vissza

Életútja csupa arany

ápr
24
2008

Katus Attila a sportaerobik bajnoka

Felsorolhatatlan mennyiségű bajnokságon vett részt. És, ahol részt vett, ott ő és csapata nyert. Tehát díjai egyenes arányban vannak a helyszínekkel. Olyan városneveket olvasok a listából, mint Genova, Hága, Tokió, Sydney, Helsinki, Szófia vagy Szöul. Kicsit magam és a fél ország nevében szégyenkezhetek, mert az eredmény és a teljesítmény nélküli sztárocskák nevét jobban ismerem, mint Katus Attiláét, aki hatszoros világbajnok, kétszeres Európa bajnok és a Világjátékok győztese.

- Megkérdezhetem, hogy melyik sikerére a legbüszkébb?

- Valamennyire. Nehéz kedvencet választani belőlük. Hatszor nyertünk világbajnokságot a Pécsi Sasokkal, talán ez a sorozat volt a csúcs. A trió kategóriában hárman voltunk: Katus Tamás, a bátyám és Szentgyörgyi Rómeó, valamint jómagam. 2001-ben versenyeztünk utoljára, de biztos vagyok benne, ha a sportaerobik olimpiai szám lenne, akkor nagyon fénylene a mi aranyunk is.

- Van remény rá?

- Van. Úgy hallottam, hogy a 2012-es londoni olimpián már versenyszám lesz belőle.

- Ha nem versenyez, akkor egész pontosan mit csinál?

- Személyi edző és életmód tanácsadó vagyok, de számos egyéb kötelezettségem is van. Részt veszek különböző programokban, elsősorban olyanokban, amik a mozgás, a sport szeretetére ösztönzik az embereket. Így például a Coca-Cola Magyarország Testébresztő Programjának nagykövete vagyok, de igyekszem gyerekekkel is foglalkozni a Fitt diák Program, valamint a DM „Együtt a mozgás öröméért” kezdeményezésben. Itt a célzott közönség az általános iskolák tanulói, a cél világos: minél több gyermek ismerhesse meg a mozgás és az egészséges életmód nyújtotta örömöket, értékeket.

- Akkor már nem is kérdem, hogy került a Korkontroll Társaság rendezvényére. Gondolom meghívták, hogy mutasson jó példát.

- Igyekszem mindig eleget tenni az ilyen jellegű felkéréseknek. Nagyon jól éreztem magam a Bókay kertben, jó volt az idő, remek volt a társaság. 

- Fiatalnak fiatal, de azért 35 évesként már férfikort is lehetne emlegetni. Nős?

- Még nem vagyok családos.

- Pedig…

- Azt gondolom, még ráérek. A következő 120 év a család jegyében telik majd.

- A barátnője is így gondolja?

- Abszolút. Tökéletes a harmónia köztünk ebben is.

- Sokat szenved az étkezés visszafogása miatt?

- Egy cseppet sem. Annak a híve vagyok, hogy mindent lehet fogyasztani, csak mértékkel. Hiszen nincs egészségtelen étel vagy ital, csak egészségtelen étrend van. Ennek fényében nem kell megvonnom magamtól semmit. Annyit azért mégis elárulhatok, hogy sok zöldség, sok folyadék is szerepel az étrendemben. Az étel nekem üzemanyag és mivel sokat mozgok, sok energiát kell bevigyek.

- Gondolom egészségesen él.

- Nem iszom, nem dohányzom, nem éjszakázom. Rendszerint korán kelek, az éjszakai program nem fér bele az életritmusomba.

- Ha egyáltalán van olyan, hogy nem sportol, akkor mivel tölti az idejét?

- Alszom.

- És utána?

- Ha tehetem, eljövök a fővárosból. Nyáron irány a Balaton, ahol barátokkal töltöm az időt, napozunk, pihenünk. Máskor pedig bepótolom a kiesett időt a barátnőmmel. Elmegyünk moziba, vagy ide-oda. Télen pedig jöhetnek a téli sportok.

- Értem. Szóval amikor nem sportol, akkor sportol. Világos…!    

Bozsán Eta

Partnereink