vissza

A Pallas Páholy az alapító szemüvegén keresztül

febr
15
2007

Gáspár István

A Kor Kontroll Társaság újabban kéthetente tartja összejöveteleit a Pallas Páholyban, ahol egyben a tévé felvételek is készülnek. A lehetőséget Gáspár Istvánnak a Pallas Alapítójának köszönhetjük. Hogy ki ő?

Gáspár István, a fiatal irodatiszt már belülről ismerte a bíróság munkáját, amikor az 1970-es években jelentkezett az egyetem jogi karára. A diploma megszerzése után az újdonsült jogász mégsem gyakorolhatta szakmáját a már ismert családjogi területen: nősülni készült, s az akkori törvények értelmében házastársak nem dolgozhattak ugyanazon a bíróságon. Így munkát keresett magának, s a főváros V. kerületi Tanácsán találta meg helyét, ahol abban az időben kísérleteztek az állampolgárok ügyintézéseinek egyszerűsítésével. A kreatív fiatalember megmutathatta, mit tud.

 Később az Államigazgatási Közintézet falai között kutatott. Az intézetben olyan szakemberek dolgoztak, akik a közigazgatás területén szaktekintélyeknek számítottak, de bevonták a munkába több terület akadémikusait, kutatóit. Több olyan közigazgatási elvet dolgoztak ki, amelyek mindmáig élnek a gyakorlatban. Így például az akkori XX. kerület vezetősége vállalkozott arra, hogy az addig más településeken működő innovácíós eredményeket összesítse, azaz minden olyan eljárást átvegyen, ami az állampolgárok ügyintézésének egyszerűsítését szolgálja. A nagy ötlet az volt, hogy hozzanak létre egy olyan központi irodát, ahol eligazítást nyújthatnak a különböző ügyekben és okmányok kiállításában. Így jött létre az az ügyfélszolgálat, amely mai napig is életképes.

Közben elérkezett a rendszerváltás, s a Fővárosi Tanács elnökének munkájára • az ő elnöki titkárságát vezette Gáspár- már nem tartott igényt az új parlament. Egy barátjának köszönhetően, a mostani Pallas Páholy irodájában kapott íróasztalt. Innen indult el az Estrade Kft., amely a kezdeti időkben leginkább ingatlanbecsléssel foglalkozott.

Nemcsak az új életstílus kialakítása volt Gáspár István célja, hanem a különböző civil szervezetek összefogása is. Így jött létre a Pallas Páholy Baráti Egyesület, a párbeszéd és a találkozások színteréül, valóra váltva a Köztársaság akkori elnökének, Göncz Árpád 1993-ban megjelenített gondolatait. Az egyesület célja, hogy
rendszeres összejöveteleivel tagjai és meghívott vendégei szót válthassanak a kultúra, a közélet, a művészetek dolgairól, a közügyekről.

 Ez hát a párbeszédek és találkozások fóruma, amely az egykori Kossuth Nyomda egyik raktárhelyiségéből kialakított teremben kapott helyet.

Ma a páholy már több mint 40 közéleti civil szervezet találkozóhelye, köztük van a Kor Kontroll Társaság is. A Pallas, már nemcsak teret ad, hanem könyvben is megjelenteti az ideszokottak gondolatait, így útjára indult a Pallas Könyvek sorozat.

Gáspár István elmondása szerint az Alkotmány utcai kellemes és elegáns pincehelyiség valamint a mögötte álló Pallas Baráti Kör háttérszervezete kíván lenni a hozzá forduló egyesületeknek. Egyszerűen fogalmazva: a Pallas Páholy egy klubháló.

Persze Gáspár Istvánnak is van háttérszervezete: a család. Házasságában két fia született, egyik rendőrtiszt, másik fotóriporter. Felesége sokáig bírónő volt, ma ügyvéd, a versenytanács egyik alapítója. István vidáman éli meg munkáját: ha nem is mindennel, de elégedett. Lehet sírni meg sopánkodni, de az ember úgy tud igazán helytállni a hétköznapokban, ha minden helyzetben megtalálja: hogyan hasznosítsa magát mások számára. Ha ez sikerül, akkor önmaga is boldog. Aki örökké a saját boldogságát keresi, általában nagyon savanyú módon hal meg - zárja beszélgetésünket Gáspár István, a Pallas Páholy Baráti Körének elnöke.

Partnereink