vissza

Épületgépész az egészség szolgálatában

okt
9
2008

Zoltán György

A vesenap egyik fő támogatója a Fresenius Medical Care . Ügyvezető igazgatójával Bozsán Eta beszélget.

- Önéletrajzából kiderül, hogy 30 évvel ezelőtt járt Bagdadban. Illetve annál sokkal több: ott dolgozott. Milyen volt, mesés?

- Más volt, mint manapság. Akkor Szaddam Husszein a második embere volt Iraknak, de már látszott, hogy ő lesz az első. Már a televízióban is katonásdit játszottak a gyerekek.
 
- Érzékelt-e valamit ebből a „katonás” hangulatból?

- Igazából semmit, talán csak annyit, hogy a lakásunk szomszédságában egy miniszter is lakott, akit fegyveres őrök vigyáztak. Ez bizonyos fokig garancia volt a betörések ellen.

- Mint épületgépész, mit épített Bagdadban?

- Én a kivitelező és a tervező között közvetítettem,  mint a Minisztérium  épületgépészeti szakértője. Akkor még munkámnak semmi köze nem volt a dialízishez.

- Hogy legyünk túl a földrajzon, még arra lennék kíváncsi, hogy hol van Tordas.
Látom, ott lakik.

- 30 kilométerre van a fővárostól, Székesfehérvár és Budapest között. Gyönyörű csendes kis falu. Élénken részt veszek a falu életében, most éppen az első magyar egészségfalu szervezése zajlik, melyben egészségligetet szeretnénk építeni. Olyan komplexumot, amely Magyarországon még nincs, tehát egy helyen lennének a drog megelőző programok, a szűrések és egyfajta életmód-kontroll. Olyan célokat tűztünk ki, melyeket a Kor Kontroll Társaság is zászlajára tűzött.

- Értem már. Így kerültek kapcsolatba.

- Több közös eseményen vagyunk túl és a legközelebbi januárban lesz. Méghozzá az első nyílt nap, melyet a vesebetegeknek rendezünk. Különböző témakörökben az ország legkiválóbb nephrologus szakorvosait hívtuk meg, de a döntéshozókról sem feledkeztünk meg. B. Király Györgyivel, a Kor Kontroll Társaság alapítójával közösen döntöttünk úgy, hogy egy asztalhoz ültetjük őket a betegekkel együtt. A jelszó: „Ne add fel!”

- Miről beszélnek majd az asztalnál?

- Azt szeretnénk elérni, hogy nálunk is, mint az EU-ban, a dialízist halaszthatatlanul szükséges ellátásnak minősítsék. Ha annak minősítik, akkor a kapacitás törvény, mely sújtja a dialízis valamennyi szereplőjét, megváltozásra kerülhetne. Ugyanis évente 6-7 százalékkal emelkedik világszerte a dialízisre szorulók száma.

-Kiket várnak ezen a nyílt napon?

- Akik még nem-, és akik már dialízisre szorulnak. Tulajdonképpen az egész projekt életmentő reklámmal ér fel. Egyébként a célközönség a vesebetegek és családtagjaik, illetve a diabéteszesek és a hipertóniások. Mert ennél a két betegségnél, mint rizikófaktor a vese károsodása is bekövetkezhet.

- Ön ügyvezetője egy olyan cégnek, amely valamilyen módon kapcsolódik a dialízishez. Hogyan történik ez?

- Az FMC Magyarország Kft. ügyvezetője vagyok, mely a beruházásokat végzi és a dialízishez szükséges áruellátást biztosítja. Az FMC Dialízis Center Kft. pedig (melynek szintén ügyvezetője vagyok) a dialízis központok üzemeltetését vállalta magára, jelenleg 2300 beteget lát el. Cégünk összesen 24 dialízis központot üzemeltet, közel 700 dolgozóval. Éves kezelésszámunk meghaladja a háromszáz ezret.

- És mikor valósul meg a tordasi terv?

- Most alakulunk alapítvánnyá, már gyűjtjük a tagokat. Hamarosan pályázunk EU-s pénzekre, amellyel rajtunk kívül is gondolom sokan próbálkoznak. Az Egészségfalu olyan politikamentes mozgalom, amely után reményeink szerint nagy beruházók is érdeklődnek.

 - Ha megvalósul, az Ön életében hoz valami változást?

- Azt még nem tudom. A jövőt nem látom.

- És hogy áll a tenisszel?

- A Nemzetközi Veterán Teniszklub elnökségi tagja vagyok, de fiatal koromban ifjúsági válogatott is voltam. Ma csak hobbiból teniszezem, bár sajnos egyre kevesebbet van rá módom.

Bozsán Eta

Partnereink