vissza

A szívgyógyító

júl
5
2008

Dr. Kiss Róbert Gábor

Nemcsak azért, mert önéletrajza hosszabb és izgalmasabb, mint egy lányregény, de arra kérem a jóistent, ha valaha baja esne a szívemnek, Kiss doktorhoz vezéreljen a jó sorsom. A Magyar Kardiológus társaság főtitkára jelenleg a Honvéd utcai intézményben osztályvezető főorvos, tehát óhajom, hogy hozzákerüljek, akár teljesülhet is. Szóval, én még ilyen értékes életutat nem láttam, nem hallottam. A summa cum laude szinte kötőszó orvosi tanulmányait fürkészve. Szakmai gyakorlatainak külföldön és idehaza se szeri, se száma. Ph.D-jét az „Adatok a thrombocyta glycoprotein Iib/IIIa receptro ellenes monoclonalis antitest antiothrombotikus hatásmechanizmusának” kutatásával vívta ki. Na, ebből egy mukkot nem értek, ígérem több orvosi kifejezést nem citálok.

- Főorvos úr! Az angol és az orosz nyelv mellett találtam egy érdekeset, a flamandot. Azt miért vette fel a tudás-lajstromába?

- Egyszerű. Dolgoztam Belgiumban és akkor ragadt rám. Tulajdonképpen holland, csak más a dialektusa. Ennek 15 éve volt, ma már lehet, hogy eladnának flamandul.

- Nagyon elszánt. Nagyon első akart lenni az egyetemen!

- Kétségtelen, hogy időnként sokat nyomultam életemben. Egyébként a 460 végzősből legalább 80-an voltunk, akik summa cum laude végeztünk. Marxizmusból, ha jól emlékszem hármasom volt.

- Nem hallgathatom el, hogy beszélgetésünk napján hőségriadó van. Mit ajánl egy ötvenen túli, cukorbeteg asszony-embernek?

- A meleg önmagában nem teszi tönkre az embereket. Persze van néhány szabály, amit a beduinok tudnak. Kerülni kell a napon való tartózkodást, verejtékszívó öltözéket ajánlott viselni. Szalmakalap a fejre. Sok folyadékot inni, óránként másfél liter is megengedett. Ha valaki idős és beteg, napkeltekor intézze kinti dolgait, és utána sürgősen menjen haza.

- A Bókay kertben ott volt a Korkontroll Társaság egész napos rendezvényén. Hogy érezte magát?

- Már kétszer is részt vettem ilyen rendezvényükön. Jó volt látni, ahogy a társszakmák képviselői megjelentek B. Király Györgyi hívó szavára. Azt még jobban élveztem, hogy egy ügyért, milyen harmonikusan tudtunk ott együtt lenni. Mondanivalónk végső soron összecseng, szerintem ez egy nagyon jó Társaság, csupa olyan emberrel, akikkel szívesen tartózkodom egy fedél, vagy a szabad ég alatt. Az ügyük nemes, meg kell tanítani az embereket egészségesen élni. Amikor pedig nem volt kötelező program, akkor ott bóklásztunk a feleségemmel, aki szintén orvos, ismerkedtünk a kiállítókkal, ittunk egy sört, szóval jól éreztük magunkat.

- Ön nem csak előad, rengeteget ír is. Gondolom ezek tudományos munkák, melyek a szakmának szólnak.

- Nem sokat írok, ez negyven fölötti főorvosféléknél már csak így van. Éppen most készül egy olyan könyv, mely a laikusok számára készül, amit Blaskó György professzorral ketten írunk. Olyan olvasókat érdekelheti majd, akiknek a vérrögökkel volt már, vagy lesz kapcsolatuk. Munkacíme: Vérrög van a testemben!

- Meséljen a gyerekeiről.

- Júniusban egyszerre diplomáztak mind a hárman. A lányom orvos lett, a két fiú informatikus mérnök.

- Ön egészségesen él?

- Elég rendszeresen sportoltam, amíg egy sérülés meg nem akadályozott. Most éppen gyógyulok, az izomszakadásból. Ha rendben leszek, tovább futok. A dohányzásról negyvenedik születésnapom leszoktam. Az evés viszont elég rendszertelen nálam, korán megyek el, reggeli nélkül. Délben, a kórházban ebédelek, este pedig, amit nem kellene, néha nagy vacsorákat csapok.

- Köszönöm, hogy valami bűnt is bevallott. Legalább visszavett valamennyit a tökéletességéből…     

Bozsán Eta