vissza

Az alapítások embere

szept
28
2008

Csapó György

Előre kell bocsátanom, hogy Csapó György a Korkontroll Társaságnak (is) alapító tagja. Az alapító közgyűlésen rögtön elnökségi tagnak választották. Kapcsolata a civil társasággal azóta is töretlen és intenzív. Ám egy olyan emberről van szó, akinek élete azért ível felfelé, mert tele van ötletekkel. És abban különbözik sokaktól, hogy azokat sorra meg is valósítja. Csapó úr és felesége egy reklámmal foglalkozó társaságot készült megalapítani, de akármilyen névvel próbálkoztak, a cégbíróság minden javaslatot „foglaltság” címén elutasított. Akkor fordultak a csillagokhoz és határozták el, hogy Csapó György Kos, a felesége Csapóné Király Ágnes pedig a Bika jegy szülötte. Végül is Kos és Bika Reklámstúdió néven jegyeztették be magukat.

- Ez nagyon jól hangzik.

- Utólag hálás vagyok a sorsnak, hogy így alakult, mert ennél szerencsésebb neve egy ügynökségnek aligha lehetne. Elég egyszer meghallani és máris megragad az emberek fejében. Ami ebben a szakmában nagyon fontos. A stúdió most ünnepelte 10 éves születésnapját és a kerület (XVIII.) életében a kezdetektől jelen van.

- Gondolom ismerte a reklám csínját-bínját.

- Nem, távolról érkeztünk. Ugyanis az eredeti szakmám mozdonyvezető mérnök. A most futó mozdonyok mindegyikében benne van a munkám. A fékberendezések és a mozdonyvezetői állások kialakítása volt az én reszortom. Teljesült gyerekkori álmom én is vezettem mozdonyt. Sajnos nem sokáig, mert a Ganz Mávag hamarosan tönkrement.

- Merre indult ezután?

- Más, új szakmát kellett tanulnom. Végzettségem szerint mérnök, közgazdász és külkereskedő vagyok így hát a klímaberendezések szakértője lettem. Azon belül is az élelmiszeripari gépeké. Voltam tervezési osztályvezető, vállalati menedzser, majd 1989-ban megalapítottam az első vállalkozásomat, mely élelmiszeripari gépekre szakosodott. Utána a feleségemmel megalapítottunk egy máig működő Nemzetközi Kárszakértő Irodát, és ezt követte a Kos és Bika.

- Nem lehet mondani, hogy sokat tétlenkedtek. Mégis hogyan néz ki egy napja?

- Minden reggel az uszodába kezdek. Közel húsz éve teniszek is, sajnos a térdem már kezd kidőlni alólam.

- Pedig arra nagy szüksége van, hiszen még nem ejtettünk szót a társadalmi munkáiról.

- Így igaz. A BKIK-ben több mint tíz éve dolgozom, több funkcióm is van. Egyrészt a Marketing - Kommunikációs Szakmai osztály elnöke vagyok, másrészt a Mediációs Szakmai Osztály munkájában is részt veszek. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában is vannak feladataim.

- Marad ideje bármilyen hobbira?

- Nagy szenvedéllyel gyűjtöm a régi petróleumlámpákat. Ez talán nem olyan időigényes. De a zenét is szeretem, néha szakítok időt, hogy egy-egy koncertre elmenjek.

- Végezetül: mire a legbüszkébb?

- Például arra, hogy a két nagylányunk , Csilla és Cili is besegít a családi vállalkozásunkba. Vagy arra, hogy minden évben mi készítjük el a kerületi vagyonkezelő falinaptárát. Az ideinek a témája a városrész sportja. A falinaptár sokszínű képet ad a kerület múltjából és jelenéből. A büszkeségnél is nagyobb elégedettséggel tölt el, hogy részt vehettünk a kerület első nagy uniós beruházásban, a Bababirodalom Bölcsőde és Szolgáltató Központ megvalósításában.

Bozsán Eta

Partnereink