vissza

Kapál, permetez, szőlőt művel…

márc
18
2009

Egyszer már le kell írnom, hogy a sok rövidítésbe belebolondul az ember. Az ügyvezető úr életrajzában olyanokat látok, hogy CSAOSZ, meg ACSI, meg GS1 meg KKSZF. Mindenkitől elnézést kérek, de nem vagyok sem képes, sem hajlandó ezeket felvenni a cikkszerkesztői „táncrendembe”.
Viszkei Györgynél  például untig elég, munkahelyét, az ÖKO-Pannon Kht-t körbejárni. Mint megtudtam, ez a cég az, amely rendbe rakja a jövőnket. Ugyanis a legnagyobb hazai hulladékgyűjtést és annak hasznosítását koordinálja.

- Elmesélné, hogy tulajdonképpen hogy állunk a hulladékkal? Szelektálunk vagy mégsem?

- Jelenleg 4,6 millió lakos tartozik a rendszerünkhöz, akik 4300 gyűjtőszigeten helyezik el hulladékukat. Abszolút pozitív fejleménynek számít, hogy visszahasznosításban elértük az 58 százalékos arányt. Egyébként röviden a kérdésére az a válaszom, hogy egyre nagyobb arányban szelektálunk.

- Ez csak a lakosságot érintő tevékenység, vagy nagyobb méreteket is ölt?

- Természetesen az ipari és a kereskedelmi szelektív hulladékgyűjtés és hasznosításit is profilunkba tartozik. Bevételeink egy részét pedig, a rendszer további működésére fordítjuk. Másik részét a gyermekek és felnőttek oktatására és környezeti nevelésére fordítjuk.

- Mégis, elmesélné,  hogy mivel tölti a napját?

- Zaklatottan töltöm a napjaimat. Mert összetorlódnak hosszú távú ügyek és az azonnali intézkedést igénylők. Hosszú távúnak azokat nevezném, melyek az Európai Unió által előírt kötelezettségeinket jelentik. Mivel a feltételek is mindig változnak, a követelmények is nőnek, ezek meglehetősen hosszú távú gondolkodást igényelnek. Ezeket akár évtizedes munkáknak is lehetne nevezni.

- Most már érdeklődve hallgatom, hogy mindez hogy kerül kapcsolatba a Kor Kontroll Társasággal?

- A környezetvédelemnek óriási szerepe van az egészségmegőrzésben. Ezen az ágon kerültünk a Kor kontroll közelébe. Túl sűrűn sajnos nem tudok ott lenni a rendezvényein, de az egész Társaságot és céljait nagyon jó kezdeményezésnek tartom. Minden ilyen civil szerveződés addig működik jól, míg lelkes emberek vannak körülötte és mögötte. És úgy látom ehelyütt minden rendben van. Magamat, aki alapító tagja is vagyok a Kor Kontroll Társaságnak , nem tekintem a társaság motorjának, csak olyannak, aki időnként bekapcsolható. . Mint ahogy B. Király Györgyi a Kor Kontroll motorja én is motor vagyok, csak másutt. Én az ÖKO-Pannon Kft-ben „motorozom”…  

- Gondolom, kevés ideje jut minden másra. Mondjuk a sportra.

- Amikor az időm és a pénztárcám engedi, akkor vitorlázom és teniszem. Télen jobbára síelek. Ja, és kapálok! Elég sok mezőgazdasági munkát végzek, mert van egy kis szőlőm, amely családi örökség. Tehát permetezek, metszek, mikor minek van itt az ideje.

- Akkor a bort is szereti.

- Csak a jó bort!

- Hogy áll az étkezéssel? Betart valamilyen szabályt?

- Azt az egyet, hogy egész nap nem eszem. A főszabály az, hogy egyszer mégiscsak enni kell, de erre csak este jövök rá.

- Gyerekek?

- Kirepültek már felnőttek. A saját életüket élik.

- Kutya-macska? Melyik van?

- Egyik sincs. Nem merek kutyát tartani, mert róla állandóan gondoskodni kéne. Majd egyszer lesz egy kutyám, ha öreg és mozgásképtelen leszek.