vissza

Látogatóban a festőnél

szept
9
2008

Kesztyűs Ferenc

Állandó kiállítása a város szívében van (Damjanich utca 26.), műterme, lakása egészen máshol. Attól kezdve, hogy belépek a képtárba, régi barátjának tekint, letegez és ömlik belőle a mondanivaló. Úristen! Lehet, hogy itt kérdéseket sem kell feltegyek, mindenre megkapom a választ, csak figyelnem kell?! Rögtön azzal kezdi, - hangjában dicsekvés nélkül, - hogy három diplomát szerzett. Nem volt rest elvégezni a jogi kart, az újságíróit és a képzőművészetit. Tölcsérrel öntötte magába az ismereteket. Igazi neve dr. Kesztyűs Ferenc. Amikor módom van rá, elámulok a képein, melyről egyenként elmondja, hogy mit kell tudni róluk. Érzem, hogy lehetetlenség befogadnom minden rámzúduló információt. Hihetetlen, hogy ennyi energia, ennyi történés beleférjen egyetlen életbe. Valamikor rajzolóként is dolgozott a sajtóban, az Esti Hírlapnál, a Ludas Matyinál. Karikatúráit Doki álnéven írta alá, aztán egyszer behívatta Tabi László és rávette, hogy saját nevén publikáljon.
Később a festészet kötötte le tehetségét. Feltalálója lett a Kena szilikon művészfestéknek. Találmánya forradalmasíthatja a képzőművészetet, ugyanis csodaszer. Ha századokkal ezelőtt ismerték volna ezt a megoldást, akkor ma nem kellene attól tartani, hogy tönkremennek az örökkévalóságnak készült remekművek. Ha minden igaz, januárban a Frankfurti vásáron is bemutatják.
Közben lopva körülnézek a műteremben, rácsodálkozom Szinetár Miklósra, Kibédy Ervinre vagy Baranyi Ferencre. Ugyanis a rengeteg tudás mellett a portréfestéssel is igen jóban van. Nemrégiben Spéter Erzsébetről is készített egy képet, melyet egy olyan ünnepségen adott át, ahol a fellépők a bevételt a nagybeteg hajdani milliomosnőnek adtak át. Legközelebbi terve pedig Farkas Berci, akiről szintén szeretne egy portrét festeni.
Messzire jutott ez a sarkadi művész. Számtalan alapítvány elnöke, számos zsűrizésbe beválasztják. Szülővárosa díszpolgárrá választotta. A világ számos táján voltak kiállításai, megrendelései. A ma 75 éves művészember vitalitását bárki megirigyelhetné. És ha elfáradna (ami kizárt dolog) ott van a nyomdokaiban a fia Tibor, aki apjához hasonló karriert tudhat magáénak. A galériában is egymás mellett vannak a képeik. Alkotásainak színe és hangulata kifejezi a készítője egyéniségét és ettől oly ragyogók. Nekem különösen egy virágcsendélet tetszik. A szakma egyébként a művész urat a „hasznos szép” jelzővel látta el.
Mégis, mi kötheti össze B. Király Györgyit Kesztyűs Ferenccel? Természetesen a Korkontroll Társaság, melynek a művész úr alapító tagja. Györgyit - ahogy mondja - száz éve ismeri még a rádióból, ahol több ízben volt az éjszakai műsorában vendége.

- Szerintem szenzációs ez a kezdeményezés. Györgyinek nagyon sok jó ötlete van. Csak partnerek kellenek hozzá. Remélem, én az vagyok. Nemrégiben Gyomaendrődön volt a Korkontroll soron következő rendezvénye, ahol árverésre bocsátottam egy festményemet. A befolyt pénzt egy olyan apuka kapta, aki egyedül maradt a három gyerekével. Máskor pedig egy hajókiránduláson vettünk részt a fiammal együtt, ahol mindketten a tombola fődíjként ajánlottuk fel 1-1 képünket.

Szülővárosával ma is kitűnő kapcsolatot ápol, a sarkadi városi képtárban 9 termet hozott létre.
Végezetül két rövid kérdést tettem fel. Az egyik hogy volt-e már életében orvosnál?

- 72 éves koromig csak fogorvost láttam közelről.

A másik, hogy feltűnt: nem használ mobiltelefont.

- Amikor a Roth Miksa Alapítvány elnöke voltam, kettőt is használtam. Mellette ott feküdt két vezetés készülék is. Akárhol voltam, biztos, hogy folyamatosan csengett. Nekem elég volt ebből, ha használnám ezt a kütyűt, akkor ma egyetlen szót nem tudtunk volna beszélgetni…

Bozsán Eta