vissza

Északi beszélgetés Wilk Zsófiával

jún
10
2008

Wilk Zsófia

Hogy lesz valaki a nordic talking, azaz az „északi beszélgetés” elnevezésű  sport szerelmese, azt Zsófiától érdemes megtudni.

- Mindig vonzottak a szabadban űzhető sportok, nagyon szeretek futni, sífutni, túra-sízni, kerékpározni, hegyet mászni, úszni. Így ismerkedtem meg a nordic walkinggal is. Először Ausztriába jártam információért és felszerelésért. Keresgéltem a legjobb helyet, ahol minőségi képzést kaphatok, így találtam rá Harald Fichtnerre.

- Mint hírlik, elég jól sikerült elsajátítania a képzést.

- Valóban, hiszen mesteredző lettem és bronzérmes világbajnok. A nordic walking nem bonyolult sport, de érdemes szakértőtől tanulni, hogy elkerüljük a káros mozdulatokat. Aki erre adja a fejét, annak garantáltan javul a vérnyomása, a fájós térde és a testsúlyával is elégedettebb lesz. Az is mellette szól, hogy mindez gyönyörű tájakon, jó társaságban zajlik.

- Ön ott volt a Bókay kerti Korkontroll Társaság által szervezett egészségnapon is. Milyen tapasztalatokat gyűjtött ott?

- Nagy volt a hőség, és aki érdeklődött a sport iránt, azok eleinte csak ülve hallgatták az információkat. Aztán bátorságot gyűjtöttek felnőttek és gyerekek egyaránt, majd megragadták a botot és megpróbálták vele az első lépéseket. Mivel a nordic walking minden porcikát megmozgat, elég hamar abbahagyták, mert hirtelen elég fárasztó. Pláne nagy melegben.

- Egy nyolcadik kerületi lakosnak mit ajánl, hogyan lásson hozzá? Merre menjen, hol mit vegyen? Hol iratkozzon be egy tanfolyamra?

- Budapesten rendszeresen szervezünk tanfolyamokat a Margit-szigeten. Ha van rá igény vidékre is leutazunk, októberben például Szegeden és Debrecenben lesznek képzések. Egyébként nem ajánlom, hogy bárki is előre botot vegyen, mert csak később derül ki, hogy tetszik-e neki a dolog. Illetve tesztbotokkal meghatározzuk, a helyes botméretet is.

- Gondolom az életét behálózza ez a különleges sport.

- Szerencsének tartom, hogy sok időmet vesz igénybe, mert ez azt jelenti, hogy nagy az érdeklődés. Maguk a tanfolyamok és edzések nem annyira időigényesek, mint a szervezés. Időnként még külföldre is hívnak szállodák, ahol nordic walking heteket tartok.

- Melyik az a korosztály, akit a legjobban izgat ez a dolog?

- Érdekes módon, bár vannak gyerekek és idősek is a csapatokban, a 40-60 évesek közül kerülnek ki a legtöbben. Ugyanakkor megszületett az első nordicos baba is, akinek anyukája, apukája velünk gyalogolt. Sőt, mind a négy nagyszülő egy 4 órás tanfolyam után szintén botot ragadtak, így-hát három generáció gyalogolhat majd együtt néhány év múlva.

- Szerintem Ön a szabadidejében is az „északi beszélgetést” választja.

- Igen, bár szívesen olvasok, nyitott vagyok az ezotériára és a keleti kultúrákra, időnként elmegyek meditációkra is.

- Bár még nagyon fiatal, van Ön körül saját család?

- Nem vagyok még férjnél, de van egy párom, aki igen aktív és sportos alkat. Az ő segítségével szervezem a túrákat, az edzéseket, a programokat. És ha egyszer összeházasodunk és gyerekünk lesz, biztosan nem fog változni az életünk. Legfeljebb egy kicsit nehezebb lesz, de nem hagyjuk abba az „északi beszélgetést”.