vissza

A páciense szeretnék lenni!

márc
30
2007

Dr. Bakanek György

Nem tudom hogyan lehetséges a fenti óhaj, de ha komolyan gondolnám, biztosan eljutnék hozzá. A kérdés az, hogy jutottam erre az elhatározásra? Nagyon megfogott, hogy amikor azt kérdeztem tőle, mit csinál, amikor nem gyógyít ezt a választ adta:

- Szeretnék rendelkezni a gyógyítás képességével Orvosként „csak” kezelni tudom a betegeket. A természet az, ami gyógyít.  Arra ösztönzöm az embereket, hogy a természet és a saját öngyógyító képességük erejét összpontosítsák. Ehhez viszont minden ismeretet és információt átadok. Legtöbbször önismereti problémák halmozódnak egymásra, ha felismeri a beteg, hogy mennyire értékes mindenki önmagában, ha felismeri, hogy élete egyedi és megismételhetetlen, akkor segítettem rajta.

- Rendben van. Megismétlem: mit csinál, amikor nem kezel?

- Van két unokám, egy fiú és egy lány. Az egyik 1 éves, a másik 1 hónapos, ha tehetem, velük vagyok. Naponta néhány órát olvasással töltök, egy-két könyv biztosan kiolvasásra kerül. A gyorsolvasás képességét is elsajátítottam. Hobbinak sorolnám azt is, hogy szeretek előadásokat tartani védőnőknek, orvosoknak, iskoláknak az életmódról. Vonzanak a spirituális dolgok is, nemkülönben jól érzem magam, ha bárhova elutazhatok. De, ha klasszikus értelemben kérdezi, akkor ott a tenisz, meg lovaglás. Saját lovam is van. Szívem szerint minden gyereket megtaníttatnék lovagolni, és nemcsak azért, mert lovas nemzet vagyunk és a lovaglás egészséges, hanem azért is, mert a lóval való bánásmód megtanítja a gyermeket a felelősségre és alázatra.

- Hogy került kapcsolatba a Korkontrollal?

- Minden olyan kezdeményezésben szívesen veszek részt, mely értelmes dolgokat közvetít. B. Király Györgyi kihasználta, azaz beemelte azt a tudásanyagot a missziójába, mellyel például én rendelkezem. Mellesleg én is abba a korosztályba tartozom (életem delelőjén vagyok) akiknek ezek az előadások készülnek. A szlogent is tőlem származik: „Sohasem késő”, bármikor lehet új életet kezdeni még 80 évesen is! A kornak az a szerepe, hogy keretet adjon az életnek. A korkontroll szó-összetételből a kontroll azt foglalja magába, hogy önkontrollt gyakorlok, összevetem a koromat azzal, hogy mire vagyok képes és arra törekszem, hogy mások javára ezt tartalommal, és hasznos célokkal töltsem ki.

Most néhány idézet következik Dr. Bakanek György életmód szaktanácsadó hitvallásából:

„Bizonyított tény, hogy az egészségügy csak egy jelentéktelen arányban tud közreműködni a jó egészségi állapot megtartásában. A betegségek túlnyomó része életmódfüggő… Ma már bizonyított tény, hogy a legtöbb betegségnek lelki háttere van. A magunkkal cipelt önértékelési zavarok: önbizalomhiány, bűntudat, harag, düh, a hosszú távú életcél hiánya, a megfelelési kényszer, a „nem szeretnek minket érzése” mind-mind folyamatosan stresszt idéznek elő, amiből nagyon nehéz kitörni. És amikor már nem tudjuk a negatív ingereket, a frusztrációt elviselni, akkor következik be a betegség… Szerény tudásommal ahhoz a nemes törekvéshez szeretnék hozzájárulni, hogy minél több embert meggyőzzek arról, hogy világra jöttekor egy kis ládikát kapott, mely tartalmazza mindazt, amire az életben szüksége lehet. Hogyan szeresse utódait, hogyan tűzzön ki életcélokat, hogyan tartsa karban testét-lelkét. Csupán egyetlen dolgot nem adtak ehhez a ládikához: kulcsot. Ezért mindenkinek magának kell megküzdenie. Ehhez a kulcshoz kívánok mindazoknak segítséget nyújtani, akinknek szükségük van egy igényesebb életre.”
Életrajzából még néhány érdekes dolog kiderül: 6 éven át, gyakorló mentőorvos volt. Érdeklődési körébe tartozik a dietetika, a táplálkozás tudomány, a holisztikus orvoslás, a természetgyógyászat, a személyiségfejlesztés és a kommunikáció. Évente közel 100 előadást tart a harmonikus életvezetésről.
Jelenleg elnöki szaktanácsadója a Gyermekrák Alapítványnak, valamint az Országos Sportegészségügyi Intézetnek.
Aki megismerkedik az életével, az rögtön látja, hogy Bakanek doktor nemcsak az előadó terem dobogójáról „hirdeti az igét”, hiszen a saját élete a tanú rá, hogy meg is valósította mindazt, amiről tanulmányai, előadásai szólnak.

Bozsán Eta