partnereink