vissza

A hobbim az unokám

aug
28
2008

Dr. Balogh Sándor alelnök

Még mielőtt a címet félreértené bárki, gyorsan hozzáteszem, Balogh Sándor a Kor Kontroll Társaság alelnöke. Rendes foglalkozására nézve, sokkal bonyolultabb munkát tölt be. De, még mielőtt a jelenlegi munkakörére térnék, lássuk mi volt azelőtt.

Pécsett született az ötvenesek évek elején. Szülei, nagyszülei még a monarchiában a Postán dolgoztak. Leánytestvére még ma is Pécsett él, ahol háziorvosi teendőket lát el. Iskoláit természetesen szülővárosában kezdte el, majd valamikor a gimnáziumi évek alatt úgy döntött, hogy csakúgy, mint a nővére, ő is orvos lesz.

A sport, kamaszkora óta érdekli, annyira, hogy az ifi válogatottban kosárlabdázott. Sőt, két esztendeig az NB I-es Pécsi Vasutas csapatba is bekerült. Ez a szenvedélye még az egyetemi évekre is kiterjedt, de amikor végzett orvos lett, a sportot abbahagyta.

15 év „átmeneti” év következett Tatabányán, ahol nagy szeretettel fogadták őt és feleségét. Közben megszülettek a gyerekek, akik ma már felnőttek. Mindketten jogot végeztek.

Innen Dr. Balogh Sándor karrierje iszonyú gyorsasággal ível felfelé. 1983-ban tagja lett Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesületének, majd főtitkárhelyettese, még később főtitkárrá választották. 2003 óta pedig az Örökös Főtitkári tiszttel is felruházták.

Ma Szegeden tanít, ahol a házi orvoslás mellett a foglalkozás-orvostan csoportot is vezeti. 2004-ben megszerezte a tudományos minősítés PhD fokozatát, majd 2005-ben itt kapta meg a címzetes egyetemi docensi kinevezését is.

Húsz évvel ezelőtt a körzeti orvosi szakmai kollégiumnak is tagja lett, hat éve ugyanitt titkári teendőket is ellát. Pályafutását még leírni is nehéz, hát még véghez vinni. Mindenesetre jó lenne már túl lenni a „hol dolgozik, minek tagja” kérdéskörön, de Balogh doktor úr nem hagyja. Ugyanis önéletrajzának még nincs vége. Dolgozott a Népjóléti Minisztériumban is, ahol végigmenve a ranglétrán főosztályvezetői kinevezésig vitte. Kidolgozója volt a háziorvosi és az üzemorvosi rendszernek. 2001 óta az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója. (Aki érti, érti. Én rákérdeztem, hogy lehet ezt az intézményt „lefordítani”, azt mondta a háziorvosi intézet jogutódja. Ja, így már más.) Két szakvizsgája van, és közel tíz éve szakvizsgáztat szakorvos jelölteket, házi-orvostanból és üzemorvostanból.

Amikor azt hittem elfogytak már a funkciók, akkor eszébe jutott még egy. Felelős szerkesztője a Medicus Universalis című lapnak, mely a legöregebb (40 éves) háziorvosi lap.

2002 óta több nemzetközi szervezetben is tevékenykedik. Tavaly magas kitüntetésben részesült, megkapta a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét.

Emellett a sok tudományos munka és funkció mellett egyetlen hobbijáról számolt be. Philipp, a nyolc éves unoka igazi kikapcsolós neki is, és az egész családnak. Ha vele biciklizik, ha vele labdázik, vagy ha csak együtt van vele, az jelenti számára igazi örömöt, a legnagyobb boldogságot.

Bozsán Eta

Partnereink