vissza

Még ma is lemegy spárgába

szept
18
2008

Békés Itala

Én még ilyen bájos energiabombával nem találkoztam. Állandó mozgásban van. Még telefonon sem lehet vele összetalálkozni, mert mindig tevékeny, vagy ír vagy játszik. Olyan nincs, hogy van egy szabad estje, mert akkor nézőként megy el valamelyik színházba. A Kor Kontrollban őt tarják etalonnak. Tetszik neki, hogy a középkorúakat, meg az azon túliakat mozgósítani lehet. Egész élete egy mozgósítás a jóra, melyben az élenjárás tisztjét nem adja át másnak. Hetente 3-4-5 alkalommal megy el tornázni, plusz gyógytornázni. Holott olyan hajlékony még ma is, hogy az Isten pénze című musicalben simán lemegy spárgába. (Balerina.) Egyébként is vallja, hogy "az egészséges életmódhoz hozzátartozik a test kultúrája és intelligenciája. A testünk anyagát ismernünk kell. A problémák, a gátlások 70 százaléka abból adódik, hogy nem vagyunk ura a testünknek. Csak akkor tud változtatni ezen az ember, ha nem fogadalmakat tesz, hanem elindul az önismereti lépések felé." (Pszichológus- filozófus.) 

Megint hívom telefonon. Éppen nem ér rá. Sürgős mobiltelefon cserét kell lebonyolítania, felpróbálni egy gyógycipőt, aztán fogorvoshoz siet, utána már csak a fodrászhoz. Azért sms-tömörséggel elmeséli, hogy mit mondott neki a minap az orvosa: "Ilyen szép rossz lábat még nem láttam!" Szakmai ártalom. Éppen ezért nagyon vigyázz rá, a legjobb arckrémekkel keni, néha pakolásokat tesz rá.
Nemrégiben jelent meg 13 év után újra a Hogyan lettem senki? című könyve. A könyv egyrészt memoár, másrészt családregény, harmadrészt kortörténet. Ilyen címet adni egy könyvnek, legalábbis nekem úgy tűnik, nagy merészség. De hát a merész Itala készen áll a válaszra: "Milne a Micimackóban azt írta, hogy aki senkit mond, ott valakinek kell lennie. Jászai Mari pedig úgy fogalmazott, hogy senki voltam, azért tudtam mindenki lenni. Ám a senkiig nagyon nehéz eljutni. Talán nem is lehet. Magyarázni is nehéz. Aki elolvassa a könyvemet, remelém megérti." (Író.)
Állítólag betöltötte a 80. életévét és mint köztudott van egy ikertestvére, Békés András, az Operaház Kossuth díjas címzetes főrendezője. A Békés gyerekek 1927-ben születtek a gyönyörű olasz mamától, a papa Békés István író-dramaturg-polihisztor volt. Ketten 160 évesek. (Tudta, hogy hova kell születni.)
Még le sem csengett az első könyve, máris írja a másodikat. Ennek címe: Olvasd a buszon!  Kértem, hogy ebből mondjon el egy kis részt: "Az én időmben még dudorásztak az utcán az emberek. A kifutófiúk fütyörésztek a kerékpáron. A cselédlányok énekeltek. Egymásra mosolyogtunk, ha kisütött a Nap. Manapság, ha rámosolyogsz valakire, mert elállt az eső, vagy leesett a hó, szúrós tekintettel néz rád…A szomorú, agyonhajszolt, nyúzott arcú emberek nem tudják megosztani még a jókedvüket sem. Ha valaki mégis visszamosolyog, arról mindig kiderül, hogy külföldi". (Nagyon író.)
A Madách Színház Tolnay Szalonjában egyszemélyes színházának legújabb remeke a Piknik Békés Italával című one-woman show-ja megy. Ez már a harmincadik a sorban. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy készül a 31! Amely részben egy felújítás, címe: Chat Noir és felöleli 19. század végétől a francia kabaré bohém világát.)
Vissza a Szalonba, szóval Itala ezúttal egy piknikre hívja nézőit, elvárja, hogy vegyük komolyan a pikniket és vigyünk valami elemózsiát.  Ezt aztán majd közösen esszük meg, miközben Itala fantasztikus hangulatot teremt. Higgyék el, vele eltölteni egy estét garantáltan fiatalító szórakozás. (Igazi művész. Szín-ész-nő!)
Ezt a fiatal 80 éves energiabombát én nem tudom utolérni. Ma éppen ebédvendégeket vár, libacombot süt nekik. De azért nyúlcomb is akadt a menüben. Este, amikor beszélünk nem hullafáradt, nem kimerült, lazán csacsog és repdes. Ezzel kissé megnehezíti az utolsó kérdésem feltevését. Nem is mertem megkérdezni tőle, hogy gondol-e és máris mondja:
"Gondolok a halálra. Már régóta barátkozunk. 27 évvel ezelőtt, amikor nagy lakásba költöztem, a szép kilátás után, az volt a második gondolatom, hogy nem baj, hogy ilyen nagy legalább lesz helye a tolókocsinak. Csak a küszöböket kell majd kiszedni."
Újfent meg kell állapítanom, hogy egy csodálatos balerina, pszichológus, filozófus, író, művész, de legfontosabb, ami minden munkáján átsugárzik, hogy egy őszinte igaz ember. Aki nem véletlen, hogy a Kor Kontroll alapító tagja.